image

Kabinet krijgt advies om luchtalarm uit te faseren: "heeft beste tijd gehad"

donderdag 26 januari 2023, 15:20 door Redactie, 53 reacties

Het kabinet zou het luchtalarm moeten uitfaseren. Het systeem heeft zijn beste tijd gehad en NL-Alert heeft een groter bereik. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dat op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek deed naar de toegevoegde waarde van het WAS (waarschuwings- en alarmeringssysteem).

De afgelopen jaren is het besluit om het luchtalarm uit te faseren al meerdere keren uitgesteld. In de komende jaren zal er toch echt een besluit moeten worden genomen over de toekomst van het WAS, aldus de onderzoekers van het NIPV. Als voorbereiding op een besluit heeft het instituut een onderzoek uitgevoerd, dat tot de conclusie komt dat Nederland afscheid van het luchtalarm moet nemen.

NL-Alert heeft als alternatief alarmeringssysteem een groter bereik en kan ook handelingsinstructies geven. "Steeds meer mensen zijn bekend geraakt met dit alarmeringssysteem. Bovendien hebben recente ontwikkelingen bijgedragen aan de robuustheid van het systeem, terwijl het WAS zijn beste tijd heeft gehad: het bereik van het WAS is kleiner dan dat van NL-Alert en steeds minder mensen weten hoe te handelen wanneer de sirene afgaat. Ook is het WAS niet geschikt voor alle typen incidenten", aldus de onderzoekers.

Hoewel het luchtalarm al lange tijd bestaat, kan het zich volgens de onderzoekers nauwelijks beroepen op grote successen. "Niet alleen in ons land, maar ook niet in de landen om ons heen." Vanaf 1998 tot vandaag zijn de sirenes bij 36 incidenten ingezet. In die gevallen was er meestal sprake van een brand met rookontwikkeling, al dan niet met schadelijke stoffen. Daarnaast is het WAS vijf keer ingezet in situaties waarbij er sprake was van een ongecontroleerde uitstoot van gevaarlijke stoffen en één keer voor evacuatie vanwege overstromingen.

NL-Alert is sinds 2012 bij 538 incidenten ingezet. Dit komt neer op gemiddeld 54 incidenten per jaar, waarbij onderzoek laat zien dat de inzet van NL-Alert de afgelopen jaren duidelijk is toegenomen. Het bereik van NL-Alert is de afgelopen jaren ook sterk gegroeid. In het najaar van 2013 was het bereik van NL-Alert nog slechts 25 procent, terwijl in het najaar van 2021 het bereik op 90 procent lag. Verder weet zo’n 75 procent van de mensen op basis van een NL-Alert-bericht hoe ze het beste kunnen handelen tijdens een incident.

"Tussenoplossingen om het WAS nog enige tijd in de lucht te houden, zijn dan ook wat ons betreft niet nodig en dit betekent dat we in Nederland de komende jaren afscheid moeten gaan nemen van het oude sirenenetwerk, zoals ook België dat heeft gedaan", zo concluderen de onderzoekers. Als besloten wordt om het luchtalarm uit te faseren en NL-Alert als enig landelijk alarmeringsmiddel te houden vinden de onderzoekers het wel belangrijk om meer bekendheid te geven aan de andere crisiscommunicatiemiddelen die ingezet kunnen worden om mensen over rampen te informeren.

Ten slotte betekent het uitfaseren van het WAS dat een forse infrastructuur, van meer dan vierduizend palen met hun fundering, ontmanteld moet worden. Die ontmanteling betekent een complexe operatie die volgens de onderzoekers enkele jaren in beslag kan nemen en veel geld zal kosten. Ook dit is een thema waar het kabinet rekening mee moet houden, aldus de conclusie van het onderzoeksrapport.

Reacties (53)
26-01-2023, 15:39 door Anoniem
In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
26-01-2023, 15:46 door Anoniem
Dit komt neer op gemiddeld 54 incidenten per jaar, waarbij onderzoek laat zien dat de inzet van NL-Alert de afgelopen jaren duidelijk is toegenomen

De reden dat het bij mij uitstaat, het word voor teveel onzin berichten gebruikt, doe mij het luchtalarm maar wat alleen word gebruikt als er echt wat is.
26-01-2023, 15:48 door Anoniem
Ah dat wordt weer lekker rustig... Geen cell broadcasting op mijn telefoon :)

Dankje overheid voor het goede zorgen voor je burgers....

