In de Tweede Kamer zijn vragen aan minister Kuipers van Volksgezondheid gesteld over de uitfasering van de CoronaCheck-app en CoronaMelder en het opheffen van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19. Eerder deze week maakte de minister bekend dat hij de commissie, die gevraagd en ongevraagd adviseert over de inzet van digitale middelen die zouden kunnen helpen bij de coronabestrijding, gaat opheffen.
Vorige maand meldde Kuipers dat de overheid geen nieuwe corona-apps aan het ontwikkelen is en op dit moment het beheer van de apps centraal staat en wellicht ooit het uitfaseren ervan. "De ontwikkeling van digitale ondersteuningsmiddelen bevindt zich op dit moment in een andere fase. De focus verschuift naar doorontwikkeling, borging en in beheer nemen van de instrumenten die tot op heden gerealiseerd zijn", meldde de minister deze week in een brief aan de Tweede Kamer.
Onlangs meldde Security.NL dat Kuipers ruim 29 miljoen euro wil voor het beheer en de doorontwikkeling van corona-apps. De plannen van de minister zijn aanleiding voor de SGP, JA21 en Omtzigt om Kuipers om opheldering te vragen. "Waarom wilt u in 2022 wel bijna 30 miljoen investeren in de doorontwikkeling van de corona-apps, maar wilt u hierover geen onafhankelijk advies meer van de experts van de begeleidingscommissie?", zo vragen SGP-Kamerlid Van der Staaij, JA21-Kamerlid Pouw-Verweij en Pieter Omtzigt aan de minister.
Kuipers moet ook duidelijk maken hoe zijn besluit zich verhoudt tot de wens dat het gebruik van de corona-apps zorgvuldig verloopt en grondig getoetst moet worden aan harde eisen op het gebied van informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en toegankelijkheid. De begeleidingscommissie gaf tot nu toe dertig adviezen: twee gevraagd, 28 ongevraagd. De Kamerleden willen een overzicht van alle gegeven adviezen en de reactie daarop van de minister.
Kuipers moet ook laten weten of hij bereid is om het opheffen van de commissie terug te draaien. "Bent u bereid om de begeleidingscommissie om advies te vragen over de uitfasering van de corona-apps CoronaMelder en CoronaCheck?", vragen Van der Staaij, Pouw-Verweij en Omtzigt verder. De minister heeft drie weken om de Kamervragen te beantwoorden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.