Mensen die met contant geld willen betalen moeten dit ondanks de verdere digitalisering van het betalingsverkeer kunnen blijven doen, er zijn echter ook elektronische terugvalopties nodig voor her betalen met de betaalpas, bijvoorbeeld een door de Europese centrale bank uitgegeven digitale euro. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) in de vandaag verschenen nieuwe Visie op Betalen (pdf).
DNB stelt dat steeds meer betalingen elektronisch verlopen, waardoor de distributie van biljetten en munten onder druk staat. Samen met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) werkt de Nederlandsche Bank naar eigen zeggen aan afspraken voor de beschikbaarheid en de acceptatie van contant geld. Dit moet leiden tot een ‘Convenant Contant Geld’, waarin afspraken staan dat mensen die met contant geld willen betalen dit ondanks de verdere digitalisering van het betalingsverkeer kunnen blijven doen.
Door de afname van contant geld is het volgens DNB belangrijk dat er voldoende adequate, elektronische terugvalopties voor betalingen met de betaalpas zijn. "Alternatieve betaalmogelijkheden moeten op grote schaal beschikbaar zijn en daarbij bruikbaar zijn voor iedereen, ook voor kwetsbare groepen", staat in de Visie op Betalen. Daarin staat ook dat contant geld slechts een gedeeltelijke terugvaloptie biedt.
"Nu cash steeds minder wordt gebruikt, hebben we een digitaal alternatief nodig voor de pinsystemen. Er moeten voldoende elektronische terugvalopties zijn, die niet mogen uitvallen om dezelfde reden die het pinverkeer doet uitvallen. Ook moeten ze op grote schaal beschikbaar zijn en van dien aard zijn, dat alle consumenten, ook mensen die moeite hebben met digitale middelen, deze goed kunnen gebruiken."
Naast qr-codes en offline pinnen zou ook een door de Europese centrale bank uitgegeven digitale euro als terugvaloptie kunnen dienen voor betalingen met de betaalpas, aldus DNB. "Daarom onderzoeken we de komende jaren, in ECB-verband, of en op welke wijze in aanvulling op contant geld, introductie van een digitale euro wenselijk is", laat de Nederlandsche Bank verder weten.
Tijdens de onderzoeksfase wordt gekeken naar welke betaalopties een digitale euro moet bieden, hoe een digitale euro kan worden aangeboden en wat het bedrijfsmodel kan worden. Ook wordt in deze fase onder andere bepaald hoe in het ontwerp en de toepassingsregels financiële stabiliteitsrisico’s kunnen worden voorkomen, en de privacy van de gebruikers kan worden gewaarborgd. Een besluit over het al dan niet invoeren van een digitale euro vindt eind 2023 plaats.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.