TheYOSH
26-01-2023, 15:57 door Anoniem
Vanuit veiligheid en risico denken is redundantie juist een belangrijke factor. Naast NL-alert moeten we dus juist het luchtalarm in stand houden. De kosten hierbij zijn irrelevanter dan al die uitgaven die ook vanuit het veiligheid beheer worden gedaan, zoals vele miljarden naar Oekraïne sturen bijvoorbeeld. Het luchtalarm raakt overigens rechtstreeks aan eenieders veiligheid en zou dus juist nu in de huidige tijd prioriteit erbij moeten krijgen.
Tot slot sluit ik me aan bij de opmerking hierboven over hoe effectief het luchtalarm in Oekraïne blijkt te zijn en dus reden temeer is om het te behouden naast NL-alert als meest basale veiligheid instrument voor burgers.
26-01-2023, 16:01 door Erik van Straten
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Precies. En zodra het elektriciteitsnet eruit ligt, kan niemand meer mobiele telefoons opladen.

Welke debiele "analisten" schatten de risico's hievan in? Degenen die tegelijkertijd de opdracht hebben om te bezuinigen op de technische infrastructuur van de luchtalarminstallaties?

Misschien is het geen gek idee om weer eens over ondergrondse schuilplaatsen te gaan nadenken, in plaats van het kleine beetje defensieve voorzieningen dat we nog hebben, verder af te breken.
26-01-2023, 16:03 door Anoniem
Goede timing man, precies wanneer we op de brink van WW3 zitten.
26-01-2023, 16:24 door Anoniem
Geen luchtalarm meer. Geen fm meer want dab. Lekker veilig. Mijn telefoon staat altijd op vliegtuigstand als ik slaap en vaak ook als ik niet gestoord wil worden bijvoorbeeld tijdens een film. Dan mag ik natuurlijk stikken want de inlichtingendienst houden niet van mensen die met vliegtuigmodus leven.
26-01-2023, 16:26 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Precies. En zodra het elektriciteitsnet eruit ligt, kan niemand meer mobiele telefoons opladen.
Maar dan werkt het luchtalarm ook niet meer! Hooguit een korte tijd die gespecificeerd is voor een UPS oplossing,
maar niet permanent.
26-01-2023, 16:31 door Anoniem
Duidelijk een naar gewenst resultaat toegeschreven rapport.

Natuurlijk is het er niet meer als we het echt nodig hebben en dan mogen we extra betalen, zoals we dat nu al jaren doen als gevolg van het stelselmatig onderschatten van wat nodig is voor de opvang van asielzoekers.
26-01-2023, 16:36 door Anoniem
Mij part gaan ze nog verder terug in de tijd en proppen ze de hendel terug (wel achter slot natuurlijk) waarmee de veldwachter vroeger handmatig de sirene kon laten gaan. Dan in geval je Elektriciteit infra geraakt wordt ben je nog steeds in staat om zolang die mast staat en er een operator is een waarschuwing af te geven. En kan je verzekeren in het geval (wat hopelijk niet gebeurd) dat ergens precisie of karpet bombardementen gedaan worden is het raken van een energie centrale of datacenter kinderlijk eenvoudig bij het raken van een paal van nog geen meter doosnee.


Het mooiste vind ik nog wel omdat het niet nodig is geweest in verleden schaffen ze het af.
Dat is de logica waarbij iemand een brandmelder weghaalt omdat er tot heden nog geen brand is geweest.

Ze mogen mij betreft de hele consultant groep en werkgroep uitfaseren die hier aan meegedacht heeft als kabinet daar ook bij hoort dan mij betreft een mooie bonus.

Ik dacht toen ik het las echt even dat we al weer bij 1 April waren beland maar toen realiseerde ik me dat de overheid nooit zo goede grap had kunnen verzinnen dus moest het wel een serieuze melding van ze zijn.
26-01-2023, 17:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Precies. En zodra het elektriciteitsnet eruit ligt, kan niemand meer mobiele telefoons opladen.
Maar dan werkt het luchtalarm ook niet meer! Hooguit een korte tijd die gespecificeerd is voor een UPS oplossing,
maar niet permanent.
Her moge overduidelijk zijn dat het in de lucht houden van de luchtalarmen een stuk makkelijker is dan alle zendmasten en het opladen van iedrreen zijn of haar ontvanger (mobiel).
26-01-2023, 17:53 door Anoniem
Wat is NL-Alert ?
26-01-2023, 18:05 door Briolet - Bijgewerkt: 26-01-2023, 18:06
Hoewel het luchtalarm al lange tijd bestaat, kan het zich volgens de onderzoekers nauwelijks beroepen op grote successen.

Maar dat is toch iets wat je juist wilt bij een alarm: "Het zo weinig mogelijk nodig zijn".

