image

Organisaties waarschuwen voor einde van acceptgiro op 1 juni 2023

maandag 13 februari 2023, 11:39 door Redactie, 10 reacties

Nog iets meer dan drie maanden en dan verdwijnt na 46 jaar de acceptgiro als betaalmogelijkheid uit de Nederlandse samenleving. Producteigenaar Currence trekt dan de stekker eruit. "Organisaties sturen hun relaties soms nog een papieren acceptgiroformulier waarmee zij hun bank opdracht kunnen geven om een bepaald bedrag naar hen over te maken", aldus Betaalvereniging Nederland. "Het gebruik van de papieren Acceptgiro neemt sinds jaren sterk af."

Vorig jaar werden er iets meer dan drie miljoen papieren acceptgiro's verwerkt, een daling van ruim dertig procent ten opzichte van 2021, toen er ook al een daling van dertig procent ten opzichte van 2020 had plaatsgevonden. Vanwege het uitfaseren van de acceptgiro zullen bedrijven en instellingen na 1 maart geen acceptgiro's meer versturen. "In plaats van een acceptgiro, sturen wij 'betaalinformatie'. In de betaalinformatie staan alle gegevens die u nodig hebt om te kunnen betalen, met de mogelijkheden die uw eigen bank biedt", zo laat de Belastingdienst weten.

"Banken zullen klanten die nog acceptgiro's gebruiken hierover ook nog informeren", zo stelt de Consumentenbond. De Consumentenbond zegt geen bezwaar te hebben tegen het uitfaseren van de acceptgiro. "We vinden het wel belangrijk dat bedrijven en organisaties goede alternatieven aanbieden." Alleen het aanbieden van automatische incasso vindt de consumentenorganisatie geen goed idee. "Een bedrijf moet (daarnaast) altijd een betaalmiddel aanbieden waarbij je zelf bepaalt wanneer je betaalt. Dat kan bijvoorbeeld met een papieren factuur of een rekening per e-mail."

Ruim tachtig goede doelen hebben in een reactie op het verdwijnen van de acceptgiro een alternatief ontwikkeld, genaamd "Mijn eenmalige gift". Het gaat zowel om een papieren als digitale versie waarmee donateurs een goed doel éénmalig kunnen machtigen of zelf een donatie kunnen doen. "Vanaf 1 april zullen wij gebruik gaan maken van deze nieuwe betaalwijze", meldt het Aidsfonds.

Reacties (10)
13-02-2023, 12:35 door Anoniem
Ik vind het wel apart; blijkbaar is re nog volop behoefte aan het papieren exemplaar. 3 miljoen is misschien niet heel veel op het geheel, maar toch genoeg om het afschaffen nog even te laten. Qua kosten zal het echt niet zo veel zijn voor de banken, en als het scheelt zien we dat als klanten heus niet terug in de kosten van onze rekeningen (of rentes op spaarrekeningen).
13-02-2023, 12:38 door Bitje-scheef
Ja is wel logisch vind ik.
13-02-2023, 13:03 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Ja is wel logisch vind ik.
En ook gemakkelijk, briefjes gaan rondsturen en mensen om geld vragen voor goede doelen het levert altijd wel wat op.
13-02-2023, 14:19 door Anoniem
Gaat er ook weer een inkomstenbron verloren.
Bij de particulier en ook bij de banken zijn de kosten voor papieren incasso flink opgelopen.

Tijd dat we overal verplicht gaan betalen met de Chinese WeChat app. Heeft zich al miljoenen malen bewezen.

Op naar de CBDC met sociale implicaties voor de niet-opvolgende burger met de te hoge CO2-footprint.

#webproxy
13-02-2023, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het wel apart; blijkbaar is re nog volop behoefte aan het papieren exemplaar. 3 miljoen is misschien niet heel veel op het geheel, maar toch genoeg om het afschaffen nog even te laten. Qua kosten zal het echt niet zo veel zijn voor de banken, en als het scheelt zien we dat als klanten heus niet terug in de kosten van onze rekeningen (of rentes op spaarrekeningen).
De kosten per acceptgiro nemen juist toe als er steeds minder gebruik van wordt gemaakt.
Er staat hiervoor bij Currence een hele scan straat om die dingen te verwerken, met personeel om dat ding aan het werk te houden, en als er op een gegeven moment nog maar 1 zo'n acceptgiro binnen komt dan komen de volledige kosten van die straat op die ene acceptgiro terecht. Daar wil je niet op wachten...
Het is net zo iets als met de post: de prijs van een postzegel gaat momenteel hard omhoog met de afname van het aantal brieven wat nog verstuurd wordt. Ieder jaar bepaalt PostNL wat men aan omzet uit brieven moet halen, hoeveel brieven men nog denkt te verwerken, en dan kost een postzegel dat jaar (omzet)/(aantal brieven).
13-02-2023, 15:57 door Briolet
Ik snap die hele titel niet. Wie waarschuwen de organisaties? Dat blijkt niet uit het artikel. Organisaties die de accept nog gebruiken, hoeven niemand te waarschuwen. Ze kunnen gewoon stoppen met het bijsluiten van een acceptgiro.

