Veel Vlaamse mkb-bedrijven zijn vorig jaar het slachtoffer van een cyberaanval geworden die tot systeemuitval leidde, zo stelt de Vlaamse overheid op basis van onderzoek. De Vlaamse minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits liet een eerste nulmeting uitvoeren naar de volwassenheid van cybersecurity in Vlaamse bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de acht Vlaamse bedrijven het afgelopen jaar slachtoffer werd van een cyberaanval.
Vooral grote bedrijven krijgen met cyberaanvallen te maken, maar de gevolgen blijken groter bij kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn. Veertig procent van de kleine en microbedrijven in Vlaanderen werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ict-systemen door cyberaanvallen, zoals infecties met malware. Bij een vijfde gingen bedrijfsgegevens verloren en meer dan één op de tien van de kleine Vlaamse bedrijven kreeg te kampen met diefstal van gegevens.
"We zien dat vooral kleine ondernemingen zich te weinig wapenen tegen cyberaanvallen. Een goede beveiliging van software, applicaties, paswoorden en gegevens binnen een bedrijf is vandaag nochtans cruciaal. Een bedrijf dat gehackt wordt, ligt vaak dagen stil en verliest vertrouwen bij zowel eigen werknemers als klanten en leveranciers", stelt Crevits (pdf).
Om kleinere Vlaamse bedrijven in de toekomst beter te wapenen heeft de minister twee nieuwe acties aangekondigd: een meer laagdrempelige toegang tot 'cybersecurity verbetertrajecten' en meer steunmogelijkheden voor cyberveiligheid binnen de mkb-portefeuille.
Vlaamse bedrijven die subsidie willen moesten eerst minimaal 25.000 euro investeren. Om meer kleine ondernemingen te stimuleren lanceert Crevits een 'lightversie', een kleiner pakket aan begeleiding en advies waarbij het verbetertraject zo’n 10.000 euro minder kost. Op die manier wil de minister mkb-bedrijven stimuleren hun eerste stappen te zetten in het beschermen van hun bedrijf voor cyberaanvallen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.