image

'Gebruikers ondermijnen kat-en-muisspel tussen YouTube en uBlock Origin'

maandag 30 oktober 2023, 10:58 door Redactie, 8 reacties

Klagende gebruikers ondermijnen het kat-en-muisspel tussen YouTube en uBlock Origin, waardoor Googles videoplatform de strijd tegen de adblocker kan gaan winnen. Dat stelt Zhenyi Tan, ontwikkelaar van Vinegar - Tube Cleaner, een app die YouTube-advertenties verwijdert. Onlangs is YouTube begonnen met het blokkeren van gebruikers die een adblocker hebben geïnstalleerd.

"YouTube heeft de anti-adblock nog niet onder iedereen uitgerold. Het lijkt af te hangen van zaken zoals je account, browser en ip-adres. En als je niet bent ingelogd of in één privévenster zit, ben je veilig", aldus Tan. UBlock Origin is één van de populairste adblockers van het moment, met tientallen miljoenen gebruikers. De adblocker maakt gebruik van filters om advertenties te filteren.

Begin dit jaar besloot YouTube valse requests te versturen om te kijken of die aan de kant van de gebruiker worden gefilterd. Als dit zo is, houdt het in dat het om een gebruiker met adblocker gaat. Verschillende adblockers zoals uBlock Origin en AdGuard besloten daarop hun filters aan te passen. Vervolgens wijzigde YouTube weer de valse requests, waardoor er een kat-en-muisspel is ontstaan.

Op Reddit heeft het team achter uBlock Origin een uitgebreide uitleg geplaatst over wat gebruikers moeten doen om de adblocker-blokkade van YouTube te omzeilen. Het team wordt echter overweldigd door klagende gebruikers die niet met de instructies uit de voeten kunnen, stelt Tan. Een van de Reddit-moderators is daarop al gestopt. Slechts twee mensen zijn echter bij uBlock Origin, dat volledig uit vrijwilligers bestaat, betrokken met het omgaan met de YouTube-blokkade.

"Er is een grens aan wat ze aankunnen. Op een gegeven moment worden de continue verzoeken teveel en zullen ze uBlock Origin verlaten. Het is één ding om kat-en-muis met YouTube te spelen. Het is heel iets anders om met een golf van boze gebruikers om te gaan", merkt Tan op. "Misschien is het zo dat YouTube deze uitputtingsslag zal winnen."

De adblocker-blokkade houdt de gemoederen flink bezig. Op Hacker News zijn al meer dan zeshonderd reacties op de posting van Tan verschenen en onlangs besloot een privacyexpert bij de Ierse privacytoezichthouder DPC een klacht over de blokkade in te dienen.

Reacties (8)
30-10-2023, 11:28 door Anoniem
Google doet ongevraagd een onderzoek naar de beveiliging van een computer op deze manier, ook nog eens teneinde jou extra spullen te kunnen verkopen (want #1 ze dringen nu youtube premium op en #2 de advertenties die verkocht worden).., dat zou je kunnen oppakken als een hack-poging... en zou dus verboden zijn onder Computer Criminaliteitswet in Nederland.

Dat gecombineerd met het verschralen van de youtube experience (ze schroeven nu regelmatig de resolutie van youtube filmpjes van 4k terug naar 720 of zelfs 480p met de melding dat als je 1080p of meer wilt, je youtube premium moet aanschaffen lijkt me wel een onderzoekje waard.
30-10-2023, 15:22 door Anoniem
Grayjay is een goede app, (Zie video van Louis Rossman)
dan hoeven mensen niet persé te kiezen tussen Youtube óf een andere dienst, maar worden alle diensten in één lijst weergegeven. (Peertube, Youtube, Odysee.com, Rumble, Twitch, Soundcloud, Kick, Nebula en meer)
Zo schrijft men zich in voor de ontwikkelaars van de video, niet de service, wanneer een videomaker wordt verwijderd/gebanned/onderdrukt van één van deze platformen kan men de videomaker bekijken op een ander platform via dezelfde app.
Vergeet niet te doneren aan het project, al is het gratis, open source (niet vrij) en volledig.
Het bevat geen trackers en advertenties.
Links:

https://www.youtube.com/watch?v=5DePDzfyWkw

https://www.youtube.com/watch?v=nMSO1TiTW4E

https://grayjay.app/

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.futo.platformplayer.playstore

hh
30-10-2023, 15:52 door Anoniem
Deze strijd is makkelijk te winnen; voeg ||youtube.com (voeg dan ook gelijk ||google.com ||1e100.net etc toe) toe aan de filters in uBO. Wanneer dit miljoenen mensen doen...
30-10-2023, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Deze strijd is makkelijk te winnen; voeg ||youtube.com (voeg dan ook gelijk ||google.com ||1e100.net etc toe) toe aan de filters in uBO. Wanneer dit miljoenen mensen doen...

Ja makkelijk, als iedereen alles precies weet, helaas weten erveel niks en komt er te veel bij kijken. Youtube heeft altijd alles wat ze door de strot duwen nog gewonnen, ik dacht dat ublock origin alleen cookies verwijderen en vernieuwen ook genoeg was, maar nu komt er nog veel meer bij kijken
30-10-2023, 17:06 door Anoniem
Laat mensen eens lezen...
Een reclamebureau met videotheek ( google en youtube) willen weten wat je uitspookt door mee te kijken wat je doet... Inplaats van wat je in een enquette zegt...

Lees alle aetikelen over facebook, google, amazon etc een met het woord reclamebureau op die plaats.
30-10-2023, 17:53 door Anoniem
Een combinatie van uBlock Origin en Adblock Shield werkt vlekkeloos.
31-10-2023, 09:28 door Anoniem
Daarom kunnen we beter samen werken aan alternatieven als bijvoorbeeld Peertube, wat net als Mastodon deel uit maakt van de Fediverse waarbij men zelf de regie in handen kan nemen.
Mensen moeten alleen beseffen dat het geen "slot machine" is van een advertentie markt, maar doorgaans non-profit en community gedreven.

https://fediverse.observer/map
31-10-2023, 10:52 door Anoniem
en zou dus verboden zijn onder Computer Criminaliteitswet in Nederland.
Precies, laten we juristen hen manen tot normaal doen.
Net zoals... Netflix en Disney+ ...bijvoorbeeld?

Dat gecombineerd met het verschralen van de youtube experience
Dat is al verboden onder net-neutrality, niet?
Youtube moet gewoon alles gratis doen, en anders sturen we privacy-waakhonden en telecom-regulators op hen af...

Zucht.
Ja, dat was ironie. Dit is gewoon niks anders dan het aanschouwen van snoep afpakken van kleuters.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.