image

Politie houdt Nederlandse man aan in onderzoek naar Genesis Market

dinsdag 25 juli 2023, 09:14 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft in het onderzoek naar de Genesis Market een 32-jarige Nederlandse man aangehouden. Volgens de politie is het vermoedelijk de grootste Nederlandse gebruiker die op de illegale marktplaats actief was. De Genesis Market was een online marktplaats waarop gestolen gegevens van met malware besmette computers werden aangeboden. Het ging om zaken als inloggegevens, cookies en andere data.

Door middel van een aparte browser en browserplug-in die de Genesis Market had ontwikkeld was het voor afnemers mogelijk om met gestolen inloggegevens op allerlei diensten in te loggen. De marktplaats beweerde dat zolang het toegang tot de besmette computer van een slachtoffer had, de gestolen data van het slachtoffer up-to-date werd gehouden, maar de gegevens ook werden doorgestuurd wanneer die een nieuw account aanmaakte.

Naar schatting werden via de marktplaats de gegevens van twee miljoen slachtoffers verhandeld, waaronder vijftigduizend Nederlanders. Begin april werd de marktplaats tijdens een internationale operatie offline gehaald. Daarbij kregen de autoriteiten gegevens in handen van zowel personen die op Genesis Market actief waren als slachtoffers. Het onderzoek leidde onder andere naar de 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont. Hij kon op 18 juli in Barendrecht worden aangehouden, zo is vandaag bekendgemaakt.

De man stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek naar de Genesis Market, omdat hij vermoedelijk op grote schaal in gestolen gebruikersgegevens handelde. “We verdenken deze man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market is en mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort", zegt Ruben van Well van het Cybercrimeteam.

De politie vermoedt dat de man met zijn handelen zeer veel mensen heeft gedupeerd. "Er liggen aangiftes van mensen die voor tienduizenden euro’s bestolen zijn. Met de aanhouding van deze verdachte denken we een grote slag te hebben geslagen in dit onderzoek." Het onderzoek naar de Genesis Market is nog altijd in volle gang en meer aanhoudingen worden niet door de politie uitgesloten.

Reacties (6)
25-07-2023, 09:42 door Anoniem
Ik denk dat de big tech zoveel internet economie opslokt dat dat ook cybercrime in de hand werkt.

Zo is het lastig om bijvoorbeeld een webshop te beginnen. Want Amazon verzendt alles gratis. Pikt je hardlopers en koopt ze zelf voor de helft in. Heb je veel traffic op een blog bijvoorbeeld, van Adsense krijg je nog maar miezerig weinig. Ga je wat reclame betreft naar alternatieven zoeken, dan is het allemaal malware injects. Wil je een betaalsite maken dan worden mensen boos omdat hun telefoon al heel duur was.

Er is voor de kleine man geen droog brood meer te verdienen. De verleiding is dan groot om dan maar cybercrime te gaan doen, op wat voor manier dan ook. Die narigheid heeft veel met de kartelmonopolies van big tech te maken. Het is gewoon teveel maffia in de stad, dat iedereen ineens begint te vechten. Boetes opleggen helpt dan niet meer. Dan moet je breken of blokkeren. Want anders kan ik nu al voorspellen dat cybercrime volgend jaar nog erger gaat zijn.
25-07-2023, 10:28 door Anoniem
Nog een nadeel volgens mij van digitaal geld, als je wordt bedonderd / bestolen zie het dan nog maar eens terug te krijgen. Het kan immers snel een paar keer worden omgewisseld in andere munteenheden en die transactie op transactie verdwijnt dan al snel uit zicht. Dan heb je als recherche denk ik wel erg veel recidive nodig wil je het op een spoor stuiten.
25-07-2023, 11:57 door Anoniem
Big Tech, overheden en cybercrime; onderlinge grenzen vervagen steeds verder.

Heel veel boeven - groot en klein, binnen een wettelijk kader en daarbuiten.

Wie kan er nu nog een "eerlijke boterham" verdienen in deze barre tijden, ook online?

MKB is al voor het grootste deel van het toneel verdwenen,
zoals de zelfstandige winkeliers eertijds verdwenen door de komst van super-organisaties.

Die ene gezellige friettent daargelaten. Voor een erudiet praatje moet je daar zijn.
Gelukkig zijn er nog enkele verademingsmomenten binnen deze challemieze wereld.

Open source kwijnt? Het gaat niet goed in de EU en elders.
Blijf aan de goede kant staan. Hou aan je principes vast.

luntrus
25-07-2023, 16:32 door _R0N_
Door Anoniem: Nog een nadeel volgens mij van digitaal geld, als je wordt bedonderd / bestolen zie het dan nog maar eens terug te krijgen. Het kan immers snel een paar keer worden omgewisseld in andere munteenheden en die transactie op transactie verdwijnt dan al snel uit zicht. Dan heb je als recherche denk ik wel erg veel recidive nodig wil je het op een spoor stuiten.

Digitale munten zijn eenvoudiger te achterhalen dan contanten.
25-07-2023, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat de big tech zoveel internet economie opslokt dat dat ook cybercrime in de hand werkt.

Zo is het lastig om bijvoorbeeld een webshop te beginnen. Want Amazon verzendt alles gratis.

Jaja, de gewone man met zijn drugs of wapenhandel of handel in gestolen persoonsgegevens heeft het maar moeilijk!

MAN MAN MAN....
26-07-2023, 13:30 door Anoniem
Met twee bakken aardbeien, waarvan je er een (voordeelprijs) direct kan weggooien, ben je nog duur uit.

Ziet de bevolking dan niet wat er om hen heen gebeurt? Oh, ik was de opcenten nog vergeten.
Waarom wordt de producent niet op de vervuiling aangeslagen, maar slechts de consument?

Zeg in die gevallen eens een keer; MAN, MAN, MAN, maar dan word je gelijk ergens als Querdenker aangemerkt.

Waar zijn al onze controlediensten gebleven? Waar zijn boa's actief als treinen een bepaald station liever passeren?

"Wie verloedering zaait, zal een puinhoop oogsten". En heel veel cybercrime als kers op de taart.

-van-de-oude-stempel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.