image

Intel Arc-driver verzamelt standaard telemetriegegevens van gebruikers

maandag 7 augustus 2023, 16:00 door Redactie, 17 reacties

Intel heeft een nieuwe driver voor de eigen Arc-videokaarten uitgebracht die standaard informatie van gebruikers verzamelt, zoals het soort bezochte website, de manier waarop de computer wordt gebruikt, systeemeigenschappen en informatie over andere apparatuur. Deze gegevens kan Intel met "partners" delen en door serviceproviders laten verwerken.

TechPowerUP meldt dat de nieuwste bètaversie van de Intel Arc-driver standaard het "Compute Improvement Program" (CIP) installeert. Via deze software worden de telemetriegegevens verzameld. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de software niet te installeren of die na de installatie weer te verwijderen, maar standaard zal de installatie plaatsvinden. Intel claimt op een website over CIP dat het de verzamelde gegevens gebruikt om producten beter voor gebruikers te maken.

Andere fabrikanten van videokaarten zoals AMD en NVIDIA verzamelen ook telemetriegegevens. In het geval van NVIDIA wordt de betreffende software standaard met de grafische drivers geïnstalleerd en kunnen gebruikers niet voor een opt-out kiezen. AMD vraagt gebruikers nadrukkelijk om toestemming voor het verzamelen van gegevens. In het geval van Intel is het opt-out-proces niet zo duidelijk, stelt de website Videocardz.

Reacties (17)
07-08-2023, 16:10 door Anoniem
Ik hoop dat ze een groot aantal boetes mogen gaan betalen hiervoor.
Plus een gigantische shaming en verminderde opbrengst.

Laat het ze leren om tracking aan drivers toe te voegen.
07-08-2023, 16:15 door Anoniem
Enkel voor Windows, denk ik?
07-08-2023, 16:56 door Anoniem
Wat is dat toch tegenwoordig? Dat iedereen het maar normaal vind om gebruikers/bezoekers te volgen en bespioneren zo veel ze willen zonder de gebruiker daar toestemming voor te vragen?
07-08-2023, 17:25 door Anoniem
Teveel mensen don't give a f*ck, dus ook te weinig weerstand. Als ik erover begin in mijn omgeving, krijg ik standaard de vraag: Je hebt toch niets te verbergen? Wat maakt het dan uit?

Ze komen er dus vaak ook mee weg, dus waarom niet proberen? :(
07-08-2023, 17:29 door Anoniem
Spyware dus. Helaas is een gebruiker onder windows 10 genoodzaakt dit verplicht te gebruiken op een surface laptop 4 om wsl apps met gui te draaien. Dikke boete is dan terecht want op diezelfde systeem werken we ook met klantgegevens.
07-08-2023, 17:31 door Anoniem
Als het Chinees was riep het demissionair kabinet SPYWARE SPYWARE. Maar dit is Amerikaans dus die mogen ons bespioneren.
07-08-2023, 18:42 door Anoniem
Waarom heeft een videodriver zowiezo de mogelijkheid om bij die data te kunnen? Die draait toch ergens onderin de kernel, zal toch geen kudde's pixels weer in leesbare tekst omzetten o.i.d. ?
07-08-2023, 19:28 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is dat toch tegenwoordig? Dat iedereen het maar normaal vind om gebruikers/bezoekers te volgen en bespioneren zo veel ze willen zonder de gebruiker daar toestemming voor te vragen?

sinds er erg veel geld mee te verdienen valt. en er niet tegen wordt opgetreden
dan gaat iedereen die in positie zit dit gedrag copieren
daarom behoort het ook tot boetes te leiden die het failliet van de dader kan leiden.
07-08-2023, 19:30 door Anoniem
toestemming zonder opt-out (wat volgens AVG helemaal niet mag) zoals bij nvidea
is geen toestemming, maar dwang.
08-08-2023, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop dat ze een groot aantal boetes mogen gaan betalen hiervoor.
Plus een gigantische shaming en verminderde opbrengst.

Laat het ze leren om tracking aan drivers toe te voegen.

Tot helemaal nu toe krijgt niemand een boete hiervoor, dus waarom zou je het als bedrijf niet doen.
Blijkbaar is dit allemaal ok voor het AP

$$$$$$
08-08-2023, 12:02 door Anoniem
Wat ik niet snap, bij bijvoorbeeld Windows heeft het AP al in 2017 een publicatie dat ze de wet overtreden.

Maar ze doen er simpelweg helemaal niets tegen.

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/actueel/ap-microsoft-verwerkt-gegevens-windowsgebruikers-in-strijd-met-wet

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/uploads/imported/01_onderzoek_microsoft_windows_10_okt_2017.pdf

Nederland het land van de regels waar je als je geld genoeg hebt je reet mee af kan vegen. Als je plebs bent krijg je echter de full force of the law op je dak als je een scheet verkeerd doet.
08-08-2023, 13:07 door Anoniem
"Bezochte websites" onder telemetriegegevens scharen, dat zijn gewoon zeer gedetailleerde persoonsgegevens. Hoog tijd voor een soort CE-keur voor privacy impact van producten. Vooraf spullen keuren en als het niet deugt, mag het de markt niet op.
08-08-2023, 13:09 door Anoniem
Het verbaast mij niet meer in deze tijden. Hebben mensen er eigenlijk wel eens bij stil gestaan hoeveel data verzameld kan worden met de Intel management engine en de AMD platform secure processor.
Elke PC heeft tegenwoordig hardwarematig een backdoor ingebouwd gekregen die heeft toegang tot je volledige systeem en die kun jij niet uitzetten.
Er zijn slechts enkele laptops en pcs waarbij het gelukt is de intel management engine hardwarematig uit te schakelen bij oudere generaties.
08-08-2023, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem: Als het Chinees was riep het demissionair kabinet SPYWARE SPYWARE. Maar dit is Amerikaans dus die mogen ons bespioneren.

Dat klopt helemaal overheden zijn dank ook de grootste klanten van databrokers. Het is een creatieve manier om de burger te bespioneren van zijn/haar belastinggeld zonder tussenkomst van privacy wetgeving of een rechter.
https://youtu.be/-Hdn8EBFwNg
08-08-2023, 15:32 door Anoniem
Nog drie dagen en we klonen online al uw devices.
Trouwens dat deden we feitelijk toch al sinds 2001.

Eh what? En de meeste gebruikers vinden het best.
08-08-2023, 21:52 door Anoniem
Daarom ben ik overgestapt op linux omdat ik dan vaker de mogelijkheid heb om opensourve drivers te installeren. Die bloatware en telemetrie moet je niet willen.
Helaas zijn niet er nier voor alle gpus farsoenlijke alle opensource drivers in linux. AMD doet het daarin beter dan Nvidia bijvoorbeeld.
09-08-2023, 01:50 door Anoniem
Door Anoniem:Helaas zijn niet er nier voor alle gpus farsoenlijke alle opensource drivers in linux.
???
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.