Door Anoniem: Dat maakt het praten over "je moet op de as van de propellor schieten" gewoon erge onzin.
onzin of niet als je het toestel bekijkt is het vermoedelijk dat kogels/projectielen of andere ... die door de radiator raken
het toestel dermate beschadigen dat de mogelijkheid dat rotorbladen vernietigt raken zeer groot is .
Er zijn wel plekken aan te wijzen die "het beste" zijn om zo'n ding neer te halen , het punt is dat je niet de luxe hebt dat kunt uitkiezen welk onderdeel je gaat raken . Je mag al blij zijn als je _iets_ van het ding weet te raken.
Dan komt het erop neer dat je er zoveel mogelijk metaal doorheen (/omheen/in de buurt) pompt om de statistische kans dat je genoeg vitale onderdeling beschadigd om het ding te laten neerstorten .
Dat werkt vaak - en natuurlijk soms ook niet . De heldenverhalen (aan onze kant) van totaal geperforeerde vliegtuigen die toch veilig wisten te landen zijn de gevallen waarin de statistiek goed - voor de piloot, slecht voor de luchtverdediging - uitviel .
Zoals ik linkte - een "nabijheids onsteking" om een granaat (die scherven, en eventueel gevuld met stalen balletjes) is letterlijk een schot hagel "genoeg in de buurt" om een vliegtuig/raket/piloot voldoende uit te schakelen.
Ik vermoed als je 5-15 graden berekend ernaar schiet en enkel in de richting dat het naar u toekomt kan neergehaald worden.
en dan zijn mogelijks heli hier wel de beste optie. en ps het zijn niet enkel kogels die vernietiging kunnen maken laat uw licht daar maar eens op schijnen.
De eerste computers - zowel analoog/mechanisch , als elektronisch zijn gebouwd om ballistische berekeningen te doen .
De parabool van de middelbare school ('negeer de luchtweerstand') klopt totaal niet als je verderweg schiet , en ook met wind moet je rekening houden .
Maar goed - het schieten op een bekend doel, bekende afstand, en eventueel een doel dat met constante snelheid beweegt, of een constante wind is min of meer een opgelost probleem .
Het praktische probleem is dat je op het slagveld die wind, afstand en snelheid moet meten/schatten, en de niet-constante factoren (windvlagen, doel dat onvoorspelbaar beweegt ) het moeilijk maken .
En dan wordt er veel beloofd uit de hippe hoek van laser of andere directed energy weapons .
Of misschien simpeler - de vraag is hoe het ding naar z'n doel gaat . Het verstoren van GPS is niet moeilijk, dus iets dat puur op GPS gebaseerd is zal niet veel succes hebben op een slagveld. Een laser die optische sensoren verstoord - of een radar jammer - is een stuk makkelijker/kleiner dan eentje die een apparaat op afstand kapot moet smelten .