image

Hoogleraar: Silicon Valley moet opschieten met surveillancebestendige systemen

donderdag 27 januari 2022, 16:22 door Redactie, 9 reacties

Silicon Valley moet haast maken met de ontwikkeling van surveillancebestendige systemen, aangezien er een kans is dat autoritaire regimes de wereld in de toekomst zullen leiden. Dat zegt Matthew Green, cryptograaf en hoogleraar aan de Johns Hopkins University.

Via Twitter waarschuwt hij techbedrijven dat de beschikbare tijd om surveillancebestendige systemen te ontwikkelen aan het opraken is. "De Stasi had geen toegang tot de cloudback-ups van je smartphone, omdat er geen cloudback-ups (of smartphones) waren. Regimes maken gebruik van bestaande databronnen", aldus Green. Hij is het niet eens met personen die zeggen dat als autoritaire regimes de macht krijgen het niet uitmaakt of Silicon Valley privacybeschermende technologie heeft ontwikkeld. "Dat geeft autoritaire regimes teveel eer", zo stelt de hoogleraar.

De tweets van Green zorgden voor honderden reacties. "This is not a drill", reageert NSA-klokkenluider Edward Snowden op de oproep van de hoogleraar. Volgens Kurt Opsahl, bestuurslid van Usenix en plaatsvervangend uitvoerend directeur van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, kan er worden gesteld dat privacybeschermende technologie een bescherming tegen autoritaire regimes is.

Verschillende mensen stellen dat surveillancebestendige systemen niet het antwoord op autoritarisme zijn. "Het laat alleen een deel van de mensen de problemen negeren", aldus critici. In een reactie daarop stelt Green dat "technology people" niet de oplossing, maar juist het probleem zijn. "En we moeten echt stoppen om het probleem te zijn. Er zijn eerder autoritaire overheden geweest en die zijn er nog steeds. Maar ze hadden nooit toegang tot technologie die zo krachtig is als wat we nu hebben."

Dankzij de "agressieve" wijze waarop Silicon Valley allerlei onveilige technologie uitrolde is er een "surveillance utopia" gecreëerd op een zo korte tijdschaal dat de meeste mensen niet eens door hebben wat er is gedaan, merkt Green op. "Toekomstige overheden hebben mogelijkheden die we tien jaar geleden niet konden verzinnen: gecentraliseerde dataopslag en verzamelingssystemen waarvan de Stasi zou blozen. Deze systemen bestaan omdat mensen zoals wij ze hebben gebouwd en het probleem om die dataopslag te beveiligen te verschuiven naar de toekomst. Maar we hebben bijna geen toekomst meer."

De hoogleraar erkent dat hij niet weet of meer privacy de oplossing is. "Het is mogelijk dat autoritaire regimes zeer efficiënt zijn en bedrijven zullen dwingen om onveilige systemen te maken die te misbruiken zijn, en consumenten op een Google-achtige schaal te dwingen ze te gebruiken." Dit zou ook voor autoritaire regimes een lastig proces zijn. Daarnaast is het niet nodig, omdat Silicon Valley het voorwerk al heeft gedaan door technologie op grote schaal uit te rollen, gaat Green verder. "Ze hebben dat roekeloos gedaan, zonder na te denken hoe het te misbruik zou zijn, en nu ontdekken ze dat het lastig is om de geest terug in de fles te stoppen."

Image

Reacties (9)
27-01-2022, 16:57 door Anoniem
Praat deze hoogleraar tegen degene die geen encryptie meer wil ?, degene die dit moeten forceren ?
Moeilijk gesprek.
27-01-2022, 22:13 door Anoniem
Helemaal mee eens. Gemak dient de mens, alleen niet op het niveau van controle-systemen die opgebouwd zijn en worden waar je (bijna) niet meer onderuit kunt als individu. Alleen een massale beweging helpt, maar ja...hoe moeilijk is dat op gang te krijgen (behalve polarisatie veroorzaken tussen groepen).