Als ik de bovenstaande redenering volg, kun je bij een kerncentrale ook wel het alarmsysteem uitschakelen dat waarschuwt voor een radioactief lek. Dat alarm heeft ook weinig succes gehad in Borsele. Zelfs in Tsjernobyl hadden ze er niet aan.
26-01-2023, 18:10 door Anoniem
Daarnaast is het WAS vijf keer ingezet in situaties waarbij er sprake was van een ongecontroleerde uitstoot van gevaarlijke stoffen en één keer voor evacuatie vanwege overstromingen.
Ik ben drie keer geëvacueerd geweest wegens overstromingen (1993, 1995 en 2021), maar het Luchtalarm heeft ons nooit gewaarschuwd. NL-Alert daarentegen deed zijn werk wel (2021).
26-01-2023, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Zou het? Uit Oekraïne zijn juist allerlei berichten geweest over de rol die mobiele telefoons en mobiele telefonie in de oorlog spelen.
26-01-2023, 19:09 door Anoniem
Door Briolet:
Hoewel het luchtalarm al lange tijd bestaat, kan het zich volgens de onderzoekers nauwelijks beroepen op grote successen.

Maar dat is toch iets wat je juist wilt bij een alarm: "Het zo weinig mogelijk nodig zijn".

Als de maatstaf van het nut van alarm is: hoe weinig wordt het gebruikt, dan is Nl-Alert dus slechter.
Het wordt namelijk vele malen meer gebruikt.

Vanaf 1998 tot vandaag zijn de sirenes bij 36 incidenten ingezet.
NL-Alert is sinds 2012 bij 538 incidenten ingezet. Dit komt neer op gemiddeld 54 incidenten per jaar, waarbij onderzoek laat zien dat de inzet van NL-Alert de afgelopen jaren duidelijk is toegenomen.

Maar enige redundantie zou ik wel op prijs stellen.

Als besloten wordt om het luchtalarm uit te faseren en NL-Alert als enig landelijk alarmeringsmiddel te houden vinden de onderzoekers het wel belangrijk om meer bekendheid te geven aan de andere crisiscommunicatiemiddelen die ingezet kunnen worden om mensen over rampen te informeren.

Zoals???

Via de transistor radio?
Oh wacht, geen signaal meer via de lucht ... (toch?)

Dan maar internet, kabel-TV en radio, dab.
Want bij een ramp of oorlog zijn die allemaal altijd beschikbaar in het rampgebied.

Is er nog iets dat veel burgers bereikt dat niet van centrale datacenters afhankelijk is?
Auto's met luidsprekers misschien ...
Of agenten op de fiets ...
... ... ...

Hoe goed is Nederland werkelijk voorbereid op een ramp of oorlog op eigen grondgebied?

Suggestie:
Laten we eens een keertje echt oefenen met zijn allen.
Als de overheid echt wil dat burgers en bedrijven weten wat ze moeten doen, train of oefen ze daar dan in.
26-01-2023, 19:22 door Anoniem
Het enige wat dit onderzoek aantoont is dat het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) wordt gerund door een stel leeghoofden. Een mobiel telefoon netwerk is in tijden van oorlog het eerste wat plat gaat, ook de vraag als kritieke infra als elektriciteit wordt aangevallen hoe gaan mensen dan hun telefoon opladen? Daarnaast is bij kou de accu van een smartphone het meest onbetrouwbare wat je kan hebben.

Wat een ziek land zijn we toch geworden als de overheid dit soort simpele basale dingen al niet meer kan bedenken...
26-01-2023, 19:33 door Anoniem
Straks staat er nog een kneus op die roept dat oorlogvoeren ook via een app moet. Want dan weet je zeker dat je NL-Alert ook blijft werken. Althans, als al die software betrouwbaar werkt natuurlijk.

Meteen ontslaan dat hele zooitje.
26-01-2023, 20:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Her moge overduidelijk zijn dat het in de lucht houden van de luchtalarmen een stuk makkelijker is dan alle zendmasten en het opladen van iedrreen zijn of haar ontvanger (mobiel).
Het moge overduidelijk zijn dat je niet weet waarover je praat!
Er zijn 4278 van die sirenes in Nederland, allemaal aparte installaties met een paal, sirenes, UHF antenne voor het
stuursignaal, controller apparatuur in een kast, en hopelijk een beschermde stroomvoorziening.
Dat is helemaal niet "gemakkelijk in de lucht te houden", zeker omdat die sites niet gecombineerd zijn met bijv mobiele masten.
Die ook nog eens inkomsten genereren om het onderhoud van te doen, wat die sirenes niet doen.
26-01-2023, 21:09 door Anoniem
NL Alert is toch geen volwaardig alternatief voor het luchtalarm?
Bij de ene steun je op de bereikbaarheid van de ontvanger, bij de ander niet.

