image

Consumentenorganisaties: generatieve AI zet grondrechten op het spel

dinsdag 20 juni 2023, 10:07 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-06-2023, 13:12

Generatieve AI, zoals ChatGPT, zet grondrechten op het spel, zo stellen de Noorse consumentenbond en veertien andere consumentenorganisaties uit de EU en VS. Generatieve AI maakt het eenvoudig om tekst, afbeeldingen, audio en video te genereren die vergelijkbaar zijn met door mensen gemaakte content. Inmiddels zijn dergelijke diensten al in allerlei producten geïntegreerd.

Volgens de Noorse consumentenbond Forbrukerråde brengt het gebruik van generatieve AI ook een aantal uitdagingen voor gebruikers met zich op het gebied van privacy, manipulatie, persoonlijke integriteit, fraude en desinformatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens voor het trainen van chatbots, maar ook het trainen met datasets die tot bevooroordeeldheid of discriminatie kunnen leiden of het uitoefenen van rechten onder de AVG, zoals het recht op vergetelheid.

"We moeten ervoor zorgen dat de ontwikkeling en het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie veilig, betrouwbaar en eerlijk is. Helaas heeft de geschiedenis ons geleerd dat we de techreuzen niet kunnen vertrouwen om dit zelf op te lossen", zo stelt de Noorse consumentenorganisatie. Forbrukerråde deed onderzoek naar de risico's van generatieve AI en heeft de bevindingen in een rapport, genaamd "Ghost in the machine - Addressing the consumer harms of generationative AI", naar nationale en Europese autoriteiten en toezichthouders gestuurd (pdf).

In het rapport staan ook verschillende aanbevelingen en eisen om veilig, betrouwbaar en eerlijk gebruik van generatieve AI te waarborgen. Zo vindt de consumentenorganisatie dat toezichthouders huidige wet- en regelgeving moeten handhaven. Ook moeten toezichthouders voldoende middelen krijgen m de ontwikkelingen te volgen en toezicht te houden op de bedrijven die AI gebruiken.

Verder stellen de consumentenorganisaties die zich bij het rapport van Forbrukerråde aansluiten dat mensen geen "proefkonijn" mogen zijn voor nieuwe technologie en dat nationale AI-strategieën basisrechten centraal moeten stellen. Als laatste wordt gepleit voor het opstellen van wetgeving die de rechten van mensen waarborgt in gevallen waar bestaande wetgeving tekort schiet.

"AI biedt consumenten talloze mogelijkheden, dus wij zijn niet tegen AI of generatieve AI. Maar transparantie moet de basis zijn. Consumenten moeten weten wanneer ze met AI te maken hebben en waar ze verhaal kunnen halen als ze nadeel ondervinden van AI", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Nederlandse Consumentenbond. "Daarnaast hebben we de Autoriteit Consument & Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd een onderzoek in te stellen naar de risico's en schade die generatieve AI diensten opleveren voor consumenten."

Reacties (4)
20-06-2023, 12:11 door Anoniem
dit is alle jaren aan de gang zoek maar eens iets op op een bepaalde sid word de halve pagina all voor gekauwd zo all coolb
asjemenou..
20-06-2023, 14:11 door Anoniem
ach, wat de meeste bobo's als risico gaan zien is dat het 100 miljioen euro kostende canvas doek niet van een 100 jaar geleden overleden voor-brood-kruimels-zoekende schilder was maar van een botje...

Maar zo'n doek IS geen 100 miljoen waard... het is gewoon een manier om een product een inflaterende waarde te geven omdat andere het niet kunnen betalen, daardoor worden producten meer waard, omdat er schaarste gemaakt wordt... maar schaarste in niet essentiele dingen zou helemaal niet zo spannend moeten zijn....

En ik denk niet dat iemand gaat roepen "heej, deze hamburger is door een AI gemaakt, nou hoef ik hem niet'...
20-06-2023, 16:14 door Anoniem
Wel, anoniem van 14:11 u, wat dan,
als je dan heel erg ziek wordt op de duur van dit AI-geproduceerde vlees?

Maar dan houdt weer een andere AI juist deze informatie,
dat je er de gevreesde ziekte van zou kunnen krijgen op termijn voor je weg.

Of het bewijst juist dat vlees eten zeer ongezond is,
maar we kunnen ook niet alleen verder met vervangers.
De mens is omnivoor/

Dus in 2030 geen vlees meer eten en nog drie stukjes ondergoed per persoon.
Je eco-footprint zal het noodzakelijk maken.

Kunnen we nog onderhandelen met The NWO-Borg
over wat men voor ons allen in petto heeft?
20-06-2023, 16:23 door karma4
ChatGpt zou generatief zijn?
Het enige waht dat ding goed kan is de management houding goed nadoen aan de hand van vele voorbeelden (alpha's).
Beter een voorspelbare hanteerbare chatGpt dan een ondoorgrondelijke, onbegrijpelike, niet betrouwbare menselijke manager
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.