Een subsidie van 300.000 euro die de overheid voor het verbeteren van de cybersecurity van kleine bedrijven beschikbaar had gesteld is drie weken na de lancering al overtekend. Bedrijven kunnen nog tot en met 1 november een subsidieaanvraag indienen, maar de kans dat die wordt toegekend is bijzonder klein, want toekenning vindt plaats op volgorde van binnenkomst, zo laat het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken weten.
Volgens het DTC is er een kloof ontstaan tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die bedrijven nemen tegen deze cyberdreigingen. "Kleine bedrijven nemen nog niet genoeg maatregelen", zo stelt de overheidsinstantie op basis van eigen onderzoek en dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het DTC merkt op dat praktische voorlichting over cyberveiligheid helpt, maar nog niet elke ondernemer aanzet tot actie.
De overheidsinstantie wil kijken of het wegnemen van een 'financieel knelpunt' ervoor zorgt dat kleine bedrijven wel iets aan hun cybersecurity gaan doen. Hiervoor is er 300.000 euro subsidie beschikbaar. Kleine bedrijven kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen.
Het gaat bijvoorbeeld om het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten die een it-provider rekent, met een maximum van 1250 euro per aanvrager. "De pilot subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak voor kleine ondernemers is na 3 weken overtekend", zo laat het DTC vandaag weten. "We gaan deze subsidieregeling mogelijk in 2024 opnieuw beschikbaar stellen wanneer de evaluatie van deze pilot daar aanleiding toe geeft."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.