Tenzij je ook NL Alert op de radio gaat broadcasten (over alle zenders heen) en op b.v. alle reclamezuilen in de stad, snelweg, etc.etc. en midden op de veluwe (geen cell bereik) en dat soort plekken iets maakt en iets maakt voor als de stroom uitvalt voor fallback ben je niet klaar.

owja, welke site ga je naar toe als het luchtalarm gaat? .... .nl? Juist, die domeinnaam is dus niet van de overheid, heel bijzonder. #denkvooruit
26-01-2023, 22:34 door Anoniem
Door Anoniem: Straks staat er nog een kneus op die roept dat oorlogvoeren ook via een app moet. Want dan weet je zeker dat je NL-Alert ook blijft werken. Althans, als al die software betrouwbaar werkt natuurlijk.

Meteen ontslaan dat hele zooitje.

Misschien dan minister Hugo de Jong maar overplaatsen naar Defensie? Dan gaat hij die app meteen regelen. :-)
26-01-2023, 22:46 door Anoniem
Mogen ze wel eens naar de noodstroom voorziening van de zendmasten gaan kijken, die hebben nu maar voor een paar uur accu capaciteit aan boord.

Het kijken naar inzet bij incidenten is niet echt nuttig bij het bepalen of het WAS uit kan, je hebt ook systemen nodig die werken bij hele grote rampen en oorlogssituaties. Beschikbaarheidscijfers in x aantal negens in tijden zonder echt grote rampen of oorlog zijn dan niets zeggend.
27-01-2023, 00:50 door Anoniem
raar dat de burgers geen zeggenschap hebben hierin.
27-01-2023, 08:22 door Anoniem
Wat een dom idee. Die werken te minste als de boel wordt platgelegt.
27-01-2023, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Her moge overduidelijk zijn dat het in de lucht houden van de luchtalarmen een stuk makkelijker is dan alle zendmasten en het opladen van iedrreen zijn of haar ontvanger (mobiel).
Het moge overduidelijk zijn dat je niet weet waarover je praat!
Er zijn 4278 van die sirenes in Nederland, allemaal aparte installaties met een paal, sirenes, UHF antenne voor het
stuursignaal, controller apparatuur in een kast, en hopelijk een beschermde stroomvoorziening.
Dat is helemaal niet "gemakkelijk in de lucht te houden", zeker omdat die sites niet gecombineerd zijn met bijv mobiele masten.
Die ook nog eens inkomsten genereren om het onderhoud van te doen, wat die sirenes niet doen.
Dus de sirenes werken out-of-band van het mobiele netwerk. Dus als het één uitvalt kan je misschien nog wat met het andere systeem. Dus een plus voor beschikbaarheid.
Mobiele providers zullen geen cent geven voor onderhoud van sirenes op hun zendmasten. Inkomsten van zendmasten zijn niet beschikbaar voor onderhoud van sirenes.
Ik denk dat de apparatuur voor mobiel en sirenes elkaar eerder stoort.
En je creeert single-point-of-failure, schakel een mast uit en beide alarmeringssystemen vallen uit. Er zijn wel veel masten, maar voor het gebied wat ze bestrijken is het een single-point-of-failure.
27-01-2023, 09:07 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?
Dat is een soort tekstbericht dat je op je mobiele telefoon kunt ontvangen
als die telefoon daar op ingesteld is en geschikt voor is.

Sommige telefoons waren er vroeger wel geschikt voor, maar nu niet meer.
Dat betekent dat als je nu een telefoon hebt waarop NL-Alert werkt,
je maar moet afwachten of dat in de toekomst ook nog het geval is...
27-01-2023, 09:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?
Dat is een soort tekstbericht dat je op je mobiele telefoon kunt ontvangen
als die telefoon daar op ingesteld is en geschikt voor is.

Sommige telefoons waren er vroeger wel geschikt voor, maar nu niet meer.
Dat betekent dat als je nu een telefoon hebt waarop NL-Alert werkt,
je maar moet afwachten of dat in de toekomst ook nog het geval is...

Dat is zo goed voor de toekomstige bereikbaarheid. :-)
Wat volgt: een verplichte App op al die toestellen die het niet (meer) ondersteunen?


Dus slim dat ze adviseren om de sirenes uit te faseren.
Je wil als overheid ook echt iedereen* kunnen bereiken bij een ramp.


