Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: De IT-industrie heeft inmiddels een astronomisch aantal mensjaren gestoken in dingen zo opzetten dat als je als gebruiker geen moeite doet (of weet te doen) om ervan af te wijken al jouw informatie in hun beheer komt. Als diezelfde inspanning was gestoken in een opzet waar informatie juist alleen voor de betrokkenen toegankelijk was geweest dan was dát nu moeiteloos gegaan. Want dan was er eindeloos veel inspanning gestoken in het oplossen van de problemen die zich daarbij hadden voorgedaan.
Echt, dat is een waandenkbeeld.[...]
Er wordt dus helemaal niet samengewerkt, en al helemaal niet om jou dwars te zitten. Stap toch eens van dat paard af!
Een flink aantal jaren voordat er cloud-oplossingen op de markt kwamen, en dan bedoel ik niet voor consumenten maar voor professionele afnemers, stonden de automatiseringsvakbladen en managementbladen vol met artikelen van zogenaamde "analisten", mensen die we nu vermoedelijk "influencers" zouden noemen, die eindeloos de voordelen van iets wat er nog helemaal niet was de hemel in aan het prijzen waren. Mij viel in die artikelen op dat ze het nooit hadden over hoe die voordelen eigenlijk gerealiseerd gingen worden, maar er werd wel eindeloos herhaald en herhaald en herhaald hoe geweldig het zou zijn.
Over het algemeen zijn analisten niet de uitvinders van een mogelijkheid, hooguit de vroege herkenners van een trend.
Ik denk echt niet dat ze schreven _voordat_ de eerste beweging er was.
En opeens schoten Amazon en andere cloudproviders als paddenstoelen uit de grond. Denk ik dat al die bedrijven samenwerkten? Nee, het waren en zijn concurrenten van elkaar. Denk ik dat ze met hetzelfde bezig waren en donders goed door hadden waar hun concurrenten mee bezig waren? Ja, dat denk ik zeker. Denk ik dat ze bezig waren de markt te masseren om wat ze aan het opbouwen waren straks heel aantrekkelijk te laten lijken? Overduidelijk.
Zonder echt samen te werken kan een industrie wel degelijk op één lijn zitten.
Dat is een gegeven - een bouwstenen en economische condities voor een bepaalde trend beginnen bij elkaar te komen, en dan zijn meestal wel een paar plekken waar men hetzelfde idee heeft, en hetzelfde gat in de markt zag .
Een doodenkele keer is er een partij echt vroeger dan de anderen, en soms met de pech dat de markt het nog niet oppakt, en pas in een latere iteratie - en door een concurrent .
Een fundamenteel gegeven van IT is - _automatiseren_ . Iets voor een eerste/enkele keer "automatisch" maken kost een hoop werk , maar daarna gaat dat ding "automatisch" in enorme oplagen .
Met heel erg lage incrementele kosten . Een "server" inrichten voor 1,10 of 100 mensen kost ongeveer evenveel werk .
(Een volgende opschaling met een orde van grootte weer wat meer, maar daarna zijn de kosten en moeite per gebruiker nog kleiner) .
Dan is er verder het gegeven dat capaciteit/belasting soms met piekmomenten zit, maar fysiek "bijschalen" duur is en lang duurt .
Met de al veel langer gaande trend naar virtualisatie (duurde eigenlijk erg lang voordat de X86 lijn de paar noodzakelijke cpu features daarvoor kreeg) werd "cloud" mogelijk.
Eerst "gewoon alles virtualiseren" (nu hernoemd naar 'on premesis cloud' ) .
Als je eenmaal een vrij universeel platform gebouwd hebt (voor jezelf, zoals Amazon, en Google) - kun je daarop ruimte verhuren .
En als je je eigen mailplatform (gmail) zo compleet hebt , is hetzelfde platform verhuren voor een ander domein een heel klein verschil - met . voor google, heel erg marginale kosten .
Het verschil voor al die bedrijven/klanten, met al die interne IT afdelingen die allemaal grosso modo hetzelfde zitten te bouwen/onderhouden/inrichten - dan ligt er een heel groot gat in de markt om al dat dubbele werk van al die IT afdelingen maar één keer te doen - bij een cloud partij - en die kunnen de dienst erg veel goedkoper leveren dan de kosten van zo'n IT organisatie .
Het statistisch multiplexen van loadpieken ligt ook enorm voor de hand - en groter de aantallen, des te beter werkt de statistiek.
Mijn punt is dat als al die energie die in een dergelijk concept gestopt is in iets anders gestopt was de uitkomst ook heel anders had kunnen zijn.
En mijn punt is nu juist - als de randvoorwaarden er zijn, gaat dat gat in de markt gevuld worden.
Door wie , en precies op welk moment , kan wat toevalsfactoren hebben, maar - juist omdat het - zoals je zelf ook herkent - onafhankelijke partijen zijn die dezelfde mogelijkheden zien en dezelfde kans om die te benutten . Des te beter naarmate ze eerder zijn of hun product (nog) beter past bij de behoeften.
En ik ben ervan overtuigd dat dingen heel anders hadden kunnen uitpakken. Ik heb bijvoorbeeld in een mainframe-omgeving gewerkt. Daar zie je dat je geen bestanden hebt maar "datasets". Die worden niet in een hiërarchisch filesysteem opgeslagen (met directory's en subdirectory's, mappen en submappen in desktop-jargon), maar die houden het midden tussen bestanden en schijfpartities: als je een dataset alloceert dan specificeer je hoe dat stukje schijf geformatteerd moet worden, je geeft de blocksize op en dat stukje schijf wordt vervolgens met die blocksize geformatteerd. De details doen er verder niet toe, het illustreert hoe verschillend de toegepaste concepten kunnen zijn. Ik zeg daarmee dat een hiërarchisch filesysteem niet een verdomd goed concept is, het is vreselijk flexibel, maar vanuit oogpunt van performance en tuning zijn die mainframes misschien juist wel beter. Het punt is dat de IT-werkelijkheid zoals we die nu zien echt niet de enige mogelijkheid is, en dat er heel wat dingen zijn die heel anders hadden kunnen uitvallen als toevalligheden iets anders waren uitgevallen.
