De gemeente Rotterdam gaat identiteitsapp itsme inzetten voor de identificatie van burgers en medewerkers. Met het van oorsprong Belgische itsme kunnen gebruikers inloggen bij internetbankieren, toegang krijgen tot overheidstoepassingen, officiële documenten ondertekenen, bestellingen bevestigen, inloggen op aangesloten apparaten en zich aanmelden bij websites.
Ook overheidsinstanties kunnen itsme in hun beveiligde omgeving integreren. De gemeente Rotterdam is de eerste Nederlandse gemeente die van itsme gebruik gaat maken. De integratie beperkt zich voorlopig tot de identificatie van medewerkers en burgers. De gekwalificeerde handtekening met itsme zal nog niet tot de mogelijkheden behoren, zo laat het bedrijf in een persbericht weten.
Itsme wordt sinds december 2019 erkend als elektronische identificatie op het hoogste garantieniveau van eIDAS. De Europese verordening 'Electronic Identification And Trust Services' (eIDAS) maakt het mogelijk dat burgers en bedrijven online zaken kunnen regelen bij overheidsorganisaties binnen de Europese Economische Ruimte (EER).
De eIDAS-verordening telt twee delen: naast de elektronische identificatie, zijn er ook de vertrouwensdiensten. Itsme is sinds september 2018 ook erkend als 'Qualified Trust Service Provider'. De door itsme gevalideerde handtekening valt daardoor onder het gekwalificeerde type en wordt dus gelijkgesteld aan een handgeschreven of 'natte' handtekening, waardoor onder andere overheden, banken, notarissen, verzekeraars en hypotheekverstrekkers documenten volledig digitaal kunnen afdoen met dezelfde juridische waarde als de ‘natte’ handtekening.
Volgens itsme onderscheidt het zich van DigiD en iDIN door de verschillende diensten, identificatie én digitaal gekwalificeerde handtekening, en de interoperabiliteit. Namelijk één digitale identiteit en één app, die overal op exact dezelfde manier wordt gebruikt en wordt erkend door partners in zowel de publieke als in de private sector. Itsme telt in de Benelux ruim zes miljoen gebruikers. De identificatiemethode wordt bijvoorbeeld ook voor de CovidSafe.be-app gebruikt, de Belgische variant van de CoronaCheck-app.
Itsme werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID, dat de zeven Belgische marktleiders uit de bank- en telecommunicatiesector verenigt: Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC/KBC & ING enerzijds en Orange Belgium, Proximus en Telenet anderzijds.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.