image

Nederland mag verdachte cybercrimineel aan Verenigde Staten uitleveren - update

dinsdag 10 januari 2023, 13:12 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-01-2023, 11:11

De Nederlandse autoriteiten mogen een Oekraïense man die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij de ontwikkeling en verspreiding van de Raccoon Infostealer uitleveren aan de Verenigde Staten, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Dat ontdekte Security.NL in een vandaag gepubliceerde uitspraak van de procureur-generaal van de Hoge Raad.

De Raccoon Infostealer steelt wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren en cryptowallets en zou volgens de VS miljoenen computers wereldwijd hebben besmet. De FBI ontwikkelde een tool waarmee mensen kunnen zien of ze slachtoffer van de malware zijn. Vorig jaar maart kon de man, dankzij het traceren van zijn telefoon en een operationele securityfout met het koppelen van een Gmail-adres aan een iCloud-account, door de Nederlandse politie worden aangehouden.

Tegelijkertijd wisten de FBI en de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten de digitale infrastructuur van de Raccoon Infostealer te ontmantelen. De Raccoon Infostealer werd van 2018 tot begin van dit jaar aangeboden als malware-as-a-service of "MaaS". Voor het gebruik van de malware werd zo'n tweehonderd dollar per maand betaald. Afnemers gebruikten de malware bij phishingaanvallen om zo computers van nietsvermoedende slachtoffers te infecteren.

Vervolgens werden via de Raccoon Infostealer allerlei persoonlijke informatie gestolen, waaronder inloggegevens, financiële informatie en andere persoonlijke gegevens. De gestolen data werd vervolgens gebruikt voor financiële fraude en verkocht op online forums. De Oekraïense man zou één van de sleutelfiguren achter de malware zijn. Zo wordt hij verdacht van de ontwikkeling, aanbieden en verkopen van de malware.

De Amerikaanse autoriteiten vroegen Nederland om zijn uitlevering. Een rechter keurde de uitlevering goed, maar daar tekende de verdachte beroep tegen aan. Volgens zijn advocaat is er onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt. Er is daardoor niet gebleken dat de verdachte betrokken is geweest bij de strafbare feiten waarvoor de uitlevering wordt verzocht. De Hoge Raad gaat daar niet in mee en stelt dat er wel voldoende bewijs is. Het beroep van de verdachte is dan ook verworpen, wat inhoudt dat hij aan de VS mag worden uitgeleverd.

Update

De Hoge Raad heeft een beslissing genomen en het beroep van de verdachte verworpen.

Reacties (4)
10-01-2023, 15:31 door Anoniem
De link verwijst niet naar een vonnis, maar naar de conclusie van de procureur generaal.. Die conclusie dient als advies aan de HR, maar de HR kan daarvan afwijken indien zij daartoe gronden ziet. Het is dus nog even afwachten voor betrokkene.
10-01-2023, 17:33 door Anoniem
gewoon uitleveren en voor de rest nadat.
10-01-2023, 22:51 door johanw
Die is in elk geval ontsnapt aan het Oekraiense leger, de Amerikaanse gevangenissen zijn geen pretje maar altijd nog minder erg dan aan het front sneuvelen voor de belangen van de lokale oligarchen en Amerikaanse bedrijven die op de grondstoffen daar azen.
12-01-2023, 08:31 door sjonniev
Door johanw: Die is in elk geval ontsnapt aan het Oekraiense leger, de Amerikaanse gevangenissen zijn geen pretje maar altijd nog minder erg dan aan het front sneuvelen voor de belangen van de lokale oligarchen en Amerikaanse bedrijven die op de grondstoffen daar azen.

Ga ergens anders heen met je Russische propaganda.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.