Door Xavier Ohole: Door Anoniem: Later bleek windows een beter platform om als werkstation te dienen, althans de minst gruwelijk slechte keuze.
dat was de tijd voor Linux neem ik aan? of wil je met droge ogen beweren dat het veruit superieure Linux zelfs maar te vergelijken zou zijn met Micro$oft Windows, bij gebruik als werkstation (elk gebruik eigenlijk).
In die tijd had ik thuis al iets op mijn Mac waarop BSD draaide. Verder was Unix voor minicompters die ongeveer begonnen bij een ton in prijs. Waar je toen nog een heel huis voor kon kopen.
Het was toen ook nog niet zo heel lang geleden dat Linus Torvalds zijn oproep in een newsgroup op usenet had gezet om samen een gratis unix te ontwikkelen die op een standaard PC zou kunnen draaien.
De Linux die jij waarschijnlijk kent is ook door groeifases gegaan. Zo heb ik nogeens een RedHat versie gehad die perfect zou moeten werken met een AMD chip. Geen betaversie dus. Ik kon mooi naar het datacentrum scheuren met snel een andere server met een Intel cpu (zelf in mekaar gezet in een 19 inch kast en verder spullen van de Mycom). Want op AMD vloog het van de ene in de andere kernel panic. Later kwam er ook veel troep in de kernel van Linux. Eén reden was dat als je destijds een stukje had meegeschreven aan de inmiddels beroemde kernel (die alle toen big tech bedrijven zoals bijvoorbeeld Sun het gratis nakijken gaf), je overal een baantje kon krijgen. Toen is Linus zelf nogeens goed over zijn zeik gegaan. Slanke kernel en kappen met al die kernel mods. Waardoor die kernel veel stabieler werd en je in elk geval veilig kon rebooten.
Vooral dat laatste heeft Linux zo groot gemaakt. Bij Microsoft hebben ze altijd maar behanglaag over behanglaag geplakt. Ook, net als bij de eerste Mac trouwens, omdat de (kantoor)gebruiker meestal toch niks anders doet als er een brief op uittikken. Natte ogen had ik alleen toen ze bij Apple naar de Power PC overstapten. Waardoor mijn nieuwe laptop met kleurenscherm elke 10 minuten crashte. Niet vanwege het crashen, maar vanwege wat dat ding toen me al gekost had!
Voor mij is op Windows putty belangrijk. WinSCP. En een rijtje browsers om te testen. Aardig wat tooltjes die soms enkel voor Windows beschikbaar zijn. Daarnaast heb ik er ook goeie software op voor design en videomontages. Daar was de Mac vroeger veel sterker in toen ze nog op 68000 processors draaiden. Daarna niet meer. Ik ben wat veelzijdiger met computerkoken en dan is Windows gewoon het beste kruidenkastje wat ik kan bedenken. Of laat ik zeggen, het minst slechte. Want als Windows 11 of 12 komt, dan ben ik wel extra op mijn hoede. Ik zit nog op 10, en dat zit al softwarematig met plakband aan elkaar. Maar het werkt nog. Meestal. Op zich ook geen spijt van dat ik met een betraande portemonnee destijds afscheid van de Mac heb genomen. Ze zijn nog steeds nuttig voor me. Als ik bij een klant langs ga en ik zie ze op het bureau staan dan weet ik al dat ze gaan zeuren later. Want die denken dat ze voor duur geld ook vooraf dan al slimmer zijn dan ik. Want ze hebben een Mac. Leuk voor ze, maar heb je later het meeste last mee.
Linux moet je trouwens stiekum doen. Zeker als je klanten met een Mac hebt. Want die gaan dan allemaal lopen zeggen dat je maar eens uit moet leggen wat je met al die zwarte schermen doet. En dat het toch raar is dat zij ook niet weten wat je daar dan mee doet. Want zo moeilijk kan het toch niet zijn of wou je soms beweren dat we dom zijn door de hele tijd met die zwarte schermen.... "Wij zouden dit toch ook gewoon zelf moeten kunnen?" Daar kan ik zomaar Linus Torvalds neigingen van krijgen!