Door Anoniem: Ik gebruik Firefox als main browser, en weet dat je onder about:config een hoop privacy tweaks kunt veranderen echter deze Canvas Fingerprinting kan ik niet 1,2,3 vinden. Ik wil dus Canvas uitschakelen maar het lukt me niet.
Canvas is onderdeel van HTML5. Als je het uitschakelt schakel je daarmee ook alle onderdelen van webpagina's die het gebruiken uit. Canvas is niet bedoeld als een middel om te kunnen fingerprinten. Het is een legitiem onderdeel van de mogelijkheden van een moderne browser en fingerprinting is misbruik ervan voor iets waar het niet voor bedoeld is. Zoals elke vorm van fingerprinting trouwens.
(ik heb er een hyperlink van gemaakt, dan hoeven mensen die dat willen niet te selecteren en slepen of kopiëren/plakken maar kunnen ze erop klikken - dat was het idee van het world wide web, weet je nog?)
Canvas-fingerprinten werkt op basis van JavaScript, en als je JavaScript uitzet valt er niets meer te fingerprinten. Daar zijn verschillende add-ons voor: NoScript en Ublock Origin bijvoorbeeld. Ook die browserleaks-pagina lukt dat niet meer als je JavaScript blokkeert.
Als je JavaScript blokkeert zijn er allerlei websites die het niet meer doen, en heb je een hoop te puzzelen om te bepalen wat je selectief moet toelaten om toch iets enigszins bruikbaars te zien te krijgen terwijl je bijvoorbeeld duidelijke trackers uitgeschakeld laat.
Weet iemand hoe ik Canvas onder about:config kan uitzetten?
Hierboven gaf iemand tips voor instellingen die fingerprinting niet uitschakelen maar de betrouwbaarheid ervan verminderen.
Er is iets om even bij stil te staan als je default-instellingen van je browser aanpast om dit soort ellende buiten de deur te houden: het kan averechts werken. Als een website op de een of andere manier kan herkennen dat je een bepaalde instelling hebt aangepast dan kunnen ze dat gegeven weer gebruiken voor fingerprinting. Als je JavaScript blokkeert bijvoorbeeld is dat heel eenvoudig te herkennen voor wie het wil herkennen. Dan hoor je meteen tot de minderheid die JavaScript blokkeert en verhoog je dus je herkenbaarheid.
De pagina waar je naar verwijst legt uit dat er een JavaScript-functie bestaat die toDataURL() heet, en die elke browser moet ondersteunen. Het komt erop neer dat die functie een soort screenshot maakt van wat je browser van een pagina heeft gemaakt (of een deel daarvan), en door die te inspecteren kan men subtiele verschillen tussen browsers en besturingssystemen herkennen. Stel dat een add-on die functie in de browser weet te saboteren zodat die altijd een afbeelding van één witte pixel teruggeeft. Dan kunnen ze er net meer je browser of je besturingssysteem mee herkennen, maar wel dat je tot de vermoedelijk kleine minderheid hoort die die add-on gebruikt zodat
jij er juist herkenbaarder door wordt.