Gemeentes moeten stoppen met het gebruik van cameradrones om verbouwingen door burgers te inspecteren, zo vindt de SP. Verschillende Nederlandse gemeentes zetten drones in om verbouwingen aan woningen te controleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen. Onlangs kondigde de gemeente Den Haag aan dat het één keer per maand met een drone langs verschillende plekken in de stad vliegt, om te controleren of burgers zich bij hun verbouwing wel aan wetten en regels houden.
"De drone maakt alleen foto’s van gebouwen. Personen die op de foto staan, worden onherkenbaar gemaakt. De gemeente slaat geen bewegende beelden op", zo laat de gemeente Den Haag in een uitleg weten. De gemeente stelt verder dat het foto's van gebouwen mag maken. "Dit gebeurde al met een gewone camera. De gemeente vroeg dan toegang tot de woning, om vanuit tuin, balkon of dakterras foto’s te maken. Nu maakt ze ook foto’s met een camera in een drone." Ook de gemeente Deventer maakt bij inspecties gebruik van drones.
De SP heeft nu Kamervragen gesteld en wil dat de gemeentes met de drone-inspecties stoppen. "Bent u bereid met gemeentes in gesprek te gaan en hen duidelijk te maken dat inspecties met cameradrones in woonwijken niet rechtmatig zijn en dat zij hier dan ook mee moeten stoppen? Zo nee, waarom niet?", vragen Kamerleden Van Nispen en Temmink. Ze merken op dat deze vorm van toezicht grote gevolgen kan hebben op de privacy van mensen.
"Bent u het er mee eens dat drones die met camera’s uitgerust zijn, en nauwelijks hoorbaar en zichtbaar zijn, tot een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer kunnen leiden, zeker als zij worden ingezet in omgevingen waar mensen wonen?", willen de SP-Kamerleden verder van demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming, Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en De Jonge van Volkshuisvesting weten.
De bewindslieden moeten ook duidelijk maken of de gemeentes Deventer en Den Haag een Data Protection Impact Assessment (DPIA) hebben uitgevoerd. Met een DPIA worden privacyrisico's in kaart gebracht en hoe die kunnen worden verholpen. SP-Kamerleden Van Nispen en Temmink willen ook weten hoe lang de met de drones geregistreerde gegevens worden bewaard.
"Bent u het er mee eens dat uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voortvloeit dat betrokkenen dienen te worden geïnformeerd over het feit dat zij mogelijk gefilmd worden en dat dit haaks staat op de houding van de gemeente Den Haag die aangeeft op haar website niet verplicht te zijn controles aan te kondigen en ook op straat geen verantwoording schuldig zegt te zijn over de controles?", vragen Van Nispen en Temmink verder. De minister hebben drie weken om met een reactie te komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.