image

Onderzoek: Nederlanders met weinig zelfcontrole vaker slachtoffer van fraude

dinsdag 29 maart 2022, 16:31 door Redactie, 4 reacties

Nederlanders met weinig zelfcontrole worden vaker slachtoffer van fraude, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Twente onder ruim 2800 mensen dat werd gefinancierd door Stichting Achmea Slachtoffer & Samenleving (SASS), International Card Services (ICS), de Nationale Politie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Uit het onderzoek blijkt dat 15,7 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder in 2020 slachtoffer van fraude is geworden. 6,3 procent was bovendien vaker dan één keer slachtoffer. Aankoopfraude, waarbij een betaald product niet wordt geleverd, kwam het vaakst voor. Bijna 42 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft in 2020 tenminste één fraudepoging meegemaakt. Het gaat zowel om succesvolle als niet succesvolle fraudepogingen.

In slechts 11,8 procent van de gevallen nemen slachtoffers contact op met de politie. Dit gebeurt vaker als het geldverlies hoger is. Melders zijn tevreden over het contact met de politie, maar vaak ontevreden over de uitkomst. Respondenten die geen contact opnemen met de politie geven vooral als reden dat ze denken dat de politie niets doet. Met andere professionele organisaties, zoals banken en creditkaartmaatschappijen, wordt vrijwel nooit contact opgenomen.

Zelfcontrole

Zelfcontrole en kennis over fraude zijn volgens het onderzoek de belangrijkste voorspellers voor slachtofferschap: personen met weinig zelfcontrole worden vaker slachtoffer, terwijl personen met kennis over fraude vaker fraudepogingen kunnen weerstaan. "Voor preventie betekent dit dat het verminderen van snelle beslissingen, hoewel lastig, preventief zou kunnen werken", aldus het onderzoek (pdf).

"Kijkend naar slachtofferschap in zijn algemeen is lage zelfcontrole de belangrijkste voorspeller. Wanneer alleen naar pogingen wordt gekeken dan speelt naast zelfcontrole ook fraudekennis een belangrijke rol. Vrijwel alle type fraude hangt samen met lage zelfcontrole, met uitzondering van baanfraude, prijsfraude en identiteitsfraude. Maar ook fraudekennis speelt een rol en vermindert de kans om slachtoffer te worden bij 8 van de 12 fraudecategorieën", laat het onderzoek verder weten.

De onderzoekers stellen dat meer voorlichting over de werkwijzen van fraudeurs, en ook de procedures van legitieme organisaties, waarschijnlijk de beste manier is om te voorkomen dat mensen slachtoffer van fraude worden.

Reacties (4)
29-03-2022, 17:14 door Anoniem
Kijk eens ze wilden graag een digitale samenleving in deze wereld,
en mensen "moeten" er gebruik van maken,en nu worden de slachtoffers
die het niet goed doen qua oplettendheid en hun gedrag met weinig zelfcontrole
verweten.

Het spontane menselijk gedrag,dromerigheid of onoplettendheid of weinig zelfcontrole
is niet toegestaan,in een digitale controle-maatschappij,want je moet op alles letten tegenwoordig
wat je zegt,hoe je het zegt en alles waar je nu digitaal rekening mee moet houden.

The Matrix
29-03-2022, 21:28 door Anoniem
Eh... 'we' schijnen dat digi-gedoe toch te willen?
Nou, nu hebben we het.
29-03-2022, 21:51 door Briolet
Door Anoniem: Kijk eens ze wilden graag een digitale samenleving in deze wereld,…

Fraude heeft niet specifiek met de digitale wereld te maken. Al in de bijbel wordt gesproken over fraude met levensmiddelen. b.v. het vervangen van echte kaneel door een andere plant uit dezelfde familie waar ook kaneelzuur in zit.

Ik durf zelfs te stellen dat het percentage fraude nog hoger is dan wat het onderzoek aangeeft. Het onderzoek gaat alleen uit van fraude die aan het ligt gekomen is, maar ook nu nog vind er fraude plaats met levensmiddelen die nooit aan het ligt komt. b.v. vanwege toegelaten toleranties waardoor bedrijven water kunnen toevoegen aan melk of vruchtendrank, zolang ze binnen de wettelijke toleranties blijven.
30-03-2022, 10:32 door potshot
Door Anoniem: Kijk eens ze wilden graag een digitale samenleving in deze wereld,
en mensen "moeten" er gebruik van maken,en nu worden de slachtoffers
die het niet goed doen qua oplettendheid en hun gedrag met weinig zelfcontrole
verweten.

Het spontane menselijk gedrag,dromerigheid of onoplettendheid of weinig zelfcontrole
is niet toegestaan,in een digitale controle-maatschappij,want je moet op alles letten tegenwoordig
wat je zegt,hoe je het zegt en alles waar je nu digitaal rekening mee moet houden.

The Matrix

ojee..we mogen niemand 'dom' noemen want dat is niet politiek correct hoor!
veroorzaak je schade aan jezelf dan moet dat vergoed worden want alles is de schuld van de politiek.
dromerigheid en onopletendheid achter het stuur is ook geen goed idee.niemand zal dat goed praten maar zodra je op het internet bent schakelt de nanny cultuur in en is het je schuld niet meer als het fout gaat..vreemd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.