Het onderzoek naar het gebruik van de kilometerteller voor rekeningrijden is naar verwachting in juni klaar en zal dan met de Tweede Kamer worden gedeeld, zo heeft staatssecretaris Van Rij van het ministerie van Financiën vandaag laten weten. In het coalitieakkoord heeft het kabinet de komst van een systeem aangekondigd dat autobezitters laat betalen naar gebruik.
Het betrouwbaar registeren van het aantal gereden kilometers is daarvoor essentieel, zo stelt het kabinet. Om inzicht te krijgen in geschikte systemen voor deze registratie is er al onderzoek uitgevoerd, dat drie oplossingsrichtingen voor kilometerregistratie in beeld bracht: Voortbouwen op bestaande meetsystemen en registratie, een apparaat in de auto dat de kilometerstand van de auto registreert zonder GPS (apparaat is aangesloten op tellerstand en slaat gegevens apart op) en als derde een apparaat in de auto dat zelfstandig op basis van GPS het aantal gereden kilometers meet, registreert én communiceert.
Volgens het kabinet is één van de uitgangspunten voor het registratiesysteem dat alleen data wordt vastgelegd die nodig is om belasting te kunnen heffen. "Voor het heffen van de belasting hoeft daarom alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. Het maakt daarbij niet uit waar en wanneer deze kilometers zijn gereden." Andere uitgangspunten vanuit het kabinet zijn dat het systeem eenvoudig moet zijn en uiterlijk in 2030 kan worden ingevoerd.
De onderzoekers adviseerden het kabinet om vervolgonderzoek te doen naar het gebruik van bestaande kilometertellers. Dit richt zich op het potentiële fraudegedrag van risicogroepen en de maatregelen die tegen dit gedrag mogelijk zijn. De resultaten van het vervolgonderzoek dienen als basis bij de besluiten over de precieze vormgeving van de kilometerregistratie voor betalen naar gebruik.
Van Rij meldt vandaag dat er op dit moment meerdere vervolgonderzoeken lopen. Het gaat onder andere om het voortbouwen op bestaande meetsystemen en registratie daarvan. "Eventueel met extra registratiemomenten", aldus de staatssecretaris. Ten tweede wordt een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de effecten van varianten voor de tariefstructuur. Daarin wordt onder meer gekeken naar inkomenseffecten, autogebruik en de lastenverschillen tussen stedelijk en landelijk gebied. Beide onderzoeken worden naar verwachting in juni afgerond, waarna Van Rij de resultaten met de Tweede Kamer zal delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.