Smartphonefabrikanten zullen hun toestellen minimaal vijf jaar lang van beveiligingsupdates moeten voorzien als het aan de Europese Commissie ligt. Daarnaast moet gebruikersdata standaard versleuteld zijn. Via een nieuw wetsvoorstel wil Brussel ervoor gaan zorgen dat smartphones langer meegaan. Op dit moment worden bijvoorbeeld Androidtelefoons twee tot drie jaar van updates voorzien. Daarna ontvangen de toestellen geen beveiligingsupdates meer en wordt afgeraden die te gebruiken, ook al werken ze nog wel.
Om ervoor te zorgen dat smartphones langer mee kunnen gaan wil de Europese Commissie allerlei regels voor fabrikanten gaan verplichten, zoals de levensduur van accu's en eenvoud waarmee onderdelen zijn te repareren. Ook komen er regels voor het ondersteunen van smartphones met beveiligingsupdates. Die moeten minimaal vijf jaar lang na de introductiedatum worden aangeboden.
Verder wil Brussel dat gebruikersdata op smartphones standaard met een willekeurige encryptiesleutel wordt versleuteld. Daarnaast moeten telefoons over een softwarefunctie beschikken om deze encryptiesleutel op veilige wijze te wissen en daarna een nieuwe encryptiesleutel te genereren. Dit moet het eenvoudiger maken om toestellen opnieuw aan te bieden, zonder sporen van de vorige eigenaar. De Europese Commissie heeft het publiek gevraagd om op het voorstel te reageren, wat vier weken lang kan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.