Door Briolet: In elk geval heeft dit niets te maken met het internet.
Nou en of dit alles te maken heeft met internet: het ging om een
automatische update.
Door Briolet: Dit had 20 jaar geleden ook kunnen gebeuren met een update via een floppy.
De kans daarop is zeer veel kleiner om in elk geval de volgende redenen:
1) Veel mensen updaten devices nooit als zij daar iets voor moeten doen.
2) De meeste mensen (in elk geval ik) zullen apparaten, die niet aan internet hangen,
hooguit updaten indien daar een reden voor bestaat
waar zij kennis van hebben genomen. In elk geval
ik kijk niet elke dag (lees: nooit) op sites of er updates zijn voor apparaten die niet aan internet hangen, tenzij een apparaat niet (meer) doet wat ik ervan verwacht.
3) In tegenstelling tot automatische updates via internet gebeuren handmatige updates niet allemaal tegelijkertijd. Zodra, na een handmatige update die tot problemen leidt, uitvoerders daarvan bij de fabrikant klagen, zal die fabrikant (normaal gesproken) de defecte update van hun site halen waardoor een groot aantal slachtoffers kan worden voorkomen.
4) Als op de website staat dat een specifieke update bedoeld is voor stoomoven X en niet voor combimagnetron Y, is de kans op verwisseling klein. Wel kan de fabrikant handmatig downloadable updates op de site verwisselen, maar dan kom je weer bij punt 3.
Sowieso is het stom als een apparaat een update bedoeld voor een ander apparaat rücksichtslos accepteert. Ik ben benieuwd of en welke integriteits- en authenticiteitschecks AEG-apparaten
wel correct uitvoeren (ik heb zo mijn vermoedens).
Elk apparaat, direct of indirect (via NAT/NAPT) aan internet gekoppeld, is een potentieel DoS-kanon en vormt een bedreiging voor SOHO-situaties - zowel voor spionage via ingebouwde sensoren als op netwerkniveau (bijv. om beheertoegang tot niet via internet beheerbare SOHO-routers te verkrijgen). Zelfs op afstand toebrengen van schade (brandstichting) kun je niet uitsluiten.
De afweging die we m.i. zouden moeten maken is of dat (m.i. kleine beetje) gebruiksgemak opweegt tegen de potentiële risico's - voor jezelf en voor derden.
Vooral bij apparaten die gedeeltelijk of niet werken "zonder internet" lijkt het mij verstandig om je af te vragen in welk land de noodzakelijke internetservers staan en door welke landen verbindingen daarmee plaatsvinden of omgeleid kunnen worden. En vooral of je dat soort "smart" apparaten wel moet kopen (daarbij "stupid" apparaten uit de markt drukkend). Wie heeft er nog een kortegolfradio met uitschuifantenne op batterijen in huis?
Vrienden van vandaag hoeven dat morgen niet meer te zijn.