Acht miljoen gebruikers van de DigiD-app hebben de ID-check toegevoegd, waardoor ze op een hoger betrouwbaarheidsniveau bij overheidsinstanties kunnen inloggen. Dat laat overheidsinstantie Logius vandaag bij de presentatie van de nieuwe versie van de app weten. DigiD biedt verschillende betrouwbaarheidsniveaus, die bepalen hoe zeker een organisatie kan zijn over de identiteit van de gebruiker.
Het basisniveau bestaat uit een gebruikersnaam met wachtwoord. Dan is het er het middenniveau waarbij de gebruiker kiest voor inloggen met de DigiD-app of voor een sms-controle. Als derde is er het substantiële niveau. Dit niveau is bijvoorbeeld vereist wanneer er met extra privacygevoelige gegevens wordt gewerkt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om gegevens over de gezondheid. Om deze gegevens in te zien is er een eenmalige ID-check van de gebruiker nodig.
De DigiD-app kan worden opgewaardeerd naar het substantiële betrouwbaarheidsniveau. Hiervoor moet er eenmalig een extra controle (ID-check) van het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aan de app worden toegevoegd. Op telefoons met een NFC-lezer controleert de DigiD-app de gegevens op de chip van het identiteitsbewijs. De gegevens worden vervolgens gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW.
DigiD slaat de gegevens niet op, maar registreert alleen dat de controle correct is uitgevoerd. De controle is eenmalig. Daarna is de DigiD-app geschikt om in te loggen bij de organisaties die deze extra zekerheid vereisen. Zo is het mogelijk om extra privacygevoelige gegevens in te zien of te wijzigen, zoals gezondheidsgegevens. Volgens Logius eisen steeds meer organisaties de ID-check tijdens het inloggen.
De nieuwe versie van de DigiD-app biedt de optie om de ID-check over te slaan. "Tijdens een test bleek dat sommige mensen liever niet direct de ID-check uitvoeren tijdens het activeren van de app. Dit is een eenmalige scan van een identiteitsbewijs. Het is voortaan mogelijk om deze stap op een later moment alsnog te doen", aldus Logius.
Daarnaast hoeven gebruikers niet meer tijdens het activeren aan te geven dat ze standaard met tweefactorauthenticatie willen inloggen, maar kan dit ook op een later moment. Verder zijn verschillende processen in de app anders ingericht, wat het gebruik eenvoudiger voor gebruikers zou moeten maken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.