Privacy - Wat niemand over je mag weten

Android CSS: Julien Baker

04-07-2023, 09:35 door Erik van Straten, 43 reacties
Nee, dit heeft niets met kinderporno te maken, maar het gaat wel om Client Side Scanning.

Ik gebruik o.a. de teksteditor van Total Commander op mijn Google Pixel 6 Pro smartphone om aantekeningen te maken in tekstbestanden.

Gisteravond had ik muziekkanaal Xite (van Ziggo) aan staan met muziek uit de 80's (o.a. Neneh Cherry). Ik lette niet goed op en hoorde een nummer dat ik niet kende: "Hardline" van Julien Baker. Ik dacht: "die was haar tijd ver vooruit!" en noteerde die naam in het tekstbestand dat ik aan het bewerken was. Pas daarna realiseerde ik mij dat het geen 80's nummer was, maar dat Xite ondertussen op Indie was overgegaan.

Toen ik klaar was met m'n aantekeningen maken, drukte ik op "Julien" waardoor automatisch "Julien Baker" geselecteerd werd (dit is gebruikelijk als er namen "herkend" worden, alhoewel Android niet begrijpt dat "Hardcastle" ook tot de naam van "Jessica Lyons Hardcastle" [1] behoort). URL's worden zo ook herkend en geheel geselecteerd (als ze niet te lang zijn). Mijn plan was die naam te kopiëren en daarmee op internet te kijken.

[1] https://www.theregister.com/Author/Jessica-Lyons-Hardcastle/.

Affijn, boven de geselecteerde tekst "Julien Baker" verschijnt de gebruikelijke Android copy/paste/etc. popup - echter: met links daarin een Youtube icoontje met daarachter "Listen".

WAT?!

Als ik in een teksteditor Julien Baker heb staan, "weet" Google dat dit de naam van een zangeres is waarvan muziek op Youtube staat? Welke informatie staat er allemaal op mijn device dat Android dit weet? Of wordt alles wat ik intik naar Google gestuurd? Overigens is dit gedrag niet specifiek voor Total Commander, het gebeurt ook in Markor en andere editors.

Hebben de lezers van security.nl vergelijkbare ervaringen en/of weten zij hier meer van? Is dit "handig" of onacceptabel?

A.u.b. geen reacties over alternatieve besturingssystemen: bijna niemand gebruikt die, en ook daarbij moet je maar afwachten of de makers te vertrouwen zijn en blijven.
Reacties (43)
04-07-2023, 10:52 door Anoniem
Tja, wiens keyboard gebruik je?
Vast geen Microsoft Swiftkey.
04-07-2023, 12:22 door Erik van Straten
Door Anoniem: Tja, wiens keyboard gebruik je?
Standaard van Google, zoals waarschijnlijk de meeste mensen. Wel probeer ik in de instellingen alles zo veilig en privacy-vriendelijk in te stellen.

En ik ben zeer terughoudend bij het installeren van apps, en als ik een app installeer doe ik daar onderzoek naar en beperk zoveel mogelijk de priviliges (rechten) daarvan.
04-07-2023, 12:34 door Anoniem
Blokkeer in je firewall dat het toetsenbord online mag/kan. Zie hierna het verschil.
04-07-2023, 12:46 door Anoniem
Ik weet het niet van Android (editors), maar zoals je wellicht weet is het wel default gedrag van browsers (iig chrome), om al tijdens het typen de gedeeltelijke content naar google (of - andere search engine ? ) te sturen.

Ik gok dat het deze feature is die dit resultaat geeft , en dat het misschien eerder het cut/paste deel is dat als onderdeel van browser de suggestie of auto complete geeft .

Je zou misschien kunnen kijken of je dit gedrag ook hebt als je die browser-autocompletes uit zet (kan dat - op Android ?) .

Btw - 3-letter afkortingen zijn erg overloaded.
Misschien dat je beter client-side scanning kunt uitschrijven, want mijn mentale parser denkt eerst "cascading style sheets"
04-07-2023, 14:38 door Anoniem
Door Erik van Straten: Hebben de lezers van security.nl vergelijkbare ervaringen en/of weten zij hier meer van? Is dit "handig" of onacceptabel?
Ik vind dit niet handig maar volstrekt onacceptabel. Je bevestigt dat ik terecht nooit aan een smartphone ben begonnen (al ben ik wel bang dat het moment nadert dat ik er niet meer omheen kan zonder allerlei zaken die ik gewend ben digitaal te doen weer op papier te gaan doen).

Dit is een voorbeeld van de neiging van commerciële partijen (in dit geval Google) om ongevraagd allerlei dingen voor je te doen die vooral voor henzelf voordelen hebben, en waarbij zij wel voor jou invullen dat jij blij moet worden voor de "dienst" die ze jou aanbieden. Je kan tegenwoordig verwachten dat dit samengaat met gegevensverzameling over jou en je voorkeuren met als doel de verzamelde kennis commercieel uit te buiten.

Het is heel goed mogelijk dat er ergens een instelling te vinden is waarmee je dit uit kan zetten, of dat die er komt als iemand met een groot genoeg publiek hier herrie over schopt. Het probleem is dat dit soort dingen default aan staan in plaats van uit, en dat ook iemand die bepaald geen gebrek aan digitale vaardigheden heeft voortdurend alert moet zijn en door hoepels moet springen om hier niet aan onderhevig te zijn.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het ontbreken van een geldige grondslag voor ongevraagd verwerken van persoonsgegevens, waar vandaag over bericht is, geeft overigens wel hoop dat ook Google zal moeten inbinden, al zullen ze zich vast ook nu niet zonder slag of stoot overgeven.
https://www.security.nl/posting/802006/Noyb%3A+EU+Hof+verklaart+AVG-benadering+Meta+voor+tonen+advertenties+illegaal
04-07-2023, 14:55 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik weet het niet van Android (editors), maar zoals je wellicht weet is het wel default gedrag van browsers (iig chrome), om al tijdens het typen de gedeeltelijke content naar google (of - andere search engine ? ) te sturen.
Dank voor het meedenken, ook Anoniem @ 10:52!

