image

Politie beschikt over 1 miljard chatberichten van uit de lucht gehaalde chatapps

donderdag 13 april 2023, 09:36 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-04-2023, 09:53

De politie beschikt over ruim één miljard chatberichten die van verschillende uit de lucht gehaalde chatapps en -diensten afkomstig zijn. De berichten zullen nu in een datawarehouse worden ondergebracht, zodat ze centraal door politie-analisten en rechercheurs zijn te raadplegen. Dat laat de Landelijke Eenheid aan het AD weten.

De afgelopen jaren werden zeven chatdiensten door politiediensten uit de lucht gehaald: Ennetcom (2016), PGP Safe (2017), IronChat (2018), EncroChat (2020), SkyEcc (2021), Anom (2021) en Exclu (2023). Daarbij kreeg de politie één miljard chatberichten in handen. De chatberichten bevinden zich nu nog in verschillende politiesystemen. De politie gaat de chats de komende tijd in één datawarehouse onderbrengen, zodat ze eenvoudiger door rechercheurs en analisten te doorzoeken zijn.

"Met al die informatie op één plek hebben we goud in handen. Het biedt ongekende mogelijkheden”, zegt politiechef Oscar Dros tegenover het AD. "We leven in een tijd waarin data in overvloed beschikbaar zijn. En dat werkt door in onze kijk op politiewerk. Het belang van data neemt alleen maar toe." Dros merkt op dat de politie "data-gedreven" te werk gaat, waarbij het operationele expertise met technologie en data combineert. "Dat vormt voortaan de basis van ons politiewerk."

Reacties (6)
13-04-2023, 10:24 door Anoniem
Is het inmiddels al zeker dat alleen criminelen van deze diensten gebruik hebben gemaakt?
13-04-2023, 11:19 door Anoniem
We leven in een tijd waarin data in overvloed beschikbaar zijn

Nu nog maar eens effectief gebruik maken ervan...
Meer is namelijk niet altijd beter.

Als ik zo'n crimineel/privacypersoon platform zou beheren, zou ik:
AI gebruiken om soortgelijke berichten te maken om die database te vervuilen.

:)
13-04-2023, 12:23 door Anoniem
Ben benieuwd wat het AP hierover zegt, hebben ze voor alle berichten die ze bewaren doelbinding? of is elke burger die hiervan gebruikmaakte nu een verdachte?
13-04-2023, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ben benieuwd wat het AP hierover zegt, hebben ze voor alle berichten die ze bewaren doelbinding? of is elke burger die hiervan gebruikmaakte nu een verdachte?
Als je gegevens in een datawarehouse staan ben je nog geen verdachte!
Waar het om gaat is wat er met dat datawarehouse gedaan wordt.
Als er gezocht wordt naar verdachte berichten, gebeurt dat dan bijvoorbeeld op het criterium "zijn ze door/naar een andere verdachte gestuurt" of "komt er dit woord in voor".
Als jij als burger gebruilk maakte van een dergelijke dienst ben je nog niet verdacht, maar als je die dienst gebruikte om te communiceren met een drugscrimineel wellicht wel.
13-04-2023, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ben benieuwd wat het AP hierover zegt, hebben ze voor alle berichten die ze bewaren doelbinding? of is elke burger die hiervan gebruikmaakte nu een verdachte?
Nee, dom. Alle red flags negeren en hopen dat je communicatie privé blijft, als je er maar honderden euro's per maand tegenaan gooit. (Bling bling mindset)

Hier hebben we vooral met honeypots en amateurs te maken die dergelijke diensten aanboden. En vrijwel alles over clearnet. Niet het Sherlock Holmes-verhaal dat de politie er graag van maakt.

Overigens, goed werk van de politie deze -veelal psychopaten en hun vriendjes- kalt te stellen. Daar gaat het tenslotte om.
21-04-2023, 19:12 door Anoniem
Door Anoniem: De afgelopen jaren werden zeven chatdiensten door politiediensten uit de lucht gehaald: Ennetcom (2016), PGP Safe (2017), IronChat (2018), EncroChat (2020), SkyEcc (2021), Anom (2021) en Exclu (2023).

Via zo'n app zou de politie ook op het spoor van advocaat Inez Weski zijn gekomen, die vandaag is gearresteerd. De Gelderlander: "Wat hebben Navo-bunker, excentrieke Renkumer en Ierse drugsbaas te maken met Exclu?"

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-de-politie-geheime-chatapps-voor-criminelen-ontsleutelt/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.