Kijk eens naar Owncloud/Nextcloud als je op IT niveau bij jezelf/familie/bedrijf weer wat controle wilt terugnemen. En ja, het kost meer moeite en tijd, maar ik denk dat dit het waard is gezien het punt waar we zijn aanbelandt in de wereld...
28-01-2022, 06:06 door Anoniem
Ik lees dit via de tor browser, waar ik ook CloudFlare blokkering op heb weten uit te schakelen via een python-scriptje.
Voorlopig, dat wel, want de methodiek wijzigt naarmate CloudFlare meer in het kat- en muisspel gewaar wordt.
Waarom toch die argwaan naar de globale burger? We zijn bijkans aanbeland, beste poster, op een point of no return.
Aangekoppeld aan Big Brother's Tech Dream zal het verzet gebroken zijn.

I-m-still-standing
28-01-2022, 06:57 door Anoniem
Waarom kijken naar Silicon Valley?
Over de hele wereld zitten knappe koppen die zoiets kunnen maken. Silicon Valey heeft ons ook naar de huidige situatie gebracht en die is ook verre van hoe je het zou willen hebben.
We moeten ons minder afhankelijk maken van de techreuzen!
28-01-2022, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kijken naar Silicon Valley?
Over de hele wereld zitten knappe koppen die zoiets kunnen maken. Silicon Valey heeft ons ook naar de huidige situatie gebracht en die is ook verre van hoe je het zou willen hebben.
We moeten ons minder afhankelijk maken van de techreuzen!
Ik denk dat het met heel veel zaken van toepassing is, ook niet-tech-gerelateerd, landen moeten minder afhankelijk worden van wat aan de andere kant wereld geproduceerd wordt.
28-01-2022, 11:30 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Ik denk dat het een kwestie is van en-en. Ten eerste is het nodig om systemen te ontwikkelen die zoveel mogelijk (d.w.z. relatief) surveillance-bestendig zijn. Een beetje zoals je je huis tegen inbrekers beveiligt, in de wetenschap dat iemand die echt wil binnenkomen, toch wel binnenkomt, maar wel trager, en dat klein, semi-competent grut (zeg maar de geheime dienst van een wat kleiner land in gevallen waarin die niet gefaciliteerd wordt door de geheime diens van een groot en machtig land) er niet bij kan.

Ten tweede, en dat is eigenlijk het allerbelangrijkste, moeten mensen persoonlijke en collectieve netwerken opbouwen die ook zonder internet kunnen blijven functioneren.

Ten derde moeten mensen leren om zodanig van internet gebruik te maken dat geautomatiseerde surveillance minder succesvol is. Denk aan de creativiteit van talloze Chinezen die in een kat-en-muis-spel met hun autoritaire regime steeds nieuwe benamingen verzinnen die door de algoritmes niet (meteen) eruit kunnen worden gevist, maar die door de ontvangers wel begrepen worden.

Inderdaad precies zoals Snowden zegt: "This is not a drill."

M.J.
28-01-2022, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kijken naar Silicon Valley?
...
We moeten ons minder afhankelijk maken van de techreuzen!

Zo is dat, in china kopen ze ook geen amerikaanse software ?
Betalen ?, nee in elk geval niet, kopieren tot daar aan toe.

Namaken en verbeteren, de blauwdruk is er al, hoe makkelijk wil je het hebben.
Alleen o wacht, in computers zit tegenwoordig een spion-processor die je niet kan beveiligen.
Zoiezo in intel zit dat.

Je kan nu doen wat je wilt, met zo een spyware-processor-core word je PC altijd gesurveileerd.
Ja zover lopen wij hier achter, achter de feiten aan.
28-01-2022, 14:56 door Anoniem
Het eID systeem dat Rutte's regering bevorderde/najoeg bij de EU maakt de misbruik van kwetsbaarheden vooral een nog prangendere kwestie. Wakker worden dus, ook ombudsmannen in NL moeten zich misschien maar eens kritisch over uitlaten. Bij de EU heeft een van de ombudsmannen dat namelijk ook al eens gedaan. Bovenstaande dreiging maakt de stappen naar zo'n veel omvattende surveillance vooral actueel.
29-01-2022, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kijken naar Silicon Valley?
Over de hele wereld zitten knappe koppen die zoiets kunnen maken. Silicon Valey heeft ons ook naar de huidige situatie gebracht en die is ook verre van hoe je het zou willen hebben.
Dat is precies waarom hij ze erop aanspreekt.
We moeten ons minder afhankelijk maken van de techreuzen!
Helemaal mee eens. Maar ondertussen zijn de techreuzen wel degelijk reuzen met gigantische aantallen gebruikers. Dat is een reden om ze er toch op aan te spreken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.