Nee niet een browser, en ook niet de "GBoard" toetsenbord app.

Na vanalles proberen ontdekte ik dat het gedrag veroorzaakt wordt door de YouTube app (waarschijnlijk in combinatie met GBoard). Het wissen van de cache en alle data hielp overigens niet, ik moest de app echt killen met "Force stop" en voor "Disable" kiezen (anders, ook in de vliegtuigstand, verschijnt weer "Listen" als ik "Julien Baker" of "Neneh Cherry" selecteer. De Youtube Music app (die op mijn smartphone was voor-geïnstalleerd) lijkt hier geen effect op te hebben.

Nb. een nadeel van Android apps op "Disabled" is dat ze geen automatische updates krijgen.

Mijn zorgen blijven: wat wordt er allemaal gedeeld (wat ik niet zie) en met wie?

Het zal vermoedelijk hiermee te maken hebben: https://developer.android.com/training/sharing/receive, waarbij ik niet het gevoel heb "in control" te zijn (app "sandboxes" onderling data kunnen uitwisselen) . Ik zie ook geen instellingen om dit te blokkeren.

Als een karakterreeks zoals "Julien Baker" (of een hash daarvan) binnen mijn toestel blijft (ontvangen wordt door de Youtube app zonder mijn smartphone te verlaten), valt het wel mee met mijn privacy - maar dit geeft wel aan hoe ver Google gaat met "handigheidjes" - waarbij er geen sprake is van enige transparantie. Maar hierdoor moet ik, net als onder Windows, élke app op mijn toestel volledig kunnen vertrouwen - en dat doe ik niet.

Door Anoniem: Je zou misschien kunnen kijken of je dit gedrag ook hebt als je die browser-autocompletes uit zet (kan dat - op Android ?) .
Dat zijn per-browser instellingen, maar in dit geval sowieso niet van toepassing. En ik vind het wel iets anders of ik iets met een browser doe of met een lokale teksteditor.

Door Anoniem: Btw - 3-letter afkortingen zijn erg overloaded.
Misschien dat je beter client-side scanning kunt uitschrijven, want mijn mentale parser denkt eerst "cascading style sheets"
Ik gebruik korte titels zodat ze passen op de "home"-pagina van security.nl. In de eerste regel heb ik verduidelijkt wat ik bedoel.
04-07-2023, 23:24 door Erik van Straten
Door Anoniem:
Door Erik van Straten: Hebben de lezers van security.nl vergelijkbare ervaringen en/of weten zij hier meer van? Is dit "handig" of onacceptabel?
Ik vind dit niet handig maar volstrekt onacceptabel. Je bevestigt dat ik terecht nooit aan een smartphone ben begonnen (al ben ik wel bang dat het moment nadert dat ik er niet meer omheen kan zonder allerlei zaken die ik gewend ben digitaal te doen weer op papier te gaan doen).
Ook dank voor jouw bijdrage (die was nog niet zichtbaar toen ik mijn vorige reactie postte).

Ik vrees dat, bij nagenoeg alles wat je doet op een apparaat met een internetverbinding, je bespioneerd wordt. Veel software- en websitemakers claimen dat telemetrie ook in jouw belang is, maar ondertussen wordt er bijna altijd veel meer informatie verzameld dan strikt noodzakelijk. Ik vind het absurd dat we privacywetten nodig hebben om dat een klein beetje aan te kunnen pakken.

Aan de andere kant willen we bijna nergens geld aan uitgeven (en willen we ook geen advertenties zien): wellicht moeten we niet verbaasd zijn dat we dus betalen met onze privacy.
05-07-2023, 12:02 door Anoniem
Als je android gebruikt en de illusie hebt dat je ook maar iets kan doen zonder dat google en/of andere big tech het weet heb je helaas nog een teleurstelling te gaan. Noem het telemetrie, noem het spyware, hoe dan ook, je kan niet anders verwachten van een OS gemaakt door een advertentieboer die als business model heeft om zo veel mogelijk data over je te verzamelen.

Handig? Zou kunnen, maar ik vind van niet.
Acceptabel? Totaal niet, want meestal heb je niet eens de keuze om het aan/uit te zetten, en daar zit wat mij betreft het grootste probleem van alle privacy-invasieve tech die aan alle kanten gepushed wordt.
05-07-2023, 13:15 door Anoniem
Laatst kreeg ik een pop-up dat Google toegang wilde hebben tot mijn SMS data ........
En vraag je daarna bij G op wat G allemaal over jou verzameld heeft, dan vind je dit soort zaken niet terug
05-07-2023, 13:48 door Anoniem
Door Erik van Straten: Na vanalles proberen ontdekte ik dat het gedrag veroorzaakt wordt door de YouTube app (waarschijnlijk in combinatie met GBoard).

TrackerControl (TC) kan deze vorm van tracking blokkeren. TrackerControl is ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford.

https://f-droid.org/en/packages/net.kollnig.missioncontrol.fdroid/

Gevonden tracker bibliotheken in de YouTube app:

- Google AdMob
- Google Firebase Analytics

n.b. Het blokkeren van trackers in browsers wordt niet ondersteund door TrackerControl. Gebruik in plaats daarvan een browser met een betere geïntegreerde anti-tracking functionaliteit. Bijvoorbeeld: Firefox Focus, Bromite of DuckDuckGo.

