Door Anoniem: Welke vangnetten zijjn er nu dan?
Veel te weinig, en te veel verschillen tussen banken onderling. En als je iets terugkrijgt is dat altijd "uit coulance". Dat is onterecht, want voor een deel van de mensen is het
onmogelijk om zich tegen dit soort fraude te beschermen. Het soort fraude dat er vroeger nauwelijks of niet was, doordat
het systeem anders was.
Ik ben niet tegen veranderingen, maar ik vind het niet fair om de rekening daarvan bij een deel van de bevolking te leggen.
Banken zouden veel meer kunnen doen door mensen, desnoods alleen zij die daarom vragen (dan wel graag af en toe op die mogelijkheid wijzen) om het onmogelijk te maken om, zonder flinke tijdsvertraging, bedragen groter dan een instelbare grens van een spaarrekening naar een tegenrekening over te maken (en natuurlijk niet zonder tijdsvertraging die grens kunnen verhogen). En/of een tijdsvertraging inbouwen bij een overboeking naar een rekening waar je nog nooit eerder naar hebt overgeboekt. Of een "noodknop" - "deze overboeking is op verzoek van nijn bank" (daar had dit slachtoffer niets aan gehad, maar anderen mogelijk wel).
Veel te mager:
https://www.security.nl/posting/728553/Hoekstra+gaat+banken+nogmaals+wijzen+op+vergoeden+spoofingslachtoffers. Vaak als TV-programma's zoals Radar, Kassa of Meldpunt eraan te pas komen, kunnen slachtoffers "spontaan"
wél schadeloos gesteld worden.
Hoe meer geld banken kwijt zijn aan fraude, hoe meer maatregelen zij zullen nemen om die schade te beperken. Het kost ze nu duidelijk veel te weinig.
Ik ben mijn "carriëre" lang geleden begonnen bij "Van Berkel's Patent" (ook bekend als "Berkel"), waar weegschalen en snijmachines werden gemaakt. Zij hadden een, voor die tijd, innovatief systeem: "vloervoorraad". Bij elke montagewerkplek stonden veel gele en rode bakken met o.a. schroeven, moeren en ringen. Als ik me goed herinner was het zo dat als de gele bak (grijpvoorraad) leeg was, er onderin een kaartje met een productnummer lag. De werknemer haalde dat eruit, gooide de rode bak leeg in de gele bak en bracht die rode bak + kaartje naar de dienst die nieuwe voorraad bestelde.
Waarom dit verhaal? Ondanks dat er veel meer gejat werd, was dit systeem
goedkoper dan een magazijn met magazijnmeesters en kleine dagvoorraad per werkplek. Ook voor winkeliers geldt: geen diefstal heb je bijna nergens. De kosten van maatregelen die je neemt, staan meestal in verhouding tot de risico's die je loopt.
Uit
https://www.nu.nl/economie/6244821/de-drie-grootste-nederlandse-banken-sloten-dit-jaar-meer-dan-honderd-kantoren.html:
Laatste update: 5 uur geleden: ABN AMRO, ING en Rabobank sloten dit jaar gezamenlijk 102 filialen waar klanten hun bankzaken konden regelen. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij de drie grootste banken van Nederland.
Ook verdwijnen steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld.
Dit levert
enorme besparingen op voor banken. Dat verdwijnen van filialen en geldautomaten is nauwelijks een probleem voor de Tikkie/NFC/Bol.com generatie met smartphone van 1000+ Euro. Maar wel voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn, zwakker begaafden, mensen die niet goed kunnen lezen en/of schrijven (ook mensen met dyslexie) die niet kunnen of (vaak terecht) niet durven te internetbankieren. Zij zijn slachtoffers van deze "vooruitgang" (ook winkels en buslijnen verdwijnen), en degenen uit die groep die
toch gaan internetbankieren (op stokoude PC's, tablets of smartphones - denk o.a. aan mensen die van voedselbanken afhankelijk zijn), kunnen letterlijk het kind van de rekening worden.
Door Anoniem: Dat de banken alle schade moeten vergoeden, hoe slim de veroorzaker ook gehandeld heeft?
Afhankelijk van de omstandigheden (en bewijzen), niet persé
alle schade (een eigen risico lijkt mij prima). Maar alleen al het idee dat ik ineens duizenden Euro's kwijt zou kunnen raken, zelfs als dat door een (in een oogwenk gemaakte) fout van mijzelf komt, beangstigt mij enorm.
Door Anoniem: En fraude dan maar op de koop toe nemen?
Nee natuurlijk niet. Je zult in elk geval aangifte moeten doen. Van de de besparing op filiaalmedewerkers kunnen banken onderzoekers aannemen. En wellicht moeten we constateren dat de doorgeslagen klopjacht op zwart geld pure symptoombestrijding is - die niets oplevert omdat het OM en rechters er de mensen niet voor hebben.
Door Anoniem: Dat is een uitzichtloze doodlopende oplossing.
Dat
vind jij, maar daar zijn we het dan totaal niet over eens.
Door Anoniem: Pak dan de echte oorzaken aan: [...]
Dat is toch niet realistisch?
Door Anoniem: De nu ingeslagen weg werkt niet. En gaat alleen maar meer (financiele) problemen geven.
Banken zijn pure geldjagers geworden. Zij nemen hun maatschappelijke taak totaal niet serieus meer, maar maken wel steeds meer winst.
Er is totaal geen marktwerking meer waardoor mensen, die wat minder goed kunnen meekomen, fatsoenlijk ondersteund worden. En als je naar het KifiD gaat krijg je zelden jouw geld terug (de uitspraak bovenaan slaat nog geen deuk in een pakje boter).
Nederland wordt steeds meer een slikken-of-stikken- (d.w.z. als je dat niet (meer) zo goed kunt) -maatschappij. En het gaat niet om een paar, maar om miljoenen mensen.