Er is veel mis met de privacybescherming van mentale gezondheidsapps, zo stelt Mozilla op basis van eigen onderzoek. De Firefox-ontwikkelaar analyseerde 32 apps voor onder andere hulp bij posttraumatische stress-stoornis en het voorkomen van zelfmoord. Bij 29 van de apps is de privacy van gebruikers niet gewaarborgd, aldus Mozilla.
De organisatie stelt dat de apps aan verschillende basale voorwaarden moeten voldoen. Wanneer dit niet het geval is krijgt een app het label "privacy not included". Hoewel de apps zeer persoonlijke informatie bevatten, delen ze geregeld gegevens van gebruikers, staan ze zwakke wachtwoorden toe, tonen ze gerichte advertenties aan kwetsbare gebruikers en hebben ze onduidelijk en slecht geschreven privacybeleid.
Zo stellen meerdere apps dat ze informatie met "betrouwbare partners" delen, maar wordt niet duidelijk wie dat zijn. Andere apps melden weer dat ze data van derde partijen kunnen kopen, zoals datahandelaren, om aan het al gemaakte profiel van gebruikers toe te voegen, zoals geslacht, leeftijd, geloofsovertuiging, etniciteit, gezinsgrootte en inkomen en politieke voorkeur. Vervolgens wordt deze data gebruikt voor gerichte advertenties en gedeeld met andere partijen.
"Het grootste deel van de mentale gezondheids- en gebedsapps zijn buitengewoon eng", zegt Mozillas Jen Caltrider. "Ze tracken, delen en profiteren van de meeste intieme persoonlijke gedachtes en gevoelens van gebruikers, zoals stemmingen, mentale toestand en biometrische data. Het onderzoeken van mentale gezondheidsapps blijkt niet goed voor je mentale gezondheid te zijn, aangezien het aantoont hoe nalatig en schaamteloos deze bedrijven met onze meest intieme persoonlijke informatie kunnen zijn."
Volgens Mozilla-onderzoeker Misha Rykov gaat het in werkelijkheid om "data-sucking machines" met een laagje gezondheids-app. "Anders gezegd, een wolf in schaapskleren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.