Het Amerikaanse gezondheidszorg systeem is altijd al een ramp geweest. Nog veel erger dan de Engelse NHS. Het heeft ook in Nederland flink de zorg verziekt door de introductie van "Managed Care". Want in Nederland met grote belangstelling werd gevolgd, met name omdat de zorg elk jaar flink duurder werd maar de bevolking echt niet zieker, ouder of dat je er buitenlanders of vluchtelingen de schuld van kon geven. Dat laatste overigens destijds zelf vastgesteld, iedereen denkt dat die soepjurken en roeiboten altijd maar bij de dokter zitten maar voor de zorg waren ze toen al aanmerkelijk goedkoper. (Vluchtelingen maar 10% van het gemiddelde!) De rijke witte gebieden, daar liep de meter elk jaar vet door het rood. Maar dat horen we niet graag.
Omdat er geen grip was op de jaarlijks groeiende kosten dacht menigeen dat privatisering en "Managed Care" het evangelie was. Met als gevolg dat overal managers werden aangesteld. En allerlei extra administratieve procedures en invullijstjes. Al die managers gingen vervolgens lekker belangrijk zitten wezen. Maar kregen de puzzle van de eeuwig stijgende kosten nog veel minder opgelost. Wat dan vaak weer werd gevolgd door nog meer managers en statistiekvelletjes om in te vullen. En grote griezeldatabases. Waar ook niemand wat mee kon. En nog niet kan. De vraag is op zich nog interessanter geworden met de EU. Er blijken namelijk landen in de EU waar men echt gewend is om met elke scheet naar de dokter te rennen, ze ook nog dag en nacht redelijk vlot geholpen worden en waar het toch allemaal veel goedkoper is onder de eindstreep. En rarara hoekendatdanweer. Dus dan krijg je de roep om in de hele EU maar het medisch geheim op te gaan heffen en iedereen van een QR code te voorzien. Liefst getatoeëerd want het moet waterdicht zijn.
Als nou iets complex is om te analyseren dan is het de zorg wel. Elke mens is verschillend. Elk ziekenhuis is organisatorisch zo complex dat je dat echt niet in een stroomschema kan vatten. Het is daar zelfs normaal dat volgens de protocollen die er zijn, toch zo ongeveer 25% van de behandelingen niet geheel volgens protocol zijn geweest. Lijkt heel veel, maar meestal loopt het goed af en is het gewoon normaal met iets wat je vooral niet met een fabriek kunt vergelijken. Hogere kosten hangt vaag maar veel meer samen met de algehele welvaart. En minder respect voor de zorg zelf. Daar loopt het het hardst uit de klauwen. Het is dus meer een kwestie van mentaliteit dan van boekhouden. Laat staan managers! Wat heb je nou aan een manager als je met een hartklap aan de poort staat dan?
Die Amazon, dat moet je echt lezen in de context van een land waar alles veel slechter is. Want als je daar bij het ziekenhuis niet eerst je creditcard laat zien dan kun je mooi buiten blijven staan met je hartklap. Als daar al pogingen worden ondernomen om de zorg humaner te maken, zoals met Obamacares die op zich ook al opnieuw drempels bevatten maar lager, dan gaan de mensen daar die wel een creditcard hebben bang zijn dat ze niet meer voor kunnen dringen. Iets wat in menig EU land ondenkbaar is.
Als we nu bij ons ergens zeker die Amazon NIET nodig hebben, dan is het wel in de zorg. Al die managers en lijstjes, die hebben al genoeg handen van bedden getrokken. Nog geen steek verder maar nog verder van huis. Die amerikaanse denkwijzen hebben al genoeg verziekt. Als iemand zijn poot breekt op de Dam dan moet die gewoon geholpen worden. Ongeacht wie het is. Ik heb jaren in die data analyses geloerd, en ik kan vertellen, als iedereen daar volmondig achter staat, dan gaan de kosten juist omlaag. Het lijkt echt compleet niet logisch maar het werkt wel zo. Het kan namelijk niet anders zijn dan dat.
Vooral niet luisteren naar die pakjesbezorgers van Amazon. Die hebben er geen kloten verstand van. En als Sofie van het Europarlement of zo nog wakker is en zou willen voorstellen om Amerikaanse evangelisten in elk geval te verbieden is met de zorg in de EU te bemoeien, dan sta ik daar volledig achter. Dat ze maar met hun Nintendo gaan spelen.