Mijn bank heeft bij een overboeking wel nog een veld "Acceptgiro". Dat is ook een verwarrend veld omdat je daar origineel het nummer van de acceptgiro kunt invullen. Maar b.v. de belastingdienst geeft een betalingskenmerk bij hun aanslagen. Ze sturen geen acceptgiro's, maar het is wel de bedoeling dat je dit kenmerk invult bij 'acceptgiro'. Dan werkt hun geautomatiseerde betalingsverwerking optimaal. Gaat dit ook verdwijnen en moet je het kenmerk straks weer in de omschrijving invullen. (zodat iemand dit er weer handmatig uit moet halen?)
13-02-2023, 16:13 door Anoniem
Door Briolet:
Mijn bank heeft bij een overboeking wel nog een veld "Acceptgiro".
Spreek je bank daar eens op aan dan zou ik zeggen. Mijn bank heeft daar sinds jaar en dag al "betalingskenmerk" staan en daar kun je dat kenmerk van bijv de belastingdienst keurig in kwijt.
Beetje jammer dat niet de hele overheid zo'n "betalingskenmerk" hanteert ipv allerlei zelfbedachte nummeringen.
(het betalingskenmerk heeft een controlegetal waardoor je bij verkeerd intypen een waarschuwing zou kunnen krijgen)
13-02-2023, 19:00 door Anoniem
Op zich niet zo gek dat het gebruik zo terugloopt. Als je eerst al moet betalen om überhaupt zo'n ding te krijgen en daarna de graaiers van de bank ook nog eens leuk zonder dit vooraf kenbaar te maken een bedrag afschrijven voor "de verwerking van de acceptgiro" dan gaan ze al erg ver in hun ontmoedigingsbeleid.

Daarnaast is er wat mij betreft ook nog steeds geen acceptabel alternatief. Er wordt steeds gewezen naar een automatische incasso maar dat is functioneel erg verschillend: Bij een acceptgiro bepaal ik zelf VOORAF wat wanneer van mijn rekening af gaat en of het daar mee eens ben, bij een automatische incasso moet ik ACHTERAF achter m'n geld aan om te bedelen of ze aub hun fout recht willen zetten.
13-02-2023, 21:27 door Briolet
Door Anoniem: …Als je eerst al moet betalen om überhaupt zo'n ding te krijgen en daarna de graaiers van de bank ook nog eens leuk zonder dit vooraf kenbaar te maken een bedrag afschrijven voor "de verwerking van de acceptgiro" dan gaan ze al erg ver in hun ontmoedigingsbeleid.

Hoezo maken de banken dit niet vooraf kenbaar? Zakelijke gebruikers moesten al voor het internet bankieren betalen voor elke in- en uitgaande betaling met een acceptgiro. En dit was indertijd zelfs de goedkoopste manier om geld over te maken.

De consument hoefde er niets voor te betalen, maar de banken publiceerden altijd al een tarievenlijst waar dit op stond. En tot op heden hebben ze nog die tarieven lijsten.
https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/tarieven/geld-overmaken-en-ontvangen.html

Zeg dus niet dat dit niet vooraf gemeld wordt.
06-03-2023, 10:34 door Anoniem
Ik vind het echt schandalig die afschaffing van de acceptgiro.
Hoe moet ik nu mijn donaties doen?
Automatische incasso snap ik niet, wie laat er iemand anders nou de macht geven geld van jou rekening af te schrijven? Daar wil je toch zeker zelf over gaan.
Dus wat is nu de realiteit.. Moet voor mijn zorgverzekering elke maand zelf een overschrijfkaart invullen en dat gaat heel vaak fout, omdat je zoveel cijfertjes in moet vullen.
1 foutje en je krijgt na 2 weken (soms zelfs nog meer) je betaalopdracht weer terug, kan je nog een keer. Ondertussen ligt er ook al weer een herinnering van je zorgverzekeraar in de bus....zucht.
U heeft nog niet betaald.........
Ja god stuur dan een acceptgiro met je betaal gegevens al ingevuld.

(en dan gegevens doorbriefen aan een of ander gemeentelijke instantie financiële problemen omdat je betalingsachterstand hebt....g#dverd#mme)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.