Door Anoniem: Dat 'gegevens nergens opgeslagen'... Daar geloof ik dan weer geen moer van.
Smartphone- en OS-makersWat Google via Android, smartphonemakers waaronder Apple en Huawei en eventuele malware-makers aan extra gegevens hebben verzameld van gebruikers die CoronaMelder hebben geïnstalleerd, weet ik niet. Maar dat geldt voor elke app op je smartphone.
Via BLE verzonden dataOok weet ik niet wie er allemaal namens CoronaMelder via BLE (Bluetooth Low Energy) verzonden identifiers plus aanvullende gegevens (waaronder MAC-adressen) hebben opgevangen en opgeslagen met andere bedoelingen dan een ontvangende CoronaMelder app op een andere smartphone heeft. Maar zolang je zelf geen "waarschuwingsmeldingen" uploadt na positief te zijn gestest door de GGD, heeft die ontvanger niet zoveel aan die, via BLE verzonden, gegevens. Die zijn namelijk grotendeels versleuteld, terwijl de "waarschuwingsmelding" de decryptiesleutel bevat (de TEK oftewel Temporary Encryption Key).
Verzameld door de overheidWat de overheid zou kunnen verzamelen van (nog-) niet-uploaders zijn IP-adressen en mogelijk meegestuurde gegevens, elkekeer als CoronaMelder op de server navraagt of er nieuwe uploads (en configuratiewijzigingen) beschikbaar zijn. Maar hiervan hebben de ontwikkelaars en de overheid steeds gezegd dat serverlogs met IP-adressen kort worden bewaard en dat er geen andere gegevens zouden worden verzameld. Persoonlijk vermoed ik dat zij de waarheid spraken.
Verzameld door makers van libraries en compilersVerder kun je nooit helemaal uitsluiten dat CoronaMelder gebouwd is met libraries die gegevens met de makers van die libraries uitwisselen, maar ook dat geldt voor andere apps.
TEK-files op publiek toegankelijke serversDaarnaast is er sprake van openbare "waarschuwingsmeldingen" (met o.a. TEK's) die door een deel van de positief geteste app-gebruikers zijn geüpload. Om die te kunnen downloaden moet je de "bestandsnaam" kennen (bijv. "aef4e3b8fc7e46d7a5130f49147dfd61"). Tot vanochtend kon je de laatste 140 van die bestandsnamen vinden in een zogenaamde "manifest" file (https://productie.coronamelder-dist.nl/v3/manifest). Als je die URL opent wordt "manifest.zip" gedownload met daarin "content.bin" (een teksbestand) en "content.sig" (een digitale handtekening).
Sinds vanochtend ontbreken de 140 [*] "bestandsnamen" in gedownloade manifest files (om precies te zijn in de subfile in "content.bin"; er staan nog wel een drietal verwijzingen naar o.a. configuratiegegevens in).
In elk geval één van de laatste files met TEK's ("aef4e3b8fc7e46d7a5130f49147dfd61", met TEK's tot vanochtend ca. 7 uur) kon ik zojuist nog wel downloaden, maar Nederlandse TEK's daarin zijn waarschijnlijk ook gedeeld met andere Europese landen (waar zij nog op servers beschikbaar zijn; nb. dat bestand bevat waarschijnlijk ook TEK's uit andere Europese landen). TEK-records bevatten overigens geen land-identifier, je kunt dus niet eenvoudig vaststellen uit welk land een TEK afkomstig is.
Als test heb ik geprobeerd een TEK-file van ruim 2 weken geleden te downloaden (3 april ca. 13:00) van de Nederlandse server, maar dat lukte niet. Kennelijk worden files ouder dan 2 weken verwijderd.
TEK-files verzameld door onderzoekersTen slotte zijn er onderzoekers die TEK-files verzamelen (sinds kort ik, maar anderen doen dat al veel langer, zoals Prof. Doug Leith en Dr. Stephen Farrell van het Trinity College Dublin:
https://down.dsg.cs.tcd.ie/tact/. Data van veel landen vind je onderin
https://down.dsg.cs.tcd.ie/tact/tek-counts/). Maar nogmaals, aan uitsluitend TEK-files heb je niet zoveel - als je op zoek bent naar privacy-gevoelige informatie.
Privacy is niet het probleem van apps als CoronaMelderHét probleem met CoronaMelder is echter niet een privacy-risico, maar dat deze app averechts werkt doordat de positieve effecten (besmette mensen waarschuwen zodat zij in zelfisolatie gaan voordat zij besmettelijk worden) verwaarloosbaar zijn, terwijl de negatieve effecten (denken dat je
niet besmet kunt zijn zolang CoronaMelder je niet waarschuwt)
allesbehalve verwaarloosbaar zijn (zoals vastgesteld door de Tilburg university in opdracht van VWS, zie (PDF)
https://github.com/minvws/nl-covid19-notification-app-website/raw/8809a1d597b7e93d7c7b3249f44fb86c6e7a61ed/media/Rapportage_Evaluatie_CoronaMelder_TilburgUniversity_LISSpanel_Wave_v1.pdf).
Zie ook mijn uitgebreide post van afgelopen woensdag hierover in
https://security.nl/posting/750895.
[*] P.S. voor geïnteresseerden: de reden dat er 140 files voor 14 dagen waren, is dat Nederland 10 files per dag gepubliceerde: elke 2 uur
behalve omstreeks 01:00 en 03:00. In elk geval België en Duitsland publiceren zowel "uurfiles" als "dagfiles" op hun servers. Ik zie zeer opmerkelijke zaken in de TEK-files die ik bekeken heb, daarover mogelijk een andere keer meer.