Het aantal meldingen van spyware-infecties neemt de laatste maanden snel toe. De Safe Internet Foundation (SIF) heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren naar spyware-infecties bij gewone Nederlanders thuis. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau CentERdata onder een representatief panel van ruim 2000 Nederlanders. Ruim de helft van de ondervraagde Nederlandse computergebruikers zegt waarschijnlijk last gehad te hebben van spyware. De helft is opgebouwd uit 33% van de respondenten die aangeeft zeker last gehad te hebben van spyware en 18% geeft aan
waarschijnlijk last te hebben gehad.
Spyware is een verzamelnaam voor software die ongemerkt een computer infecteert. Daarna verzamelt spyware gegevens over de gebruiker en zijn computer zonder dat de gebruiker dat door heeft. Spyware is soms te herkennen doordat er bijvoorbeeld zonder toestemming op de computer van de gebruiker pop-up advertenties verschijnen of dat de startpagina van internet explorer is gekaapt.
75% van de geïnfecteerden heeft geen idee hoe ze aan de spyware zijn gekomen. 12% is vervolgens een halve dag of meer bezig geweest met verwijdering van de spyware en 20% van de geïnfecteerden krijgt het zelfs niet voor elkaar de spyware verwijderd te krijgen van de PC.
Spyware levert veel irritatie, maar is vooral slecht voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven in internet. SIF pleit daarom voor een handhaafbaar verbod in Europees verband op dit soort schadelijke software en een betere voorlichting aan consumenten over de kwalijke gevolgen van spyware.
De huidige regeling in artikel 4.1 van het ‘Besluit universele dienstverlening en
eindgebruikersbelangen’ die installatie van en gegevensverzameling door spyware reguleert, is wat dit betreft nog niet scherp genoeg geformuleerd. Een goede regeling pakt ook verspreiders; de handhaving is nu nog niet goed geregeld en het is nog onduidelijk welk type spyware onder het genoemde artikel valt. Zoals Martijn van Dam, Tweede Kamerlid PvdA, in een reactie zegt: ‘Spyware is in Nederland verboden. Dat is terecht, want het is schandalig als bedrijven zonder dat je het weet je activiteiten op internet bespioneren. Dat verbod moet wel gehandhaafd worden. Als consument heb je
niks aan een verbod waarvoor geen adequate handhaving geregeld is.’
Voorlopig is ook voorlichting aan de consumenten van belang over goed computerbeheer en veilig internetgedrag. Bewust gedrag op internet is de beste garantie om ongewenste programma’s weg te houden uit de PC. (SIF.nl)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.