Door Anoniem: Artikel 2 Beleidsregel
[...]
Hoe beschikt de voorschrijver over mijn (geactualiseerde) medicatiehistorie wanneer ik niet toevallig een spiksplinternieuwe patiënt in zijn/haar praktijk ben (nog nooit persoonlijk ontmoet en niet kent) en ik mijn gegevens niet via het LSP beschikbaar heb gesteld?
Binnenkort liggen alle medische dossiers van de meeste mensen op straat, dus wat is het probleem? (Dit klinkt ridicuul, maar is m.i. onvermijdelijk als we doorgaan met dit tempo op de ingeslagen weg richting afgrond).
Door Anoniem: Je zou zeggen dat het in dat geval niet mogelijk is om online voor te schrijven, ware het niet dat ik denk dat dit een (extra) reden wordt om de gezondheidsdata van iedereen beschikbaar te maken voor iedereen die daartoe vanuit zijn/haar professie bevoegd is (= elke zorgverlener).
Precies. De overheid heeft van Big Tech het begrip "vendor lock-in" overgenomen. Uit
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-gegevens-in-de-zorg/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-een-persoonlijke-gezondheidsomgeving-pgo-voor-gebruiken:
PGO kosteloos te gebruiken
U hoeft niet zelf te betalen voor de aanschaf van een PGO. Ook het digitaal ophalen en terugsturen van uw gezondheidsgegevens is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat u zelf uw gegevens kunt inzien, beheren en delen. Daarom betaalt de overheid voorlopig de kosten. Leveranciers van PGO’s ontvangen € 7,50 per actieve gebruiker van de overheid.
[...]
Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat u inlogt met de DigiD app waarmee u de eenmalige ID-check heeft gedaan.
Twee leugens:
1) Het is niet kostenloos, we betalen daar met z'n allen belasting voor;
2) Er zijn ook PGO's waarbij je met een andere dan "authenticatiemethode" dan
DigiD-met-éénmalige-ID-check kunt aanmelden, waaronder met de IRMA-app of met iDIN (waarbij ik niet probeer te stellen dat die methodes veiliger/onveiliger zijn dan genoemde DigiD-methode).
Daarnaast: hoelang duurt het voordat we minder belasting hoeven te betalen voor iets wat bijna niemand (*) wil? Wat gaat het gebruikers daarna kosten? Hoe hard neemt de kans op datalekken toe bij veel aanbieders -met weinig gebruikers- die veel minder inkomsten hebben dan tijdens extreem optimische opwellingen werden voorspeld? Zijn fatsoenlijke exit-strategiën beschreven en resteert daar überhaupt nog budget voor?
(*) Uit
https://medmij.nl/media/medische-gegevens-worden-steeds-meer-opgehaald-in-een-pgo/:
Hoeveel PGO-gebruikers eind 2022?
Inmiddels zijn er 87.846 PGO-gebruikers en in 2022 zijn bijna 205.000 keer medische gegevens succesvol via de MedMij-verbinding opgehaald in een PGO.
Kansloos - tenzij we steeds meer worden gedwongen, iets wat ook jij lijkt te verwachten:
Door Anoniem: Oftewel, het verschijnsel LSP is een (tijdelijke) overgang naar de situatie waarin alle gezondheidsdata - niet alleen een deel van de medicatiegeschiedenis - van iedereen toegankelijk is (via PGO's, die nu gepusht worden, tegen de zin van veel Nederlanders in).
En opt-out alleen nog mogelijk wordt wanneer je het recht op medische behandeling opgeeft ("keuzes hebben consequenties").
Ook bekend als "het mes op de keel" of de grootste bedreiging van cryptografie
https://xkcd.com/538/.
Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat VWS allerlei commerciële partijen een smakelijke worst heeft voorgehouden en nu onder druk wordt gezet door die partijen om voor klanten en inkomsten te zorgen. De overheid lijkt de Rabobank wel de boeren gouden bergen beloofde als zij maar op zouden schalen (en daar veel geld voor zouden lenen, raad eens bij wie).
Door Anoniem: Alles wijst in de richting van volledige online beschikbaarheid van alle gezondheidsdata (dit is een ruimer begrip dan medische data, het omvat ook - af te dwingen - deelname aan gezondheidsinterventies).
Deze online beschikbaarheid wordt door de EU gewenst, niet alleen voor secundaire onderzoeksdoeleinden, maar ook voor primair onderzoek (behandelingswijzen van concrete individuele ziektes en aandoeningen).
Bescherming van de privésfeer, hier "medisch beroepsgeheim" geheten, zal steeds verder eroderen.
All your data are belong to EU.