Gboard heeft als virtueel keyboard weliswaar geen internet toegang, maar kan gegevens met andere apps uitwisselen.


Mijn zorgen blijven: wat wordt er allemaal gedeeld (wat ik niet zie) en met wie?

Misschien zou je toch beter voor een open source alternatief moeten gaan, i.p.v. te blijven hinken op Google of Apple. Een mobieltje tegen surveillance trachten af te dichten, is anders als een gevecht tegen de bierkaai: een onbegonnen zaak.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open-source_mobile_phones

Als een karakterreeks zoals "Julien Baker" (of een hash daarvan) binnen mijn toestel blijft (ontvangen wordt door de Youtube app zonder mijn smartphone te verlaten), valt het wel mee met mijn privacy

Van een vermaarde IT-expert zou men minder naïeviteit verwachten. Google kent inmiddels meer dan je muziekvoorkeur.
05-07-2023, 15:18 door Anoniem
Kijk eens naar al je applicaties qua toestemmingen en instellingen.

Een ad detector scannetje zal ook al het een en ander kunnen verduidelijken. (Admob etc.).
38 soorten Google ad-tracking en voortgezette end-user data-proliferatie.

Privacy borgen op Android is al vrijwel een onbegonnen zaak.

Ik gebruik zelf Blokada, gedownload via Aptoide, want Google app store stelt het niet beschikbaar uiteraard.
Dat scheelt met extra ingestelde blokkeringslijsten een flinke slok op de spreekwoordelijke advertentie-borrel.

Google en straks je eigen EU-staat gaan Client Side Scannen en wel elke burger all the time.

Laat deze feiten even goed op u inwerken alstublieft.
De bovenstaande text bewerkt via Quillbot AI toepassing,
(uw tiener gebruikt die ook bij het maken van zijn of haar opstel voor school).

Leuk niet al die technologie? Welcome to your Brave New World

luntrus
05-07-2023, 16:52 door Anoniem
Een vraagje aan Erik.
Als je een bladzijde vertaalt met de Google Translate Translate service gaat dat ook naar je profilering?
Je zou aarzelen AI te gebruiken.

luntrus
07-07-2023, 14:22 door Anoniem
Hoe kun je eigenlijk goed sandboxen op Android tegen de komende overheids-Content-Side-Scanning?

Als iets een technologische opgeworpen probleem is,
kan er ook een technische oplossing mogelijk zijn.

Ellende is dat alle providers standaard mee moeten werken
en de kosten daarvoor ook weer doorberekenen zullen naar ons, de eindgebruikers.

De overheid gaat een heilloze weg betreden.
Maar ze zijn zo eigenwijs, dat de wal eerst het schip van staat moet gaan keren,
en dan geven ze de gemaakte fouten nog niet toe.

Empathielose en onverbeterlijke exemplaren over het algemeen, die beslissingnemers.

Er is ze echt niets aan het arrogante verstand te peuteren,
al spreken nog zoveel deskundigen er zich tegen uit.
07-07-2023, 14:39 door Anoniem
Avast heeft al bewezen dit scanvertrouwen te hebben geschonden,
door al je clicks tverkregen via scans door te verkopen aan de hoogste bieder.

Niet dat andere partijen dit ook al niet in het geniep hebben gedaan.
Cambridge Analytica, weet je nog wel, misbruikt voor politieke doeleinden ook nog.

We zitten als eindgebruikers en privacy- en anonimiteitsbeschermers in een achterhoedegevecht
en nu laten onze overheden (EU) ons ook nog eens lekker in de steek.

Zit nu CSS Exfil extensie te analyseren, geeft dat een handvat wellicht?
Maar meestal is dat moeite voor de vaak, als je data al het raam uitgevlogen zijn.

Voel me af en toe machteloos als een digi-mier.
#webproxy
07-07-2023, 16:23 door Anoniem
Wat doet block requests op CSS?
08-07-2023, 23:11 door Anoniem
En wat betreft het open source initiatief. Dat wordt met ingang van chat-control VERBOTEN.
Re: https://mullvad.net/en/blog/2023/2/1/eu-chat-control-law-will-ban-open-source-operating-systems/

Kun je daarna met je linux laptopje het Internet niet meer op? Gaat de tor browser er ook aan?

Ik heb nog steeds mijn geboortejaar niet opgegeven voor mijn Google account..
Al -tig aanmaningen gehad. EU maakt het allemaal verplicht.. Je bent of onder de 17 of erboven.

Wanneer moet je een DNA-profiel uploaden om op Internet te kunnen?

Vroeger hadden mensen gezegd: "Zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld?".
en vul nog maar een verdere kwalificering in.

Nooit gedacht dat ze dit er zo snel doorheen willen jassen,
ook de Nederlandse trekpoppen.
Bij ons met een demissionaire regering wordt dit dus een fluitje van een cent.

Maar het ware karakter van deze draak van een EU-dictatuur is nu wel duidelijk.
Het nakend rijk van Antichrist, de Dajjal of de Asmodeus.

Wie is "in the know" en kan eens precies aangeven, wat er allemaal voor verschrikkelijks nog op ons af komt,
en wat men daaraan kan gaan doen?

Blijft u ook vasthouden aan de onvervreemdbare rechten van de mens?
Of dwingen ze ons op onze digitale knietjes?

luntrus
09-07-2023, 02:01 door johanw
Door Anoniem: Een vraagje aan Erik.
Als je een bladzijde vertaalt met de Google Translate Translate service gaat dat ook naar je profilering?
Je zou aarzelen AI te gebruiken.

luntrus

Alleen als je zo dom bent in te loggen onder een Google account als je Google Translate gebruikt.
19-07-2023, 22:49 door Anoniem
Maar je moet wel steeds klikken op akkoord gaan met de voorwaarden, anders werkt het niet (YT bijvoorbeeld).

