image

Van Huffelen: onwenselijk als chatbots zich voordoen als echte mensen

dinsdag 13 juni 2023, 16:07 door Redactie, 8 reacties

Het is onwenselijk als chatbots zich voordoen als echte mensen, zo vindt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. De staatssecretaris reageerde op Kamervragen van SGP, ChristenUnie en PvdA over de chatbot van Snapchat die zich voordeed als echt persoon. Inmiddels heeft Snapchat aanpassingen doorgevoerd waardoor de chatbot dit gedrag niet meer vertoont en duidelijk wordt vermeld dat het om een bot gaat.

"Ik vind het onwenselijk als een chatbot zich voordoet als echt persoon en kinderen voorstelt om af te spreken", stelt Van Huffelen. Snapchat liet de staatssecretaris weten dat de bot zich niet meer zo gedraagt. "Toch vind ik het kwalijk dat er bij de introductie van deze nieuwe functie in Snapchat onvoldoende rekening is gehouden met de impact die dit kan hebben op kinderen", merkt de staatssecretaris op.

Volgens Van Huffelen hoeft het geen probleem te zijn als kinderen met chatbots chatten, zolang het duidelijk is dat er wordt gechat met een programma en niet met een echt persoon. In de AI-verordening, waarover nog wordt onderhandeld,, staat dat aanbieders van AI-systemen ervoor moeten zorgen dat AI-systemen zoals chatbots, zo worden ontworpen dat gebruikers duidelijk wordt gemaakt dat ze met een programma communiceren.

Een ander belangrijk risico dat de staatssecretaris noemt is dat kinderen persoonsgegevens verstrekken aan een chatbot en deze gegevens vervolgens worden opgeslagen, verwerkt en worden gebruikt om kinderen te profileren. "Omdat kinderen vaak nog niet in staat zijn om een goede inschatting te maken van welke informatie ze beter wel of niet kunnen delen, hebben technologiebedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid om daar geen misbruik van te maken en zich te houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving", voegt Van Huffelen toe.

Reacties (8)
13-06-2023, 16:17 door Bitje-scheef
Ach over een jaartje of 5 weet is denk ik wel geaccepteerd. Nu valt de chatbot kwaliteit nog erg tegen.
13-06-2023, 16:22 door majortom
Omdat kinderen vaak nog niet in staat zijn om een goede inschatting te maken van welke informatie ze beter wel of niet kunnen delen, hebben technologiebedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid om daar geen misbruik van te maken en zich te houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving", voegt Van Huffelen toe.
Dit geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen (incluisief de staatssecretaris, gezien de ontwerpen van de overheidsapps met lock-in bij de techeuzen) kunnen dit veelal niet.
13-06-2023, 17:05 door karma4
Het is veel problematischer als echte mensen zich opstellen als machines.
13-06-2023, 17:54 door Anoniem
Onwenselijk? Het is asociaal!
Chatbot oké maar geen chatbot die de kluit belazerd.
13-06-2023, 20:28 door Anoniem
Door karma4: Het is veel problematischer als echte mensen zich opstellen als machines.
Inderdaad. Zie het toeslagenschandaal.
14-06-2023, 08:24 door Anoniem
[qupte]"Ik vind het onwenselijk als een chatbot zich voordoet als echt persoon en kinderen voorstelt om af te spreken", stelt Van Huffelen. Snapchat liet de staatssecretaris weten dat de bot zich niet meer zo gedraagt. "Toch vind ik het kwalijk dat er bij de introductie van deze nieuwe functie in Snapchat onvoldoende rekening is gehouden met de impact die dit kan hebben op kinderen", merkt de staatssecretaris op.
[...]
Een ander belangrijk risico dat de staatssecretaris noemt is dat kinderen persoonsgegevens verstrekken aan een chatbot en deze gegevens vervolgens worden opgeslagen, verwerkt en worden gebruikt om kinderen te profileren. "Omdat kinderen vaak nog niet in staat zijn om een goede inschatting te maken van welke informatie ze beter wel of niet kunnen delen, hebben technologiebedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid om daar geen misbruik van te maken en zich te houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving", voegt Van Huffelen toe.[/quote]

Ik zie een volgende KP-maatregel van de EC op de horizon. :-)

Tech bedrijven profileren kinderen. (Uit de mond van de staatssecretaris)
Is dat niet ook een vorm van groomen?
Moet dat niet ook (urgent) met extra wettelijke maatregelen aangepakt worden? Waarom hoor je hier specifiek de EC en de lobbygroepen dan niet over?
14-06-2023, 17:32 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4: Het is veel problematischer als echte mensen zich opstellen als machines.
Inderdaad. Zie het toeslagenschandaal.

Grapjas met toeslagen was het een groot politiek succes om falende wetgeving en foute politieke idealen af te wimpelen naar de uitvoering.
Zeer machiavelliaans met gebrek aan zelfreflectie.

Een goed punt om politici onder toezicht te stellen met behulp van ai.
16-06-2023, 20:54 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:
Door karma4: Het is veel problematischer als echte mensen zich opstellen als machines.
Inderdaad. Zie het toeslagenschandaal.

Grapjas met toeslagen was het een groot politiek succes om falende wetgeving en foute politieke idealen af te wimpelen naar de uitvoering.
Zeer machiavelliaans met gebrek aan zelfreflectie.

Een goed punt om politici onder toezicht te stellen met behulp van ai.
Maar wel met rapportage aan hun werk/opdrachtgevers *)
Als ze er dan nog blij mee zijn...

*) dat is dusheel het nederlandse volk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.