Door Anoniem: Door Anoniem:
Ben ik niet met je eens.
Bitcoin was in 2010 40 dollar per stuk.
In 2014 was ie 400 dollar
2018 was ie 4000 dollar
2022 was ie 40000 dollar
Inmiddels is daar weer de helft vanaf maar over een paar jaar 400000? Zou zomaar kunnen want verbieden of verbannen kan niet met Bitcoin. Doe maar je huiswerk en verdiep je es in dingen ipv te roeptoeteren dat het een piramide spel is.
Aha, de bekende "je snapt het niet!" reactie van de Bitcoin adept. Kom je heel veel tegen. Maar men snapt het zelf niet!
Wat jij niet kunt uitleggen is waar al dat geld vandaan komt wat die Bitcoin nu ineens "waard" is, anders dan van de
nieuwe inleggers. Piramidespel dus: degenen die nu instappen betalen de "waarde". Als jij nu 20000 euro voor een
Bitcoin wilt vangen moet er eerst een nieuwe instapper zijn die dat er voor wil geven, en zodra die er niet meer in
voldoende mate zijn zakt de hele boel in.
Begrijp me goed: dit is niet alleen voor Bitcoin zo. Bij aandelen is het niet veel anders. En bedrijf geeft 1000 aandelen
van 10 euro uit en vangt daarmee 10000 euro en investeert die in het bedrijf. Op dat moment is er een waarde van
10000 euro die vertegenwoordigd wordt door die 1000 aandelen. Maar als iemand dan een aandeel verkoopt
voor 20 euro dan gaat men zeggen "de aandelen zijn nu 20 euro waard" en de totale waarde is ineens 20000 euro.
Dat is natuurlijk ONZIN. Een aandeel is alleen 20 euro waard als je 1000 mensen kunt vinden die het voor 20 euro
willen kopen, niet als je er EEN kunt vinden die er een voor 20 euro koopt. Alleen bij aandelen heb je nog een
soort van "bodem" in de vorm van de waarde van het bedrijf, en die is er bij Bitcoin niet.
Een Bitcoin is eigenlijk alleen die 20000 euro waard als je mensen kunt vinden die alle bitcoins die verhandelbaar zijn
voor 20000 per stuk willen en kunnen kopen. Dat is allang niet meer zo, en dus is het onvermijdelijk dat de boel een
keer klapt, nu of in de toekomst.
Als je het als pensioenvoorziening gebruikt is de kans dat dat gebeurt nog groter: immers als nu een hoop mensen
Bitcoin gaan kopen met het doel om dat over 10-20 jaar te verkopen, dan zal er op dat moment een enorm aanbod ontstaan
en keldert de prijs. je kunt dan even daarvoor nog wel een koers van 20000 zien, maar als iedereen met Bitcoins
gaat leuren om van het geld brood te kopen, is de koers 2000 of 200 voor je het weet.
Wat dat betreft is het ook onhandig dat Bitcoin niet de mogelijkheid heeft om het als dagelijks betaalmiddel te
gebruiken (om brood te kopen voor Bitcoin). Dat zou veel te veel energie kosten en te langzaam gaan. Conversie
naar Euro blijft dus nodig!
Typisch een reactie van iemand die net van bitcoin heeft gehoord en nog in de fase verkeerd dat ie denkt dat het een piramide spel of een ponzi is. ;) Dat kom je nog heel vaak tegen, is ook logisch en geeft aan hoe 'early' het is.
Overigens ben ik helemaal geen bitcoin-adept maar heb me wel verdiept in de materie.
"Als je voor het eerst met bitcoin in aanraking komt is het nog niet eens zo gek om tot de conclusie te komen dat het één groot piramidespel is. Dat de huidige bezitters van bitcoin moeten hopen op een nieuwe golf van gekkies waar ze hun bitcoin met winst aan kunnen doorverkopen. Een dynamiek die op de lange termijn natuurlijk geen stand kan houden. Zodra er in een piramidespel geen instroom van nieuwe kopers meer is stort het hele feestje als een kaartenhuis in elkaar. Mensen die tot de conclusie komen dat bitcoin een piramidespel is roepen en verwachten logischerwijs dat onze favoriete digitale munt uiteindelijk naar nul gaat.
Uitleg waarom bitcoin geen piramidespel is en waarom je deze kritiek dus aan de kant kunt schuiven als onzin.
Wat is een piramidespel eigenlijk?