De Nederlandse staat zal dat binnenkort ook wel gaan eisen. Wij doen aan content-side-scanning,
maar vertellen u niet waarop precies; we geven alleen KP als drogreden.

Maar het gemeen (ook wel bekend als het 'grauw') zal er wel weer naadloos in meegaan.
En wie niet, zal ten voorbeeld gesteld worden, hoe kwalijk dat gevonden wordt door 'onze' overheid.
21-07-2023, 19:27 door Anoniem
A.u.b. geen reacties over alternatieve besturingssystemen: bijna niemand gebruikt die, en ook daarbij moet je maar afwachten of de makers te vertrouwen zijn en blijven.

Nou ja zeg, ik maak zelf gebruik van /e/OS, daarom hoef je mij nog niet te diskwalificeren omdat ik bij een wellicht verwaarloosbare groep minder naïeve mensen hoor. Maar het argument dat je opgeeft deugt niet. Wie ik vertrouw moet ik zelf mogen weten, net als dat jij per se Google al je data toevertrouwt. Die keuze is je goed recht, maar je had aangegeven dat je dat allemaal niet wilt horen.

Dan heb ik een andere suggestie voor als je echt nieuwsgierig bent. Het /e/OS project staat er om bekend dat het eigenlijk gewoon Android is, maar dan zonder alle Google haakjes. Het project is open source dus kan je (in theorie) wel kijken op welke punten Android allemaal data van je verzamelt, zelfs nog voordat je de keuze hebt gemaakt tussen Android en iOS.

Voor mij is het uiteindelijk heel simpel. Client Side Scanning maakt een veel te grote inbreuk op mijn leven en dat van mijn familie. Wanneer er EU-wetten zijn of komen die CSS verplichten, en het niet mogelijk meer is om CSS te omzeilen met Linux - al dan niet omdat Linux verboden word - zal ik het verdommen om ICT te blijven gebruiken of te blijven ondersteunen in mijn baan als ICT-er. Dan ga ik iets veel zinnigers doen met mijn leven.
21-07-2023, 21:37 door Anoniem
@ anoniem van 19:27,

Bewondering voor het standpunt.

Het belangrijkste bezit van een mens blijven de principes, die deze bezit.
Zonder principes ben je een stuk drijfhout.

Je maakt je in dat geval afhankelijk van wat men met je wilt doen.
En geeft ook stilzwijgend toestemming om steeds verder hierin te gaan.

Er zijn altijd mensen met principes geweest, FRAVIA (R.I.P.), R.M. Stallman, Assange, en nog een hele reeks.

Het ergste is nog steeds de gelatenheid, waarmee de meeste mensen, anders dan jij, anoniem,
dit alles over zich heen laten komen.
21-07-2023, 22:21 door Erik van Straten
@Anoniem 19:27: het is elke keer zo'n lang verhaal, en kennelijk denk ik onterecht dat lezers dit wel zullen weten of snappen: als securityman ben ik geen fan van Google, Apple en Microsoft.

Maar verreweg de meeste mensen die ik enige cybersecurity-awareness probeer bij te brengen, gebruiken één of meer van die besturingssystemen. Als ik dan zelf andere besturingssystemen ga gebruiken, kan ik hen niet goed adviseren. Dus doe ik het volgende:

1) Zelf die besturingssystemen in de praktijk gebruiken. Ik heb bijv. een (refurbished) notebook gekocht om Windows 11 op te draaien en daarmee te experimenteren;

2) Misstanden in die besturingssystemen (en daarop draaiende software) aan de kaak stellen, in de hoop dat dit fabrikanten beïnvloedt. Dat is overigens niet zinloos, ik heb gezien dat dit soms werkt in de praktijk - vooral als meerdere geloofwaardige (niet anonieme) mensen hun ongenoegen publiekelijk uiten - mits onderbouwd met overtuigende argumenten of feiten;

3) Op die besturingssystemen (en veelgebruikte toepassingen) "er het beste van te maken", onder andere door standaard-instellingen te wijzigen en die kennis over te dragen (gezien de vele negatieve, troll en wap-reacties op deze site heb ik steeds vaker geen zin in om die kennis hier te delen).

Prima als jij happy bent met e/OS. Maar hoe interessant ik dat "getweak" persoonlijk wellicht zou vinden, ik besteed al zoveel tijd aan ICT- en security-onderzoek (plus het schrijven daarover) dat ik dat er niet bij ga doen.

En waarom het soort Client Side Scanning dat de EC wil niet het gewenste effect zal hebben (integendeel), heb ik al meerdere keren met feiten en m.i. goed onderbouwde argumenten aangekaart - en zal dat blijven doen (maar of dat veel zin heeft, weet ik niet).
21-07-2023, 23:30 door Anoniem
Als het toch geen zin heeft, moeten 'ze' het maar gaan beleven.

Het zal ook op de duur het vertrouwen in een overheid flink doen afkalven.

Maar dat was reeds te verwachten. Als je mensen de beslissingen laat nemen,
die de gevolgen technisch niet kunnen overzien, dan krijg je dit.

Maar dat is dan weer aan dovemans oren gezegd, waarvan akte.
Als je steeds hetzelfde blijft doen, krijg je meer van hetzelfde.

PEM_read_bio_ex() [/url] pubkey
22-07-2023, 10:57 door Anoniem
@Erik van Straten; 22.21 uur

Q "steeds vaker geen zin in om die kennis hier te delen"

Ik denk als noob je reactie te begrijpen.

