image

Nigeria beperkt opname contant geld ten gunste van eigen digitale munt

woensdag 7 december 2022, 14:18 door Redactie, 8 reacties

De Nigeriaanse centrale bank heeft de opname van contant geld beperkt tot omgerekend 43 euro per dag ten gunste van de eigen digitale munt eNaira, pinbetalingen en mobiel bankieren-apps. Op dit moment kunnen Nigerianen nog omgerekend 320 euro per dag aan contant geld opnemen. Dat is vanaf 9 januari volgend jaar afgelopen, want dan zal het maximaal dagelijks op te nemen bedrag 43 euro bedragen (pdf).

In plaats van contante betalingen wil de Nigeriaanse centrale bank dat mensen worden aangemoedigd om via internetbankieren, mobiele bank-apps, de digitale munt eNaira en pin te betalen. ENaira is een door de Nigeriaanse centrale bank ontwikkelde "Central Bank Digital Currency" (CDBC). Het wordt omschreven als een digitale vorm van de Nigeriaanse Naira.

Naast de dagelijkse limiet geldt er ook een weeklimiet van 210 euro voor individuen en 1000 euro voor ondernemingen. Wanneer deze limiet wordt overschreden moet er een toelage van respectievelijk vijf en tien procent worden betaald. Ook voor het opnemen van meer dan 43 euro per dag geldt een toelage van vijf procent.

De nieuwe regels beperken niet alleen het gebruik van contant geld, maar duwen Nigerianen ook richting het gebruik van digitale betaalmethodes, waaronder de eNaira. De munt is impopulair onder Nigerianen, waarbij minder dan een half procent van de bevolking de munt sinds de lancering in oktober 2021 zou hebben gebruikt. De Nigeriaanse centrale bank lijkt daar met het nieuw aangekondigde beleid verandering in te willen brengen. De Europese Centrale Bank is op dit moment ook bezig met een eigen CDBC, de digitale euro.

Image

Reacties (8)
07-12-2022, 14:36 door johanw
Daar zijn de banken hier ook al mee bezig, met die digitale euro wordt het straks alleen maar erger.
07-12-2022, 14:46 door Anoniem
Ooit hadden we de PIGS, met de G van Griekenland.
Die kreeg hulp van Cyprus, maar gaf die steun nooit terug.
Vervolgens was Cyprus genoodzaakt steun aan de ECB te vragen.
Maar die eiste "eigen kapitaal".
Daarop besloot de centrale bank van Cyprus tegoeden te verminderen, en dat geld te gebruiken.

Dat was de aanleiding voor een explosieve stijging van de BTC koers.

Lijkt mij geen onlogische reactie wanneer ook Nigerianen hun vertrouwen elders vestigen.
07-12-2022, 15:45 door Anoniem
Nigeria is de proeftuin voor de CBDC
07-12-2022, 16:20 door spatieman
nog meer 419 scams zou ik zeggen
07-12-2022, 19:31 door Anoniem
En Mark Z. hielp CBDC in die richting. Dat via zijn mislukt Libra Facebook cashless betaalprogramma, dat centrale banken het gevaar dat bitcoin als vrij systeem zou kunnen betekenen duidelijk maakte.

Hij speelde hen, als zijnde gecontroleerde oppositie, dus duidelijk in de kaart en straks zijn we met miljoenen de slachtoffers en slaven van dit nieuwe cashless digitaal betalingssysteem van wat later een globale overheid worden zal.
08-12-2022, 01:55 door Anoniem
Cambodja heeft ook al een CBDC, Bakong. Voor nu vooral tussen banken onderling in gebruik incl. cross border remittance (veel arbeidsmigranten). Men werkt tevens aan het vervangen van de dollar voor de Khmer Riel in de lokale economie. Cash is er nog maar de afgelopen 2 jaar is vrijwel iedereen in de grote steden ook (deels) overgestapt op QR-codes. Pinnen bij winkels was hier nooit gebruikelijk. Hooguit credit cards.

Wereldwijd lijkt er een gevecht om controle over de burger zijn geld te verkrijgen....
08-12-2022, 10:46 door johanw
Door Anoniem:
Lijkt mij geen onlogische reactie wanneer ook Nigerianen hun vertrouwen elders vestigen.

De koers van de nationale munt is al flink gekelderd.
10-01-2023, 16:46 door Anoniem
vreselijk ik zou nooit acepteren cbdc binnekort hoewel je mag tanken hoevel vlees je mag kopen ransonering via cbdc daar voor is het bedacht controle over jou vrijheid uitgave wake up aub dit is het ergste van het ergste slavenrij slave money cbdc meneer jouw CO2 limiet is overgeschreden hellas sorry je mag niet vliegen naar spanje en zo verder
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.