Een piramidespel is een vorm van investeringsfraude waarin bestaande investeerders worden betaald met de fondsen van nieuwe investeerders. Organisatoren beloven je vaak jouw geld te investeren en hoge rendementen te behalen met weinig of geen risico. Maar in de meeste piramidespellen investeren de organisatoren het geld niet, maar betalen ze er de eerdere investeerders mee of houden ze het voor zichzelf.
Met weinig of geen legitieme inkomsten zijn piramidespellen afhankelijk van een constante instroom van nieuw geld om te overleven. Zodra het lastiger wordt om nieuwe slachtoffers te vinden of wanneer grote investeerders uitcashen storten de piramidespellen in.
Simpelweg roepen dat bitcoin een piramidespel is omdat er nieuwe kopers nodig zijn om de prijs verder op te drijven is te kort door de bocht. Je kunt je afvragen of aandelen, goud en andere investeringsobjecten dan niet ook onder die definitie van een piramidespel zouden vallen. Laten we bitcoin eens naast de definitie van de Amerikaanse SEC leggen.
Dit is waarom bitcoin geen piramidespel is
Satoshi Nakamoto publiceerde in 2008 de beroemde Bitcoin white paper. Maanden voor de officiële lancering in 2009 kreeg iedereen de kans om zich in te lezen en gelijk met Satoshi te beginnen met het minen van bitcoin. Tot op de dag van vandaag heeft Satoshi zijn eigen bitcoin nog niet geconverteerd naar fiatgeld. Bitcoin is volledig open source en inmiddels bevinden zich overal ter wereld nodes. De gehele transactiegeschiedenis en iedere toekomstige transactie is door ieder individu te controleren met een gemiddelde computer waarop de bitcoin software geïnstalleerd is.
Satoshi heeft nooit iets geroepen over toekomstige rendementen op een investering in bitcoin. Het eerste jaar van zijn bestaan had bitcoin zelfs geen prijs in fiatgeld. Satoshi sprak in zijn teksten enkel en alleen over de technische aspecten van bitcoin en vrijheid van het huidige financiële systeem. Hij heeft nooit de rol van verkoper op zich genomen. De mensen achter een gemiddeld piramidespel beloven vrijwel altijd hoge rendementen, maar Satoshi heeft bitcoin nooit willen verkopen.
Daarnaast is bitcoin transparant en kan iedere precies inzien wat er op de blockchain gebeurt. Het open karakter van bitcoin contrasteert met piramidespellen die vaak ondoorzichtig, vaag en onduidelijk zijn wat betreft de geldstromen. In die zin staat bitcoin haaks op een standaard piramidespel.
Verder is Satoshi niet begonnen met een voorsprong. In tegenstelling tot veel andere projecten in cryptocurrency-land heeft hij niet van tevoren een bepaalde hoeveelheid bitcoin voor zichzelf gereserveerd. De bedenkers van bijvoorbeeld Ethereum en Ripple hebben dit wel gedaan (72 miljoen ether en 100 miljard XRP). Door zichzelf geen voorsprong te geven op de rest en de white paper maanden voor de lancering van het protocol te publiceren heeft hij bitcoin de meest eerlijke start geven die mogelijk was.
Een ander interessant aspect van bitcoin is dat het project geen aanwijsbare leider heeft. Er zit geen bedrijf achter bitcoin en niemand is de grote baas binnen het protocol. Het feit dat Satoshi van de aardbodem is verdwenen spreekt in die zin ook voor bitcoin. In tegenstelling tot de meeste altcoins en piramidespellen is er bij bitcoin niemand die de scepter zwaait. De regels zijn voor iedereen hetzelfde en niemand heeft de macht om eigenhandig dingen te veranderen.
Kortom, bitcoin is op veel vlakken eerder het tegenovergestelde van een piramidespel. Vanaf de allereerste dag is het een open en transparant project geweest dat organisch is gegroeid. Op basis van alle informatie die voor iedereen vrij toegankelijk is hangt de markt een prijs aan de digitale munt en iedereen is vrij om te bepalen of ze het voor die prijs een goede deal vinden om bitcoin te kopen. Mensen die roepen dat bitcoin een piramidespel is moeten in ieder geval kunnen uitleggen waarom de markt er al twaalf jaar anders over denkt. In mijn ogen is het de beste en meest eerlijke vorm van geld die er bestaat en het lijkt erop dat de rest van de wereld langzaam tot dezelfde conclusie komt."