Ik ben zo iemand die met windows werk omdat ik met andere besturingssystemen niet zo goed overweg kan.
Ik voel me dan ook door jou geholpen met je uitleggen en -vooral- je verbeteringen als ik het kennelijk niet helemaal begrepen heb.

Dat je je door mensen die met hun persoonlijke belangen verstoort voelt kan ik snappen, maar met je reactie om mogelijk je kennis niet meer hier te delen, maakt me dan aan het schrikken.
Ik zal dat heel jammer vinden, en naar ik denk, velen met mij.

Hou het liever bij je uitspraak: " enige cybersecurity-awareness probeer bij te brengen"

Negeer de mensen die je verstoren.

Noob.

I
22-07-2023, 11:37 door Anoniem
Door Erik van Straten: Als ik in een teksteditor Julien Baker heb staan, "weet" Google dat dit de naam van een zangeres is waarvan muziek op Youtube staat? Welke informatie staat er allemaal op mijn device dat Android dit weet? Of wordt alles wat ik intik naar Google gestuurd? Overigens is dit gedrag niet specifiek voor Total Commander, het gebeurt ook in Markor en andere editors.
Ik weet niet hoe dit in Android gaat, maar de gedachte komt bij me op dat het misschien niet gaat om alles wat je intikt maar om wat je selecteert. Dat zou passen bij het weergeven van mogelijke acties voor geselecteerde tekst.
22-07-2023, 12:10 door JensPolf196
nice post
22-07-2023, 12:23 door Anoniem
Door Erik van Straten: hoe interessant ik dat "getweak" persoonlijk wellicht zou vinden

Voor mijn hoogbejaarde moeder heb ik een kant-en-klaar Murena mobieltje gekocht. Geen gedoe met gesleutel.
22-07-2023, 13:18 door Anoniem
Nog een reactie van dezelfde Anoniem van 19:27 uur

@Erik van Straaten: ik bewonder jouw ambities, en sta achter je strijden. Ik heb het idee dat wij en vele anderen vanuit verschillende invalshoeken eenzelfde doel nastreven, namelijk privacy.

Privacy is niet voor niets een grondrecht: zonder privacy kan je niet jezelf zijn.

Omdat het verzet tegen CSS groot is omdat het zo'n achterlijk idee is, bestaat er zelfs gerede kans dat het voorstellen van CSS weer alleen een politieke actie is. Indieners zullen kunnen zeggen dat ze tegen KP zijn en dat het aan hen niet heeft gelegen. Dan kunnen ze de 'digi-drammers' de schuld geven dat het allemaal niet is gelukt.
En als dat zo is dan vind ik het een kwalijke zaak dat politieke aandacht op deze manier wordt opgeëist, waarbij roofbouw wordt gepleegd op vertrouwen dat mensen bij aanvang van de EU, in de EU hadden.
23-07-2023, 21:26 door Anoniem
Wat draai jij op je pixels? Draai je ook heel toevallig CalyxOS?

Bevalt dat je?

Ik draai nu gewoon wat er standaard op zat (van Google uit) maar hoorde over Calyx , ik heb twee pixels, een 6 en een 7.

Vroeg me af of het zin heeft over te stappen van Android gewoon naar CalyxOS ?
23-07-2023, 22:02 door Anoniem
Zelfs jouw backspaces en deletes worden (zijn al) doorgestuurd inclusief waar je had staan. Men weet dus wat je wilde typen en wat je herschreven hebt.

Bij MS bestaat een algo om je opleidingsniveau in te schatten aan de hand van je delete gebruik in queries, ik weet even niet meer in welk product maar bij beide Microsoft Outlook 365 en met een Google toestel word je in realtime geanaliseerd.

Soms lijkt het alsof je telefoon in je hersenen kruipt vooral als je iets verkeerds gedronken hebt ;) maar het is allemaal schijn...

De datamining is zeer reeel. En er is geen enkele zekerheid dat jouw data inclusief hatelijke opmerkingen in email die je netjes corrigeerde voor het versturen nooit tegen je gebruikt zal worden... ook als het niet chantabel is maar iets zegt over je persoonlijkheid kun je gemanipuleerd worden, en vaak online, dus zonder dat mensen naar je toe komen. Gewoon ook via advertenties en the usual

Ik vermoed ook dat dingen als slimme aanvullingen gebruikt worden om heimelijk berichten te sturen naar (bepaalde) personen bijv in een experiment om ze geestelijk te destabiliseren, of als experiment, of naar hun eigen agenten

Dat jij bij Markor en Total Commander bij de filename suggesties krijgt vind ik vreemd. Ik heb beide apps en dit nooit ervaren.

Ik ben ook zeer verbaasd dat jij dus geen enkele privacy opties in je smartphone (je had eerst een Fairphone toch?) aan hebt staan, en vind het niet echt passen bij je .. niet dat ik wil oordelen maar ik dacht dat jij je wel drukker zou maken om privacy en ook de oplossingen weten, immers, jouw technische kennis is vele malen groter dan veel anderen op tweakers en hier, vind ik dan :)

De oplossing kan zijn op je google keyboard automatisch aanvullen opties uit te zetten. Of nog beter: installeer OpenBoard of Florisboard. Ik installeer op elke mobiel een van deze, als eerste wat ik doe. Want je snapt wel dat google ook alle wachtwoorden van jou weet (via je keyboard) van alle sites inclusief al je email accounts en alle andere lettertjes die je ooit ingetypt hebt --- en die gaan nooit meer weg (bij de overheid dan) wel van de gewone google servers bij een account delete.

