Door Anoniem: Ik weet het niet van Android (editors), maar zoals je wellicht weet is het wel default gedrag van browsers (iig chrome), om al tijdens het typen de gedeeltelijke content naar google (of - andere search engine ? ) te sturen.
Dank voor het meedenken, ook Anoniem @ 10:52!
Nee niet een browser, en ook niet de "GBoard" toetsenbord app.
Na vanalles proberen ontdekte ik dat het gedrag veroorzaakt wordt door de YouTube app (waarschijnlijk in combinatie met GBoard). Het wissen van de cache en alle data hielp overigens niet, ik moest de app echt killen met "Force stop" en voor "Disable" kiezen (anders, ook in de vliegtuigstand, verschijnt weer "Listen" als ik "Julien Baker" of "Neneh Cherry" selecteer. De Youtube Music app (die op mijn smartphone was voor-geïnstalleerd) lijkt hier geen effect op te hebben.
Nb. een nadeel van Android apps op "Disabled" is dat ze geen automatische updates krijgen.
Mijn zorgen blijven: wat wordt er allemaal gedeeld (wat ik
niet zie) en met wie?
Het zal vermoedelijk hiermee te maken hebben:
https://developer.android.com/training/sharing/receive, waarbij ik niet het gevoel heb "in control" te zijn (app "sandboxes" onderling data kunnen uitwisselen) . Ik zie ook geen instellingen om dit te blokkeren.
Als een karakterreeks zoals "Julien Baker" (of een hash daarvan)
binnen mijn toestel blijft (ontvangen wordt door de Youtube app zonder mijn smartphone te verlaten), valt het wel mee met mijn privacy - maar dit geeft wel aan hoe ver Google gaat met "handigheidjes" - waarbij er geen sprake is van enige transparantie. Maar hierdoor moet ik, net als onder Windows,
élke app op mijn toestel volledig kunnen vertrouwen - en dat doe ik niet.
Door Anoniem: Je zou misschien kunnen kijken of je dit gedrag ook hebt als je die browser-autocompletes uit zet (kan dat - op Android ?) .
Dat zijn per-browser instellingen, maar in dit geval sowieso niet van toepassing. En ik vind het wel iets anders of ik iets met een browser doe of met een lokale teksteditor.
Door Anoniem: Btw - 3-letter afkortingen zijn erg overloaded.
Misschien dat je beter client-side scanning kunt uitschrijven, want mijn mentale parser denkt eerst "cascading style sheets"
Ik gebruik korte titels zodat ze passen op de "home"-pagina van security.nl. In de eerste regel heb ik verduidelijkt wat ik bedoel.