* (met een geschikt mobieltje)
27-01-2023, 09:58 door Anoniem
Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). NIPV heeft een locatie in Arnhem en twee locaties in Zoetermeer. Bij NIPV werken ruim 300 medewerkers.

Is een van-Dale omschrijving van een subsidie-spons.. https://nipv.nl/over-nipv/#in-het-kort
27-01-2023, 10:15 door Anoniem
Een ding heeft ons nu al de oorlog in Oekraïne geleerd: dat je nooit het luchtalarm moet uitfaseren.
27-01-2023, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?

Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

https://crisis.nl/nl-alert/
27-01-2023, 10:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Her moge overduidelijk zijn dat het in de lucht houden van de luchtalarmen een stuk makkelijker is dan alle zendmasten en het opladen van iedrreen zijn of haar ontvanger (mobiel).
Het moge overduidelijk zijn dat je niet weet waarover je praat!
Er zijn 4278 van die sirenes in Nederland, allemaal aparte installaties met een paal, sirenes, UHF antenne voor het
stuursignaal, controller apparatuur in een kast, en hopelijk een beschermde stroomvoorziening.
Dat is helemaal niet "gemakkelijk in de lucht te houden", zeker omdat die sites niet gecombineerd zijn met bijv mobiele masten.
Die ook nog eens inkomsten genereren om het onderhoud van te doen, wat die sirenes niet doen.
Dus de sirenes werken out-of-band van het mobiele netwerk. Dus als het één uitvalt kan je misschien nog wat met het andere systeem. Dus een plus voor beschikbaarheid.
Ik denk dat het naief is om het systeem te zien als een eiland wat onafhankelijk kan functioneren. Zo is het ongetwijfeld ontworpen ja, maar het zou me niks verbazen als er door alle hervormingen in de telecom inmiddels al cruciale elementen in het pad tussen opdrachtgever en sirene zitten die afhankelijk zijn van het werken van internet of het mobiele netwerk.
Zelfs als je vroeger iets deed met een fysieke huurlijn van PTT dan is dat nu allang een complex digitaal systeem geworden.
27-01-2023, 10:47 door Anoniem
Die ontmanteling betekent een complexe operatie die volgens de onderzoekers enkele jaren in beslag kan nemen en veel geld zal kosten.

volledige tekst uit het rapport:
Ten slotte betekent het uitfaseren van het WAS dat een forse infrastructuur (meer dan 4000
palen met hun fundering) ontmanteld moet worden. Die ontmanteling betekent een complexe
(logistieke) operatie (met hijswerkzaamheden, het in oude staat terugbrengen van percelen,
daken en inpandige ruimtes etc.) die enkele jaren in beslag kan nemen en veel geld zal
kosten. Ook dit is een thema dat aandacht vraagt.


Vroegah, toen ik nog klein was, vond ik het fantastisch om te zien hoe een vuilniswagen z'n werk deed, zo'n grote auto die vuilniszakken verslindt mbv een hydraulische klep die het naar binnen schuift om weer ruimte te maken voor de volgende lading vuilniszakken. Geobsedeerd de vuilniswagen volgend die als een rupsje-nooit-genoeg blijkbaar nooit vol raakte, zoooo-veel paste daarin, hoeoeoeoeoe-uh?
Dat was toen, toen ik als kind nog niet de kennis had noch het voorstellingsvermogen hoe dat kon.

Nu vraag ik me af waarom deze onderzoekers van dit rapport het ontmantelen van de toeters-op-palen of -daken als complex definieren; ook al lees je de volledige tekst uit het rapport, dan nog zie ik niets complex alszijnde te zeggen: het is geen rocket-science.
Ja, het neemt tijd in beslag en ja, het kost geld , maar dat is ook het geval bij het vervangen van een lantaarnpaal , bij wijze van spreken.

Geeft mij het gevoel dat deze onderzoekers niet verder zijn gaan onderzoeken en nú nog steeds verwonderd zijn hoe het toch mogelijk is dat die vuilniswagen nooit vol geraakt!
En die -eigenlijke- pennelikkers krijgen deze taak toegediend !?

Laat die palen en de gehele infrastructuur -simpelweg- staan als backup; ondanks dat ze met cijfers gooien dat nl-alert beter dekkend zou zijn (,wat ik óók niet geloof) heb ik hier toch het idee dat de oude schoenen de vuilniswagen worden ingegooid zonder te weten of die nieuwe schoenen nou wel zo'n verbetering zijn.