Op wereldwijde trends is het een vrij klein verschil , de stijl van een FS.
Met de mainframe pet op kun je je afvragen of de 'minis' onvermijdelijk waren .
DEC was een tijdlang de bekendste (en succesvolste) , maar zeker niet de enige . Ze werden mogelijk omdat de chips en ontwikkelkosten van een mini "klein genoeg" werden om een mini mogelijk te maken - en "voldoende" computer mogelijkheden te bieden voor een fors deel van de markt, voor beduidend minder geld dan een mainframe
Ze drongen de mainframes - ondanks inertie - behoorlijk terug naar een aantal specifieke niches waar wat van de unieke mainframe eigenschappen (nog) de meerkosten waard waren.
En op hun beurt verdrongen door 'microcomputers' - mogelijk sinds een CPU op een enkele chip paste.
De specifieke chip of architectuur die "won" kun je wat toevalligheden in zien - de trend was, imo , onvermijdelijk.
Ik heb ooit een documentaire gezien waar de toenmalige tech-grootheden werden geïnterviewd: mensen als Steve Jobs en Bill Gates. Wat opviel was hoe bewust die mensen zich waren van dat ze alleen zo succesvol waren omdat ze stom toevallig op het juiste moment met het juiste onderwerp bezig waren geweest. Stom toevallig. Als dingen net iets anders waren gelopen hadden we niet meegemaakt dat Microsoft de dominante partij in de pc-revolutie was geweest, en dan was de hele IT wellicht een ander pad ingeslagen, iets wat nu een doodlopend zijpad was geweest had in net iets andere omstandigheden de winnende werkelijkheid kunnen zijn.
Dat specifiek Microsoft/Bill Gates erg dominant werd had inderdaad z'n toevalligheden - maar was CP/M-86 or DRI DOS (Gary Kildall, 'might have been' ) ontzettend anders geweest , als OS voor de IBM PC ?
Voor Microsoft - beslist . Voor de trend naar "microcomputer, bereikbaar en gewild voor een normaal huishouden" , niet zo erg denk ik.
Er waren in dat tijdsmoment veel mensen bezig met 'ongeveer hetzelfde' te bouwen - sinds de chips klein en betaalbaar genoeg waren.
De grote varieteit aan homecomputers (Apple II, Commodore 64, Sinclair Spectrum, TRS-80 ) - ze visten hoofdzakelijk in dezelfde vijver, met verschillende kwaliteiten, en een combinatie van toeval (en leiderschap) dat Apple/Jobs wel overleefden en groeiden naar de volgende generaties en anderen niet.
De tijd - en de techniek - werd rijp dat Smartphones mogelijk werden (na vroege opties - Nokia 9000 , anyone ? Psion ? )
- en ze kwamen, in enorm aantal variaties.
Tablets - Apple Newton, Palm Pilot ,
Wie er "won" - er zijn veel factoren, maar dezelfde mogelijkheden van een combinatie van scherm, cpu, batterijcapaciteit, pricepoint en marktbehoefte werden gezien door veel partijen. Soms net (te) vroeg, soms te laat of te veel (nokia!)
Mijn "waandenkbeelden" zijn bewustzijn van het feit dat dingen ook heel anders uit hadden kunnen pakken. Ik denk dat dat een heel gezonde manier van denken is, omdat je wat er is niet als zoete koek slikt maar ook ideeën hebt over hoe het ook had kunnen zijn. Ideeën die geen realiteit zijn geworden, en die het misschien ook wel nooit worden, maar ideeën die wél laten zien dat er ook andere richtingen en andere uitkomsten denkbaar zijn. Je beperkt jezelf ernstig als je dingen die mogelijk zijn als waandenkbeelden aan de kant schuift.
Ik zie het vooral evolutionair - als er een niche (ontstaat) gaat die hoe dan ook gevuld worden. Door een van de partijen die 'm ziet en erin springt .
_dat_ een aantal partijen dezelfde mogelijkheid zien heeft weinig of niks met samenzwering te maken, maar gewoon vergelijkbare omstandigheden, en meer mensen die hetzelfde idee mogelijk zien worden.
_een_ open source Unix begon mogelijk te worden sinds een CPU met voldoende mogelijkheden bereikbaar werd voor studenten en hobbyisten.
Het is misschien toeval dat de BSD klonen (386BSD, NetBSD) net gehinderd werden door een patenten ruzie destijds, en wellicht dat enkele cruciale GNU mensen heel erg geloofden in het micro-kernel concept (en dus hun energie in de Hurd stopten - misschien was er anders een GNU Unix kernel geweest) - en Linus het momentum pakte.
Je kunt lang filosoferen of (ook) de GPL - en Linus' leiderschap - strikt noodzakelijk was voor het succes, of dat één van de BSDs ook dit succes had kunnen worden als sommige dingen net anders gelopen waren.
Maar dat de tijd rijp was voor _een_ gratis Unix op X86 lijkt vrij onvermijdelijk als je kijkt wat er was en gedaan werd.
En - met de professionalisering van X86 servers (en x86 CPUs), gecombineerd met een solide gratis OS - was het lot van Sun/SGI/HP (UX) op kortere of langere termijn vrijwel bezegeld.