Door Erik van Straten: (..) Uit de publicatie blijkt dat CoronaMelder verwaarloosbaar bijdroeg aan het bestrijden van de epidemie. (..) Ik heb van begin af aan gewaarschuwd voor het niet werken van CoronaMelder, en al snel voor de averechtse werking ervan. Helaas wil "de wetenschap" dat nog steeds niet toegeven, met het risico dat we bij de eerstvolgende serieus ziekmakende uitbraak opnieuw naar maatregelen grijpen die de zaak verergeren - en de makers van deze "hulpmiddelen" middels propaganda (volksverlakkerij) hun case (en hun inkomstenbron) verdedigen.
De belangrijkste, niet expliciet gemaakte, overweging voor het introduceren van Coronamelder is m.i. het trainen van de bevolking in:
a/ het waarnemen van de eigen gezondheid als niet alleen een persoonlijke aangelegenheid, maar als een onderdeel van de volksgezondheid. Daarmee een directe relatie leggend tussen de eigen gezondheid/ ziekte en de gezondheid van het collectief (m.n. uitgedrukt in: "belasting van de Zorg").
b/ het bij zich dragen van (digitale) technologische middelen die de eigen gezondheids- resp. ziektetoestand (corona), registreren en communiceren met een centrale instantie én aan medemensen.
Omdat het introduceren van Coronamelder in de bevolking vooral
bestuurstechnisch relevant is, is het wel of niet functioneren van Coronamelder voor het bestrijden van de verspreiding van het coronavirus van ondergeschikt belang; het gaat daar in wezen niet om.
Hetzelfde geldt voor het introduceren van een grootschalige testcultuur, hetzij d.m.v. door instanties opgezette testcentra, hetzij door zelftests. Wetenschappelijk gezien zijn dit onhoudbare maatregelen.
Wat aantoonbaar wél heeft gewerkt, en bij een volgende epidemie wellicht opnieuw nodig is: beperk contacten, houd afstand, gebruik beschermende middelen en als je tot een risicogroep behoort: laat je vaccineren.
Géén van deze voorgestelde maatregelen kan onderbouwd worden door wetenschappelijk bewijs wat niét is aangevochten en weerlegd door ander wetenschappelijk bewijs.
Met name voor het vaccinatie-advies, en dan i.h.b. gericht aan degenen die tot een risicogroep behoren, is te weinig van bovengenoemd onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs voorhanden.
Dit advies negeert ook volledig de onbekende effecten op langere termijn (w.o. effecten die voor structurele veranderingen van het DNA kunnen zorgen).
Voor een persoonlijke keuze kan deze stand van zaken onbelangrijk zijn - persoonlijke keuzes op het gebied van het eigen lichaam moeten immers altijd vrij en autonoom zijn - maar voor een algemeen geldend advies voor de gehele bevolking is dit advies volstrekt ontoereikend onderbouwd.