Tevens (al eerder hierboven vermeld) hecht ik geen waarde aan onderzoeken die door het Rijk worden geïnitieerd, net als bij het rivm worden onderzoeken zo ingericht en uitgevoerd naar de wens van de politiek en de daarbij gewenste uitkomst!
27-01-2023, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?
Dat is een soort tekstbericht dat je op je mobiele telefoon kunt ontvangen
als die telefoon daar op ingesteld is en geschikt voor is.

Sommige telefoons waren er vroeger wel geschikt voor, maar nu niet meer.
Dat betekent dat als je nu een telefoon hebt waarop NL-Alert werkt,
je maar moet afwachten of dat in de toekomst ook nog het geval is...

Dat is zo goed voor de toekomstige bereikbaarheid. :-)
Wat volgt: een verplichte App op al die toestellen die het niet (meer) ondersteunen?

Dus slim dat ze adviseren om de sirenes uit te faseren.
Je wil als overheid ook echt iedereen* kunnen bereiken bij een ramp.

* (met een geschikt mobieltje)

Als jouw mobiele telefoon niet (meer) geschikt is om een NL-Alert te ontvangen
zul je het advies krijgen om een andere dan wel nieuwe te kopen
waarop dat (nog...) wel mogelijk is.
27-01-2023, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.

Precies dit.
NL-Alert is leuk, maar als je nu het luchtalarm afbreekt en Putin krijgt het in zijn bol om Navo landen aan te vallen dan zijn hebben we niets aan NL-Alert, mobiel netwerk is zo plat en energie voorziening ook.
27-01-2023, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem: Een ding heeft ons nu al de oorlog in Oekraïne geleerd: dat je nooit het luchtalarm moet uitfaseren.
Inderdaad, niet uitfaseren, want dergelijke systemen nuttig zijn. En hiermee bereik je voldoende mensen, NL-Alert is slechts geschikt als een aanvulling op dit systeem.
27-01-2023, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?
Dat is een soort tekstbericht dat je op je mobiele telefoon kunt ontvangen
als die telefoon daar op ingesteld is en geschikt voor is.

Sommige telefoons waren er vroeger wel geschikt voor, maar nu niet meer.
Dat betekent dat als je nu een telefoon hebt waarop NL-Alert werkt,
je maar moet afwachten of dat in de toekomst ook nog het geval is...

Dat is zo goed voor de toekomstige bereikbaarheid. :-)
Wat volgt: een verplichte App op al die toestellen die het niet (meer) ondersteunen?


Dus slim dat ze adviseren om de sirenes uit te faseren.
Je wil als overheid ook echt iedereen* kunnen bereiken bij een ramp.


* (met een geschikt mobieltje)

NL-Alrt gebruikt WEA (Wireless Emergency Alerts) standaard, als jouw telefoon daar niet aan voldoet, dan is deze niet geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt ( net al veel andere landen overigens) en hoort hier niet verkocht te worden. veel telefoons kan je vaak zelf kanaal 919 instellen of met een OS update toch werkend krijgen.
27-01-2023, 11:58 door majortom - Bijgewerkt: 27-01-2023, 11:59
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat is NL-Alert ?

Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

https://crisis.nl/nl-alert/
Als je dus een mobiel hebt.
Als je dus je mobiel bij je hebt (ook als je slaapt)
Als je mobiel er geschikt voor is.
Als je dit hebt geactiveerd.
Als je SIM bereik hebt.
Als je batterij nog opgeladen is.
Of als je toevallig net reist met het OV.

Wat zou er toch helemaal mis kunnen gaan?
27-01-2023, 12:12 door Anoniem
Grappig. Alsof ik de hele dag met een telefoon rond loop...
Dit ligt dus gewoon thuis. Ja, echt vooruitgang dit! Zo werkt dat in Nederland.
27-01-2023, 12:23 door Anoniem
En dan hangt er ineens een Raider Stealth Bomber boven je hoofd.

Er is ons feitelijk al een digi-oorlog aangedaan en daar zitten we al een paar jaartjes in met z'n allen.