Dus ik heb het niet over alternatieve systemen als /E-OS (degoogled OS) op Fairphone of Pixel maar over een alternatief opensource FOSS keyboard app: openboard en florisboard. De eerste is stabieler. De laatste (floris) werkt handiger met (user) dictionaries en swipes. Die dictionaries voeg je zelf toe dus zonder dat al je correcties van een internet server komen.

Tenslotte kun je google keyboard wel firewallen maar de standaard firewall op Android laat localhost en ipc verkeer gewoon door dus het is een 'half werkende' firewall , en je google keyboard heeft allerlei integraties met de google framework api en god weet wat voor ellende achter de schermen actief is wat je gewoon niet uit kunt zetten --- dus het uitzetten van internet voor je keyboard app wat iemand suggereert zou ik achterwege laten.. beter is je app upgraden naar een FOSS app zoals Florisboard of Openboard

Je blijft dit probleem toch houden... al is het via andere wegen. Zolang jij niet gedegoogled bent of als jij gebruikt blijft maken van de google framework api om te playstore te kunnen draaien heb jij miljoenen regels code draaien op de achtergrond wat vanalles en nogwat doet , een echte zakspion in je broekzak dus , die bovendien custom firmware updates voor jouw toestel alleen kan uitrollen en inrollen wanneer nodig... ik denk dat als privacy je concern is je je niet alleen om je keyboard suggesties zorgen moet maken.

Mensen zoeken hun heil altijd in gimmicks zoals een anti spyware product of anti virus app... maar dat is salad dressing, de echte spyware zit in het systeem zelf. Je hebt 'redelijke privacy' zodra jij over gaat tot bare Android, dat heet Android Open Source Project, in plaats van de Google versie met allerlei proprietary Google apps....

Ik ken er wel die rare suggesties krijgen op hun telefoon en na vervangen van keyboard apps en afbetalen van reklame in apps heel veel "rust aan het hoofd" krijgen... het is geen intergalactische raketwetenschap dit , maar de tech is zo ver dat mensen het onderscheid nauwelijks nog maken tussen of weten wat nog prive is op hun eigen apparaat en wat niet.

Ik hoop met openboard en florisboard een paar mensen op deze site te kunnen helpen en sorrie voor mijn lange draad


ps Leuke muziekkeuze... ik verveel me deze avond dus je raad nooit wat nu staat te draaien :)

ook ik heb dingen opgezocht en geleerd vandaag :)
23-07-2023, 22:18 door Anoniem
Door Anoniem: @ anoniem van 19:27,

Bewondering voor het standpunt.

Het belangrijkste bezit van een mens blijven de principes, die deze bezit.
Zonder principes ben je een stuk drijfhout.

Je maakt je in dat geval afhankelijk van wat men met je wilt doen.
En geeft ook stilzwijgend toestemming om steeds verder hierin te gaan.

Er zijn altijd mensen met principes geweest, FRAVIA (R.I.P.), R.M. Stallman, Assange, en nog een hele reeks.

Het ergste is nog steeds de gelatenheid, waarmee de meeste mensen, anders dan jij, anoniem,
dit alles over zich heen laten komen.

Ik wil nog aanhaken op deze.

Mooie post

Wat drijfhout betreft , de mensen die wegkijken of de boot (drijfhout) de revue laten passeren , so to speak , die zijn ook niet veilig. Nog niet , ze komen enkel later aan de beurt.

Degenen die meedoen zouden terug kunnen maar dan moeten ze wel iets gaan bijdragen en niet wachten tot anderen het allemaal voor hun opknapt zoals wachten tot een hobby dev een nog beter Linux systeem coded voor ze.. je wil niet weten hoeveel bedrijven en instellingen uiteindelijk afhankelijk zijn van dingen door hobbyisten en ideologen gemaakt.... mensen verdienen hun brood aan (houden zich in leven door) iets waar ze zelf geen iota aan hebben bijgeleverd..... die zijn dus allemaal overgeleverd als de FOSS community "valt"

En ik denk wel dat er mensen wegvallen, F.R.A.V.I.A. hierboven genoemd is er slechts 1

Het heeft ook een beetje met moreel te maken... vind ik. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het toch kon dat al die Duitsers na afloop van de oorlog zeiden "We hebben van niks geweten!" ... sure denk ik dan, maar nu snap ik hoe .... ze zagen het wel maar niemand durfde

Uiteindelijk zonk het hele schip

Ik denk dat dit ook de vrije software industrie staat te gebeuren en straks de vrije hardware industrie , dat je geen enkele blobfree roms meer kunt krijgen en dat alles via internet gepatched wordt zonder dat je daar controle over hebt


De vraag is als jij geen controle hebt over de spullen in jouw leven, wie dan wel? Er moet toch iemand zijn die de admin is van jouw boxen , telefoons, alarminstallatie, auto.......?
24-07-2023, 16:55 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik weet het niet van Android (editors), maar zoals je wellicht weet is het wel default gedrag van browsers (iig chrome), om al tijdens het typen de gedeeltelijke content naar google (of - andere search engine ? ) te sturen.
Dank voor het meedenken, ook Anoniem @ 10:52!

Nee niet een browser, en ook niet de "GBoard" toetsenbord app.

Na vanalles proberen ontdekte ik dat het gedrag veroorzaakt wordt door de YouTube app (waarschijnlijk in combinatie met GBoard). Het wissen van de cache en alle data hielp overigens niet, ik moest de app echt killen met "Force stop" en voor "Disable" kiezen (anders, ook in de vliegtuigstand, verschijnt weer "Listen" als ik "Julien Baker" of "Neneh Cherry" selecteer. De Youtube Music app (die op mijn smartphone was voor-geïnstalleerd) lijkt hier geen effect op te hebben.

