Het aparte is dat digid nadrukkelijk bedoeld was voor enkel identificeren bij de belastingdienst voor de jaarlijkse aangifte.
Het startte als Nieuwe Authenticatie Voorziening, werd daarna digid en ondertussen bemoeit de EU zich ermee en staat een eid in de stijgers. Het hele stelsel van inlogmiddelen dijt dus steeds verder uit. Een gedrocht is het aan het worden.
De vraag met uzi pas / safesign log in
https://www.uziregister.nl/uzi-pas/activeer-en-installeer-uw-uzi-pas of het zogeheten Landelijk Schakel Punt ook weer uitgebreid moet worden en wat dit met de kosten doet?
Die bedragen nu al 255 euro hetgeen een stevig bedrag is, zeker als je bedenkt dat het om de 3 jaar moet worden vernieuwd.
https://www.uziregister.nl/uzi-pas/kosten-geldigheidsduur-en-facturatieKennelijk komen er nog kosten bij kijken voor servercertificaten, ruim meer dan 400 euro per certificaat.
https://www.aorta-lsp.nl/media/downloads/factsheet-vergoeding-uzi-middelen-huisartsenpraktijkenpdfKomen er functies in de zorg bij dan moeten die in gevallen ook weer nieuwe passen krijgen.
https://www.uziregister.nl/actueel/nieuws/2020/12/1/invoering-verpleegkundig-specialisme-agz-gevolgen-voor-de-uzi-pasHet
https://www.informatieberaadzorg.nl/binaries/informatieberaad-zorg/documenten/vergaderstukken/2020/12/27/gemeenschappelijke-voorzieningen-voorstel-identificatie--authenticatie/Gemeenschappelijke+voorzieningen+voorstel+identificatie+%26+authenticatie.pdf spreekt op pagina 5 van haar voorstel voor het nieuwe stelsel erover dat het eigenlijk de bedoeling is dat partijen als Rivm ook toegang moeten krijgen tot het stelsel via URA-nummers omdat een partij als deze kennelijk zogeheten "minimale zorg" levert.
Ook een niet-zorg leverende partij als de NZa heeft kennelijk al toegang tot zeer gevoelige gegevens.
https://www.security.nl/posting/801783/Minister%3A+zorgautoriteit+mag+zonder+opt-in+gegevens+ggz-pati%C3%ABnten+verzamelenWat blijft er dan nog over van vertrouwelijkheid van gegevens tussen arts-client relatie?
Een van de partijen die prominent wordt genoemd bij het huidige safe log in(CIBG) is gemalto, dat weer is overgenomen door Thales - ook wel bekend van de ov-chipkaart, radar-, communicatie- en command & control systemen voor marineschepen
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/group/press_release/thales-equip-new-dutch-and-belgian-frigates-leading-edge-above-water, drones
https://www.youtube.com/watch?v=HuevXhjvCdw, nfc chips, sim techniek in bijvoorbeeld de samsung S20, et cetera.
Dit bedrijf is ook feilbaar qua security, getuige
https://www.reuters.com/technology/hackers-release-thales-data-dark-web-franceinfo-says-2022-11-11/ dat hun gegevens dus op het darkweb belanden.
Opmerkelijk is ook dat het apparatuur levert voor zogenoemde nano-sattelieten van de European Space Agency
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/space/news/angels-nanosatellite-celebrates-2nd-anniversary-orbitom dit soort satellieten vervolgens te kunnen hacken.
https://spacesecurity.wse.jhu.edu/2023/04/26/satellite-hijacked-during-cybersecurity-exercise-demonstrates-need-to-improve-domain/Dat geeft toch een behoorlijk dubbel beeld over dit soort spelers op gebied van ICT-veiligheid.
Zullen dit soort partijen zich ook storten op de middelen die tussen 2024 en 2028 de uzi-passen moeten gaan vervangen?
Denk aan private middelen als ziekenhuispassen, IRMA, YUBI-keys en mogelijk ook Smart ID.
Bovendien,
In het toekomstige UZI-stelsel kan iedere zorgmedewerker (dus bijvoorbeeld ook een
baliemedewerker) een UZI nummer krijgen
Er komen dus meer soorten ingangen en koppelvlakken dus die op het LSP moeten gaan aansluiten.
https://www.informatieberaadzorg.nl/binaries/informatieberaad-zorg/documenten/vergaderstukken/2021/12/06/3a1-oplegnotitie-project-uzi/3a1+Oplegnotitie++project+UZI+0.2.docx.pdfVerder willen ze de beveiliging verhogen maar bijvoorbeeld inloggen via smartphone mogelijk gaan maken.
Dat is technisch gezien een grote tegenstrijdigheid.
En wat blijft er nog over van het decentrale karakter van het LSP?
Daar hangt mee samen of een patient / eigenaar van medische gegevens (volgens AVG) met al deze uitbreidingen nog wel een goed bereikbaar aanspreekpunt heeft? Voor als er iets niet klopt cq oneigelijk iets in diens dossier is toegevoegd?
Wat blijft er zo nog over van het medisch beroepsgeheim waar behandelend artsen mee te maken hebben?
We komen bovendien van de situatie medio 2011 waarin de controle van toegang tot het eigen dossier beperkt was, zie
https://tweakers.net/nieuws/71962/patient-krijgt-meer-controle-over-toegang-tot-epd.html.
Gaan we met het ook aanhaken van niet-directe-zorgverleners een stap terug en moet de discussie deels weer over worden gedaan?
Bedenk ook dat eerder al ongeveer 900.000 medische en client-gegevens werden gelekt.
https://www.security.nl/posting/798514/Autoriteit+Persoonsgegevens+ontving+afgelopen+vijf+jaar+114_000+datalekmeldingenWordt het met het nieuwe inlogmiddel dan beter? Hoe dan precies?
Hoe gaat de minister alsnog voorzien in de opt-in mogelijkheid die hem is opgedragen door de tweede kamer??
https://www.security.nl/posting/800625/Kuipers%3A+niet+gelukt+EU+te+overtuigen+van+opt-in+voor+delen+medische+dataDoor de uitbreiding van soorten log in middelen, toegang voor meer soorten partijen en gaandeweg optredende hacks dreigt de doorsnee burger en 2e kamerlid steeds minder invloed te krijgen op wat bepaalde sentimenten willen / niet willen en wordt het overvleugeld door niet-gekozen overleg netwerken. Uiteindelijk heeft de patient/burger dus het nakijken.