image

Kamervragen over onnodig opslaan van gegevens over burgers door politie

donderdag 28 juli 2022, 16:18 door Redactie, 5 reacties

De politie blijkt van negen miljoen mensen verhuizingen, huwelijken, geboortes en andere levensgebeurtenissen automatisch bij te houden, zo meldde Trouw deze week. Aanleiding voor BIJ1 om Kamervragen aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid te stellen. De verzamelde gegevens zijn afkomstig uit de Basis Registratie Personen (BRP) en worden automatisch door politie opgevraagd. De politie verzamelt zo informatie over onder andere verdachten, slachtoffers, getuigen of mensen die ooit een aangifte hebben gedaan.

Wanneer er gegevens in de BRP veranderen wordt dit automatisch in het politiesysteem verwerkt. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens uitte al in 2015 zorgen over de data-afname. Het systeem is echter nog altijd niet aangepast, wat volgens de politie komt doordat het om grote logge applicaties gaat die niet zomaar zijn uit te zetten. Wel zou er dit jaar met het doorvoeren van nieuw beleid begonnen moeten worden. Dan zal er alleen van specifieke groepen of handmatig geselecteerde personen automatisch data worden verzameld.

BIJ1-Kamerlid Simons heeft nu om opheldering gevraagd en wil dat de politie met de gegevensverzameling stopt. "Welke acties gaat u ondernemen om deze zoveelste onrechtmatige gegevensverwerking door de politie te stoppen? Bent u bereid bij de politie per direct een stappenplan en concreet tijdspad op te vragen voor het stopzetten van onrechtmatige en buitenproportionele gegevensverzameling middels afnemersindicaties?", zo vraagt ze aan de minister.

Yesilgöz moet ook duidelijk maken wat ze ervan vindt dat de politie nog altijd geen nieuw beleid heeft doorgevoerd en of ze bereid is te onderzoeken of de politie op andere manieren buitenproportioneel en onnodig gegevens verzamelt van mensen in Nederland. "Op welke wijze en gaat u erop toezien dat de Nederlandse politie, Europese wetgeving op het gebied van gegevensbescherming nakomt?", vraagt Simons verder. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Eerder deze week kwam Rejo Zenger van Bits of Freedom tegenover NRC met een reactie op het nieuws. Zenger doet al sinds 2009 onderzoek naar hoe de politie gegevens van burgers opslaat. "Het is al meer dan tien jaar bekend dat de politie de Wet politiegegevens overtreedt en toch komt de organisatie er nog steeds mee weg. Het is in de Tweede Kamer besproken, maar de meeste partijen daar maken er geen groot probleem van", zo laat hij weten. "Ook de Autoriteit Persoonsgegevens grijpt niet in. Die zegt altijd dat ze de politie stimuleert om zich aan de wet te houden. Als dat jarenlang geen effect heeft, dan wordt het tijd voor zwaardere middelen."

Reacties (5)
28-07-2022, 16:53 door Anoniem
Als je niet met het product kunt omgaan, dan moet het product je maar afgenomen worden tot je bewezen hebt er wel mee om kunt gaan.

Zoiets heet opvoeding.
Bijkbaar moet de politie opnieuw opgevoed worden.

Als de regering dat niet kan of wil, en zich gedraagd als slechte nalatige ouders, dan moet de Tweede Kamer of de rechter maar ingrijpen.
Of de jeudgbescherming inschakelen door die database daar weg te halen.
28-07-2022, 18:32 door Anoniem
Tja het is altijd een strijd... wil je gewoon voor iedere raadpleging verwijzen naar de bron van de informatie (dus de politie bewaart alleen een unieke sleutel van ieder persoon en zoekt de relevante info zoals adres er bij als dat op een bepaald moment nodig is) of bewaar je lokale copietjes van alle informatie op het moment dat die wijzigt.
Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Als de eerste methode gebruikt was dan zou je het huidige probleem niet hebben maar dan zou iedereen weer in de bomen hangen als de politie niet naar een misdadiger toe kan omdat de BRP systemen even niet beschikbaar zijn...
28-07-2022, 22:24 door Anoniem
Door Anoniem: Tja het is altijd een strijd... wil je gewoon voor iedere raadpleging verwijzen naar de bron van de informatie (dus de politie bewaart alleen een unieke sleutel van ieder persoon en zoekt de relevante info zoals adres er bij als dat op een bepaald moment nodig is) of bewaar je lokale copietjes van alle informatie op het moment dat die wijzigt.
Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Als de eerste methode gebruikt was dan zou je het huidige probleem niet hebben maar dan zou iedereen weer in de bomen hangen als de politie niet naar een misdadiger toe kan omdat de BRP systemen even niet beschikbaar zijn...

Het probleem is niet dat de politie mensen volgt, maar dat ze dit tot in de eeuwigheid bij alle mensen waar de politie mee in aanraking komt, bllijft doen. Ook als het niet meer nodig is.
Met ander woorden, ze ruimen nooit op (want de "applicatie is log").
En daar worden ze al ruim 10 jaar op gewezen, zonder dat ze actie ondernemen.
Wat niet meer zou moeten zijn dan de VOA indicatie (Volgen op Afstand) opruimen, zodat die mensen niet meer gevolgd worden.

Vwb de achterstand: maak uit de database(s) een lijst met alle afgehandelde zaken. Zoek daar alle gerelateerd personen bij, en verwijder hun VOA markering. Filter zonodig op veroordelingen.

Dat is in ieder geval de theorie.
Kan iemand die ervaring met die politie systemen heeft, uitleggen waarom de politie dit (technisch) niet kan?
Wat is de belemmering?

Dat ze niet willen is ondertussen wel duidelijk.
29-07-2022, 07:54 door Anoniem
Wederom blijkt de ware aard van de overheid: Op naar de Chinese maatschappij. We mogen het alleen niet weten, want we zouden het er wel eens niet mee eens kunnen zijn. Behalve de mensen die niks te verbergen hebben natuurlijk...
29-07-2022, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem: Wederom blijkt de ware aard van de overheid: Op naar de Chinese maatschappij. We mogen het alleen niet weten, want we zouden het er wel eens niet mee eens kunnen zijn. Behalve de mensen die niks te verbergen hebben natuurlijk...

Een nutteloze opmerking waarmee de schrijver alelem maar aantoont het allemaal niet te snappen of het niet duidelijk kan verwoorden.

De politie verzamelt informatie over onder andere verdachten, slachtoffers, getuigen of mensen die ooit een aangifte hebben gedaan. Wanneer er gegevens in de BRP veranderen wordt dit automatisch in het politiesysteem verwerkt.

Maar de BRP, dat is ook een overheids-database. Dus deze mutaties waren al bekend bij "de overheid". Burgers geven die mutatiies namelijk zelf door bij oa de gemeenten. En die gegevens worden al decennia onderling uitgewisseld waar dan nodig is en de wetgeving dat toestaat.

In een "Chinese maatschappij" zou het volgen door politie van burgers niet eens de pers halen. Laat staan dat er kritiek op geuit zou mogen worden. Dat kan (gzd) in Nederland nog wel.

Dat gezegd hebbende:
De politie heeft een voorbeeldfunctie. Als zodanig moet IMHO de politiek dan ook hard ingrijpen zodat de politie zich weer aan de wetgeving gaat houden.
Maar ik ben bang dat de minister wel met een wetje zal komen om dit allemaal met terugwerkende kracht mogelijk te maken. Dat is de gewoonte in de kabinetten Rutte tot nu toe. Vooral als het VVD ministers betreft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.