Nb. een nadeel van Android apps op "Disabled" is dat ze geen automatische updates krijgen.

Mijn zorgen blijven: wat wordt er allemaal gedeeld (wat ik niet zie) en met wie?

Het zal vermoedelijk hiermee te maken hebben: https://developer.android.com/training/sharing/receive, waarbij ik niet het gevoel heb "in control" te zijn (app "sandboxes" onderling data kunnen uitwisselen) . Ik zie ook geen instellingen om dit te blokkeren.

Als een karakterreeks zoals "Julien Baker" (of een hash daarvan) binnen mijn toestel blijft (ontvangen wordt door de Youtube app zonder mijn smartphone te verlaten), valt het wel mee met mijn privacy - maar dit geeft wel aan hoe ver Google gaat met "handigheidjes" - waarbij er geen sprake is van enige transparantie. Maar hierdoor moet ik, net als onder Windows, élke app op mijn toestel volledig kunnen vertrouwen - en dat doe ik niet.

Door Anoniem: Je zou misschien kunnen kijken of je dit gedrag ook hebt als je die browser-autocompletes uit zet (kan dat - op Android ?) .
Dat zijn per-browser instellingen, maar in dit geval sowieso niet van toepassing. En ik vind het wel iets anders of ik iets met een browser doe of met een lokale teksteditor.

Door Anoniem: Btw - 3-letter afkortingen zijn erg overloaded.
Misschien dat je beter client-side scanning kunt uitschrijven, want mijn mentale parser denkt eerst "cascading style sheets"
Ik gebruik korte titels zodat ze passen op de "home"-pagina van security.nl. In de eerste regel heb ik verduidelijkt wat ik bedoel.
Net even op een Windows systeem op Firefox "Julien" getiept, en "Julien Baker" was één van de suggesties. En als ik die aanklik is rechts ook een button "Luisteren", met optie via Spotify, Youtube, Apple Music en Deezer (?). Dus dat Google dat op Android doet is niet vreemd op zich.
Wat wel bekend is, is dat veel apps toegang hebben tot je knip/plak bord. Bv. je telefoonfunctie (kan je het nummer bellen als er een telefoonnummer in zit) of andere apps.
Dus waarschijnlijk had ook de YouTube app toegang zoals je al schreef...
24-07-2023, 18:04 door Anoniem
Het moge duidelijk zijn dat alle zoeksuggesties van de hele wereld in alle talen niet op jouw device staan, dus dat betekent dat elke letter die je intypt via je onscreen keyboardje verstuurd wordt naar hun servers... zodat ze je autocomplete suggesties kunnen aanbieden

Autosuggesties op basis van een (oflfine/local) woordenboek zijn ook mogelijk maar daar zitten nooit al die mooie trending topics bij of artiesten...

Ik denk dat er heel veel soorten psychologische metrics bepaald kunnen worden uit hoe snel je typt en hoe veel pauze tussen je letters en woorden.

Er is zelfs een tool gebaseerd op een wetenschappelijk artikel , die vraagt jou om 2 regels in te typen en bepaalt dan jouw "typing fingerprint" ook als je deze probeert te manipuleren is deze 99.9% accurraat . Het kan gebruikt worden om 1 specifieke persoon te achterhalen aan de hand van zijn/haar typegedrag.... unieker dan een papieren handtekening.

Met deze tool zijn wachtwoorden overbodig, je typt een zinnetje in een html input field en met javascript berekent ie jouw unieke fingerprint

"Text entry via fingerprinting"

link: https://dl.acm.org/doi/10.1145/3569491


Wat ik wil zeggen is dit... als jij denkt te schuilen voor de alphabets door een anonieme smartphone te kopen... kun je aan de hand van je PINENTRY typegedrag achterhaald worden... dit is een soort biometrisch gegeven welke je afstaat telkens wanneer jij met je vinger je scherm aanraakt

Zo kijken 'ze' altijd mee

Nowhere to run nowhere to hide
24-07-2023, 21:22 door Anoniem
Door Anoniem: Er is zelfs een tool gebaseerd op een wetenschappelijk artikel , die vraagt jou om 2 regels in te typen en bepaalt dan jouw "typing fingerprint" ook als je deze probeert te manipuleren is deze 99.9% accurraat.

Deze biometrische techniek van keystroke fingerprinting is niet perfect: typstijlen kunnen variëren gedurende de dag en tussen verschillende dagen, afhankelijk van de emotionele toestand en het energieniveau van de gebruiker.

https://www.whonix.org/wiki/Keystroke_Deanonymization

Het kan gebruikt worden om 1 specifieke persoon te achterhalen aan de hand van zijn/haar typegedrag.... unieker dan een papieren handtekening.

Kloak anonimiseert toetsaanslagen. Kloak heeft als bijkomend voordeel dat het aanvallen verijdelt die zoekopdrachten identificeren door gebruik te maken van informatie die gelekt is via autocomplete suggesties van zoekmachines.
25-07-2023, 11:32 door Anoniem
Je kunt wat je op je toetsenbordje doet, anonimiseren via "cloaking".
Zie https://github.com/vmonaco/kloak

Kloak, gaat dat ook helpen tegen bepaalde factoren van Client-Side-Scanning?

Wat kan de open source technologie nog doen om Big Brother de voet dwars te zetten,
zodat ze je niet helemaal tot een soort van 'digitale slaaf' kunnen weten te maken.