Welcome to the Brave New World.
27-01-2023, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem:[...]
NL-Alrt gebruikt WEA (Wireless Emergency Alerts) standaard, als jouw telefoon daar niet aan voldoet, dan is deze niet geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt ( net al veel andere landen overigens) en hoort hier niet verkocht te worden. veel telefoons kan je vaak zelf kanaal 919 instellen of met een OS update toch werkend krijgen.
Er zijn ook telefoons die in het verleden wel maar de laatste jaren geen NL-Alert meer ontvangen.
(Ik heb er namelijk twee van: een Nokia en een Samsung.)
Wat ik daar dus van geleerd heb, is dat je er niet op kunt vertrouwen dat NL-Alert het gaat doen als je het nodig hebt :-(
27-01-2023, 13:37 door Anoniem
NL-Alert bereikt mij niet, heeft dit ook nooit gedaan. daarbij draag ik veelal geen telefoon bij me, anders is dat ding wel leeg.
Hebben ze nog meer goede ideeën?
27-01-2023, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Die ontmanteling betekent een complexe operatie die volgens de onderzoekers enkele jaren in beslag kan nemen en veel geld zal kosten.

volledige tekst uit het rapport:
Ten slotte betekent het uitfaseren van het WAS dat een forse infrastructuur (meer dan 4000
palen met hun fundering) ontmanteld moet worden. Die ontmanteling betekent een complexe
(logistieke) operatie (met hijswerkzaamheden, het in oude staat terugbrengen van percelen,
daken en inpandige ruimtes etc.) die enkele jaren in beslag kan nemen en veel geld zal
kosten. Ook dit is een thema dat aandacht vraagt.


Vroegah, toen ik nog klein was, vond ik het fantastisch om te zien hoe een vuilniswagen z'n werk deed, zo'n grote auto die vuilniszakken verslindt mbv een hydraulische klep die het naar binnen schuift om weer ruimte te maken voor de volgende lading vuilniszakken. Geobsedeerd de vuilniswagen volgend die als een rupsje-nooit-genoeg blijkbaar nooit vol raakte, zoooo-veel paste daarin, hoeoeoeoeoe-uh?
Dat was toen, toen ik als kind nog niet de kennis had noch het voorstellingsvermogen hoe dat kon.

Nu vraag ik me af waarom deze onderzoekers van dit rapport het ontmantelen van de toeters-op-palen of -daken als complex definieren; ook al lees je de volledige tekst uit het rapport, dan nog zie ik niets complex alszijnde te zeggen: het is geen rocket-science.
Ja, het neemt tijd in beslag en ja, het kost geld , maar dat is ook het geval bij het vervangen van een lantaarnpaal , bij wijze van spreken.

Geeft mij het gevoel dat deze onderzoekers niet verder zijn gaan onderzoeken en nú nog steeds verwonderd zijn hoe het toch mogelijk is dat die vuilniswagen nooit vol geraakt!
En die -eigenlijke- pennelikkers krijgen deze taak toegediend !?

Laat die palen en de gehele infrastructuur -simpelweg- staan als backup; ondanks dat ze met cijfers gooien dat nl-alert beter dekkend zou zijn (,wat ik óók niet geloof) heb ik hier toch het idee dat de oude schoenen de vuilniswagen worden ingegooid zonder te weten of die nieuwe schoenen nou wel zo'n verbetering zijn.

Tevens (al eerder hierboven vermeld) hecht ik geen waarde aan onderzoeken die door het Rijk worden geïnitieerd, net als bij het rivm worden onderzoeken zo ingericht en uitgevoerd naar de wens van de politiek en de daarbij gewenste uitkomst!

Ipv het geld uit te geven aan de ontmanteling, zouden ze dat geld ook voor het inderhoud kunnen reserven. Je hebt dan een redundantie in de waarschuwingssysteem ingebowud. En et geld was je anders toch kwijt geweest voor de ontmamteling.

Win-win.

Daar hadden die oinderzoekers ook aan kunnen denken.

onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dat op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid


Het lijkt erop alsof de onderzoekers van het NIVP gedacht hebben (ik druk me maar voorzichtig uit) dat het minsiterie een rapport wilde hebben dat de afbraak van het lucht-alarm reechtvaardigde.
Niet een onderzoek dat alle alternatieven onderzoekt, en darabij ook redundatie en kosten bij betrekt.

De Duitsers noemen dat zo mooi: "hineinredenieren".
27-01-2023, 15:51 door Anoniem
Door majortom: Wat zou er toch helemaal mis kunnen gaan?

Dat niemand de NL-Alert tijdig krijgt, voordat de grote lichtflits komt. Dan heb je ook niets meer aan een schuilbunker. :-(

EMP weapons deliver high-energy EMP designed to disrupt unprotected infrastructure. In wartime, the most likely use would be to put the electrical network of the target country out of commission.

https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse
27-01-2023, 17:55 door Anoniem
Anoniem van 15:51 denkt tenminste nog. Als de lucht ineens groen kleurt, pas dan ook op. Of als het Kraken-virus ons overvalt.
28-01-2023, 10:48 door Anoniem
Alles draait natuurlijk om geld,
want aangenomen wordt dat NL-Alert veel goedkoper is dan het mechanische luchtalarm.

