Door Anoniem: Moeten we niet nodig naar een virtuele burgemeester dan?
Op allerlei schermen in de stad duikt voortaan de virtuele burgemeester op, als in een science-fiction film.
"Waakt u voor afwijkende meningen, verspreidt in deze stad geen desinfo", roept men vanaf het scherm.
Overtredingen krijgen virtueel lik op stuk.
Als je werkelijk dit vanuit de consensus van de nog (even) analoge werkelijkheid wenst door te trekken,
dan krijg je een vreemde soort realiteit of liever gezegd een 'onwerkelijke situatie'.
Zoek de pokemon-burgemeester. Zet voortaan boven uw maskertje steeds een virtuele bril op.
Het liefst Google- en Meta-aangedreven.
Dat staat dan garant voor de beste beleving binnen het 15 minuten-stadsdeel van de toekomst.
#webproxy
Ik neem aan dat je denkt aan een combinatie van die virtuele burgemeester met de volgende maatregelen:
(1) Het verwerken van
biometrische kenmerken van mensen d.m.v. camera's op elke straathoek; deze gegevens zijn van de eigen stadsbewoners ook opgeslagen in een server in de bunker onder het stadhuis. Zo kan er onmiddellijk ingegrepen worden als een buitenstaander illegaal in de stad aanwezig is;
(2) Een "stadsapp" op je smartphone die je
"de vrijheid (terug)geeft" om het stadscentrum of stadsdelen te bezoeken, tenzij je "desinformatie" hebt verspreid. Roepen dat zo'n stadsapp grondrechten aantast, is uiteraard één van de vormen van desinformatie die je zou kunnen verspreiden. Wie dat roept, krijgt door een algoritme automatisch een gebiedsverbod voor de hele stad toebedeeld.
(3) Mensen van buiten
zonder smartphone kunnen de stad dus niet meer bezoeken. Dit is niet in strijd met het recht op bewegingsvrijheid of het recht op bijeenkomst, want "ze kiezen er immers zelf voor" geen smartphone te gebruiken.
(4) Aan de rand van de bebouwde kom en op de grenzen tussen stadsdelen worden
hekken en poortjes ingericht, net zoals met het OV-chipkaart-systeem op de NS-stations. En dan niet van zulke lullige, lage OV-chip-hekjes waar iemand voor het oog van de camera overheen kan springen, maar gewoon, drie meter hoge hekken met prikkeldraad bovenlangs. Dit bespaart de politie veel werk en is dus "efficiënt".
(5) Dit systeem biedt allerlei mogelijkheden om het leven in de stad ook op andere manieren te verbeteren. Het illegaal dumpen van afval kan op deze manier bijvoorbeeld veel makkelijker worden opgespoord. "Afvaltoerisme", inclusief
"stadsintern afvaltoerisme" wordt zo effectief tegengegaan. Voortaan krijgt iedere bewoner één metrocontainer in de nabijheid van de eigen woning toegewezen waar het restafval in kan worden gedeponeerd na het scannen van de smartphone. Bewoners zonder smartphone "kiezen er zelf voor" om alleen nog biologisch afval, glas, oud papier en enkele andere speciale categorieën afval te mogen deponeren. Dit draagt bij aan ieders "milieubewustzijn".
(6) Steden of regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten kunnen elk een eigen
"gemeentevaluta" invoeren, waarin je je digitale CBDC-euro'se via de "stadsapp" kunt omzetten om toegang te krijgen tot steeds meer winkels in de gemeente, en zelfs tot horeca-gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Ieders privacy is gewaarborgd omdat de wijze waarop de gemeentevaluta wordt besteed, niet langer dan een half jaar wordt bewaard. Op grond hiervan is het uitsluiten van mensen die niet van gemeentevaluta gebruik maken, in de ogen van alle Nederlandse rechters "proportioneel".
Op deze manier kan een stadsbestuur met behulp van een naadloos controlesysteem de waarheid van een stad beschermen.
In een
latere fase kan het recht om steden te betreden afhankelijk worden gemaakt van bepaalde professionele en andere kwalificaties. Bestuurders en nationale politici, alsmede ambtenaren vanaf schaal 13 (rijksoverheid), krijgen in hun Nederland-app een vinkje waarmee ze automatisch toegang hebben tot elke stad in Nederland. Dit geldt ook voor mensen met een inkomen vanaf drie keer modaal (jaarlijks automatisch vastgesteld) of mensen die minstens twee miljoen euro in Nederlands vastgoed hebben geïnvesteerd (prijspeil 2023, met indexatie).
Uiteraard vereist dit wel dat "onderzoeksjournalisten" en "factcheckers" in alle "onafhankelijke" media aan de Nederlandse bevolking duidelijk maken waarom dit niet alleen goed is, maar ook hard nodig om onze vrije samenleving te beschermen.
Jaarlijks wordt de onafhankelijkheid van de media door de nationale overheid met behulp van een algoritme geëvalueerd, om desinformatie tegen te gaan en zo onze vrijheid en onze democratie te waarborgen. De kwaliteit van dit algoritme wordt getoetst door een onafhankelijke commissie die door de Nederlandse regering is ingesteld nadat de Raad van State, de Raad voor de Journalistiek en de Autoriteit Persoonsgegevens onafhankelijk advies hebben kunnen geven. De onafhankelijke commissie maakt bij het opstellen van haar advies gebruik van een eigen, onafhankelijk algoritme waarin alle deskundigheid van Google, Meta en Microsoft is verwerkt. Media met een te lage score verliezen tijdelijk de toegang tot hun bankrekening.
Ziezo, dit was mijn ochtendgymnastiek voor vandaag. Hé, er piept iets in mijn smartphone. Ah, het is mijn ijskast die roept dat ik mijn muesli nog niet heb gegeten en dat ik daarmee mijn gezondheid in gevaar breng. Dat kan mij "bonuspunten" kosten als ik het niet binnen twintig minuten opeet. Zonder bonuspunten kan ik trouwens helemaal geen muesli meer betalen.
Ik moet nu eerst mijn rolstoel weer aan de praat zien te krijgen, anders kom ik niet bij mijn ijskast. De laatste tijd werkt mijn rolstoel-app vaak niet mee, er is iets met de programmatuur. Dat is wel een teleurstelling. Sinds ik meedoe met het programma "Samen digitaliseren we onze mobiliteit" en in dat kader de coördinatie van een aantal van mijn lichaamsfuncties heb overgedragen aan een "smart wheelchair" met bijbehorend "in-home, in-town systeem", is mijn leven eerlijk gezegd niet makkelijker geworden. Oeps, dit had ik niet moeten intypen, dit kost mij bonuspunten. Nou ja, hoe dan ook, ik weet dus niet of het gaat lukken om binnen twintig minuten bij mijn ijskast te komen. Maar ik ga mijn best doen!
Dus ik moet nu even met iets anders bezig.
Tot straks!
M.J.