Een 38-jarige Amsterdammer die via bankpasfraude ruim twee miljoen euro zou hebben gestolen is met behulp van stemherkenning en samenwerking tussen politie en banken aangehouden. De man zou zich hebben voorgedaan als klant van twee grote Nederlandse banken en bankpassen en pincodes hebben aangevraagd. Die passen en codes zou hij vervolgens hebben onderschept door ze letterlijk uit de brievenbussen van de klanten, voornamelijk bedrijven, te hengelen.
Bij de ene bank wist de man pinpassen te activeren door gebruik te maken van een telefoonnummer van de klant. Dit zou hij mogelijk hebben gedaan door ‘sim-swapping’. Bij sim-swapping weten criminelen het telefoonnummer van een slachtoffer over te zetten op een simkaart waarover zij beschikken. De oorspronkelijke simkaart heeft daardoor geen toegang meer tot het netwerk, waardoor slachtoffers niet meer kunnen bellen, berichten versturen of mobiel internetten. Wanneer de bank de klant terugbelde ter verificatie van diens identiteit, zou de verdachte de telefoon hebben opgenomen en zich hebben uitgegeven als de klant.
Bij de andere bank is inbellen met een telefoonnummer van de klant geen onderdeel van de verificatie van de identiteit. Wel worden er beveiligingsvragen gesteld bij het activeren van een bankpas. Die zou de verdachte juist hebben beantwoord. Met de buitgemaakte bankpassen en bijbehorende pincodes kon de verdachte inloggen op rekeningen bij de banken. Daardoor wordt de man ook van computervredebreuk verdacht.
Beide banken hebben een aantal gevoerde telefoongesprekken met de verdachte opgenomen, bewaard en aan de politie verstrekt. Om de verdachte op te sporen is ook van stemherkenning gebruikgemaakt, aldus het Openbaar Ministerie. Details hierover zijn niet gegeven. Security.NL heeft om verdere informatie gevraagd. Op 20 februari van dit jaar kon de 38-jarige Amsterdammer worden aangehouden. De aanhouding is echter nu pas bekendgemaakt.
Het Openbaar Ministerie laat aan Security.nl weten dat op dit moment alleen kan worden gemeld dat stemherkenning is ingezet in het onderzoek. "Hoe precies komt aan orde als de strafzaak tegen de verdachte inhoudelijk wordt behandeld. Die datum is nog niet bekend", aldus een woordvoerder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.