Dat het succes van de implementatie van NL-Alert dan vooral bij de gebruiker komt te liggen,
dat wil zeggen de ontvanger moet er voor zorgen dat die technisch in staat is om een NL-Alert te ontvangen,
is voor de regering niet zo interessant, ook omdat ze geen oog willen hebben voor de beperkingen daarvan:
zij gaan er gewoon vanuit dat de meerderheid van Nederland wel een geschikte telefoon heeft die dan de hele dag aanstaat.

Het zij zo,
en als het fout loopt,
komt er wel een parlementaire enquette
waarin een heleboel tijd en geld verspild wordt om alles wat misgegaan is te herkauwen,
waarna we weer gewoon doorgaan...
28-01-2023, 13:43 door Anoniem
Waarom wil men zo versneld onze analoge wereld vervangen door een digitale? Om van ons beter aanstuurbare cyborgjes te maken,?Tenminste dat deel van de mensheid, dat hier mag voortbestaan.

Realiseert dan niemand, wat er zich zichtbaar en onzichtbaar aan het voltrekken is, of is men blind, doof of te dom om het te ontwaren?
28-01-2023, 13:54 door Anoniem
En al die mensen die hun werk verliezen hierdoor?

Veel wordt verdedigd op grond van onzinnige argumentatie.
Zoals: Koeien moeten van het land omdat ze zorgen voor over-stress bij de aardworm. En iemand verzint en deelt deze onzin, betaald met geld van ons allen (de belastingbetalers).

Hallo, lust je nog een peul zonder alarm in Schin op Geul.
Men zou in een deuk liggen,
als het niet zo in- en in-droevig zou zijn.

#obserwator
29-01-2023, 01:44 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wil men zo versneld onze analoge wereld vervangen door een digitale? Om van ons beter aanstuurbare cyborgjes te maken,?Tenminste dat deel van de mensheid, dat hier mag voortbestaan.

Realiseert dan niemand, wat er zich zichtbaar en onzichtbaar aan het voltrekken is, of is men blind, doof of te dom om het te ontwaren?
Nee hoor, NL-Alert heeft nog nooit gewaarschuwd voor cyborgjes, dus die zijn niet gevaarlijk voor de bevolking.
29-01-2023, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wil men zo versneld onze analoge wereld vervangen door een digitale? [...]
Omdat wordt gedacht dat digitaal per se beter en goedkoper is.
In bepaalde gevallen is het echter niet beter en pakt het niet goedkoper uit.
Voorbeeld daarvan is ook DAB+ in vergelijk met FM:
Theoretisch is DAB+ beter, maar verbruikt de ontvanger ervan veel meer energie en de ontvangst laat te wensen over in omstandigheden waar FM nog wel werkt.
Door radio via Internet is DAB+ inmiddels achterhaald en is er dus een heleboel geld verspild om DAB+ gangbaar te maken.
Ik ben bang dat NL-Alert eenzelfde lot beschoren is, mede doordat het zgn. Cell broadcasting waarmee NL-Alert werkt, eigenlijk alleen maar goed met 2G werkt. En 2G wordt dus op veel telefoons al niet meer gebruikt...
Vandaar dat de ontvangst van NL-Alert zo problematisch is.
29-01-2023, 21:50 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Precies. En zodra het elektriciteitsnet eruit ligt, kan niemand meer mobiele telefoons opladen.
Er heeft vast een of andere lobbyist gefluisterd dat dat toch nooit gebeurt.
29-01-2023, 23:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: In Oekraïne blijkt wel hoe effectief een luchtalarm is.
Mocht er nog eens oorlog komen dan ligt mobiel netwerk er als eerste uit.
Precies. En zodra het elektriciteitsnet eruit ligt, kan niemand meer mobiele telefoons opladen.
Er heeft vast een of andere lobbyist gefluisterd dat dat toch nooit gebeurt.
Vermoedelijk een lobbyist voor de wapenindustrie.
29-01-2023, 23:47 door Anoniem
Door Anoniem: Vanuit veiligheid en risico denken is redundantie juist een belangrijke factor. Naast NL-alert moeten we dus juist het luchtalarm in stand houden.
Daarom ook maar instand houden, i.p.v. voor zeker zoveel geld te ontmantelen.
30-01-2023, 00:07 door Anoniem
Door Anoniem:owja, welke site ga je naar toe als het luchtalarm gaat? .... .nl? Juist, die domeinnaam is dus niet van de overheid, heel bijzonder. #denkvooruit
ik denk https://luchtalarm.nl/ maar die doet het niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.