Vooralsnog deel niet digitaal, wat je al helemaal niet met anderen wenst te delen.
Besef voor jezelf, dat het al erger is dan je stoutste vermoedens hadden kunnen bevroeden.

luntrus
25-07-2023, 14:46 door Anoniem
Maar heb je kloak geïmplementeerd, krijg je wel allerlei cloud-Are you-human-pop-ups, als op Tor. Ook bij YT bijv. Beste bewijs dat je toetsenbordje een belangrijke rol.speelt bij tracking.

En verder bewijs dat cloaking de juiste weg is bij CCS monitoren.
Zet dus een virtueel online mondkapje op om je te beschermen tegen het totale controle virus der Overlords.
25-07-2023, 14:56 door Anoniem
25-07-2023, 22:13 door Anoniem
26-07-2023, 23:57 door Anoniem
Net als de Google Surveillance Detector zou er nu een
EU Surveillance Detector moeten worden uitgebracht.

Het is niet erg dat u gemonitord en gevolgd wordt online,
het is erg dat u er onwetend over bent en blijft.

Weten wat er aan de andere kant van uw schermpje gebeurt,
is vitale wetenschap.

Als totale controle en surveillance toch niet helpt om (cyber-)
criminaliteit de wereld uit te helpen en slechts om overheidsbelangen veilig te stellen, blijft een onproportioneel eenzijdig verhaal.

Dictatuur en autoritair regeren is niet te verdedigen.
27-07-2023, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem:Wat ik wil zeggen is dit... als jij denkt te schuilen voor de alphabets door een anonieme smartphone te kopen... kun je aan de hand van je PINENTRY typegedrag achterhaald worden... dit is een soort biometrisch gegeven welke je afstaat telkens wanneer jij met je vinger je scherm aanraakt

Zo kijken 'ze' altijd mee
Dank voor deze bijdrage.
Ik heb daarom de zoeksuggesties vanaf het begin af aan al uitgezet in de browsers en blijf het controleren na elke install / update.
27-07-2023, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Kloak, gaat dat ook helpen tegen bepaalde factoren van Client-Side-Scanning?

Met client-side scanning in je binnenzak hoef je je geen zorgen meer te maken over je privacy, want die heb je dan niet.


Maar heb je kloak geïmplementeerd, krijg je wel allerlei cloud-Are you-human-pop-ups, als op Tor.

Dan leer je vanzelf om uit te wijken naar DuckDuckGo, Odysee en PeerTube, als alternatieven voor Google en Youtube.
27-07-2023, 15:34 door Anoniem
Eigenlijk werd de algemene bestaande situatie al eens duidelijk aangekaart hier:
[/url]https://www.magickingdomdispatch.com/2014/07/all-hail-surveillance-leviathan.html[/url]
Of je ziet het of je gaat het nooit echt ontwaren als het is en niet zoals het zich aan je voordoet.

Dat was toen al voorzien in 2014. Het begrip Leviathan komt uit de Tenach
en als onbedwingbaar zeemonster, stond het model voor de verhalen over Moby Dick.

Een monsterlijk roofzuchtig wezen, die een grote macht bezit - e.g. Big Tech - Google, Meta, Akamai etc.

Je ertegen proberen te beschermen is een achterhoedegevecht.

Sommigen hebben het geprobeerd enigszins dwars te zitten, als strijd tegen ads & smut.
https://web.archive.org/web/20191201105759/http://search.lores.eu/
Dit is de nalatenschap van de ons veel te vroeg ontvallen Italiaanse searchlore guru, FRAVIA.

Ik schets een situatie als bij de "Borg": "Resistence is futile, you will be assimulated".

luntrus
27-07-2023, 17:42 door Anoniem
Hoe lang duurt deze discussie al en wat heeft het feitelijk opgeleverd (ook qua technologisch weerwerk?):
https://european-pirateparty.eu/the-end-of-the-privacy-of-digital-correspondence/

Gaat de EU Piratenpartij nu ook "verboten" worden door deze EU-digi-biecht-afnemers?

The return of the Witch-hunt, maar dan in een modern jasje gestoken. De online-water- en vuurproef.

Allemaal om alle oppositie in de kiem te kunnen smoren en om te weten,
"wie van de bevolking je plannetjes al doorhebben".

Vermakelijk, als het allemaal niet zo diep triest zou zijn.

Waarom zijn er zoveel EU-burgers voor dit onzalige opheffen van alle anonimiteit en privacy?

Zouden ze het eerst moeten zien gebeuren aan de andere kant van hun schermpjes?
Going in denial?

luntrus
27-07-2023, 20:10 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk werd de algemene bestaande situatie al eens duidelijk aangekaart hier:
[/url]https://www.magickingdomdispatch.com/2014/07/all-hail-surveillance-leviathan.html[/url]
Of je ziet het of je gaat het nooit echt ontwaren als het is en niet zoals het zich aan je voordoet.

Dat was toen al voorzien in 2014. Het begrip Leviathan komt uit de Tenach
en als onbedwingbaar zeemonster, stond het model voor de verhalen over Moby Dick.

Een monsterlijk roofzuchtig wezen, die een grote macht bezit - e.g. Big Tech - Google, Meta, Akamai etc.

Je ertegen proberen te beschermen is een achterhoedegevecht.

Sommigen hebben het geprobeerd enigszins dwars te zitten, als strijd tegen ads & smut.
https://web.archive.org/web/20191201105759/http://search.lores.eu/
Dit is de nalatenschap van de ons veel te vroeg ontvallen Italiaanse searchlore guru, FRAVIA.

Ik schets een situatie als bij de "Borg": "Resistence is futile, you will be assimulated".

luntrus

Dank voor de link naar het artikel op magickingdomdispatch.com

Privacy en cryptographie is antisemitisme.....

De vraag is hoe blijven wij veilig voor deze zeeslang, deze hydra?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.