Door Anoniem: Door Anoniem: Criminaliteit is een veelkoppige draak, waarvan elke kop een eigen behandeling vergt.
Met Nederland als 'lichtend voorbeeld' voerde Canada de legalisering van de teelt en het 'recreatief' gebruik van cannabis in, in de hoop daarmee de criminaliteit dwars te zitten. Om er vervolgens achter te komen dat de criminaliteit er juist door opbloeide. De oorzaak? De criminelen konden goedkoper produceren dat de door de autoriteiten goedgekeurde telers.
Wat kan Nederland leren van Canadese cannabis-legalisering?
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/26-08-2019/VPWON_1303233 Oké, dat het legaliseren van drugs - van productie tot consumptie - de georganiseerde misdaad "brodeloos" zal maken is niet de juiste term omdat ze zich in Canada met succes in de legale commerciële teelt van cannabis begeeft.
Dat lijkt me geen probleem, het doel is niet om de staat tot monopolist van drugsproductie te maken, maar om de schadelijke maatschappelijke neveneffecten van de activiteiten van de georganiseerde misdaad te beperken.
En daar besteedt de uitzending van Nieuwsuur geen enkele aandacht aan. Het enige wat voor Nederlanders belangrijk lijkt te zijn is de wensdroom om te kunnen bezuinigen op de politie en
tegelijkertijd de drugsgerelateerde misdaad effectiever te kunnen bestrijden. En nee, dat kunststukje gaat legalisering niet voor mekaar krijgen.
Over de zeggingskracht van de minireportage van Nieuwsuur over het Canadese legaliseringsproject - alleen cannabis - valt te discussiëren. De Canadezen hebben hun wetgeving extreem gecompliceerd gemaakt en de handhaving niet op orde. Dat is de reden dat de criminaliteit opbloeide, niét omdat ze goedkoper kan produceren.
De suggestie van Dhr. Tops (lector aan de Politie Academie) dat het een probleem is dat de "staatswinkel voor cannabis" niet op prijs kan concurreren met illegale cannabiswinkels is een non-probleem waarvan de Canadezen zelf aangeven dat deze illegale winkels het probleem niet zijn en in aantal teruglopen.
Wanneer de al dan niet criminelen voor een lagere prijs drugs kunnen aanbieden beschouw ik dat niet als een probleem, zolang ze zich aan de bedrijfswetgeving voor dit product houden. Een daling van de prijs (van drugs) is eerder een voordeel dan een nadeel, zeker voor wat betreft het aantal overvallen en inbraken die door junks gepleegd worden.
Het probleem is de complexe situatie die de Canadezen hebben gecreëerd door bedrijfsvergunningen voor cannabisteelt aan
particulieren af te geven voor eigen medicinaal gebruik (100 wietplanten). En daarbij bovendien de controle niet goed te regelen.
Criminelen stapelen daardoor ongemerkt deze vergunningen tot grootschalige productielocaties die nooit iets met medicinaal gebruik te maken hebben gehad. Zonder toezicht, want het is onduidelijk wie de verantwoordelijkheid draagt om deze vergunningen te controleren, de politie of de overheidsinstantie die de vergunningen afgeeft: Health Canada. Canada heeft de succesvolle toestroom van criminelen in de commerciële productie van cannabis o.b.v. onterecht afgegeven vergunningen dus min of meer zichzelf op de hals gehaald.
Het voorbeeld van Canada is m.i. een illustratie dat door legalisering de misdaad van karakter verandert, naar een minder maatschappij ontwrichtend niveau.
Dat de commercieel succesvolle criminelen in Canada met hun winsten een andere tak van hun business financieren, namelijk de productie en handel van Crystal Meth, doet daar niets aan af. Alle drugs zouden gelegaliseerd moeten worden.
Het controleren van (terecht verleende) vergunningen van drugsfabrieken is van een andere orde dan de terroriserende activiteiten die zich bijvoorbeeld rondom de groothandel in Hedel afspelen (een logistiek bedrijfsprobleem voor de criminelen) of de criminele bedrijfsuitoefening, inclusief illegale dumpingen van drugsproductieafval in de natuur, in voorheen agrarische bedrijfsruimten (een probleem van de criminelen van ontoereikende productiefaciliteiten).
Het koste wat kost bestrijden van het gebruik van drugs is m.i. een heilloze weg die meer gevaren voor de samenleving oplevert dan het legaliseren hiervan in combinatie met voorlichting over de risico's van het gebruik.