De Britse farmagigant GSK betaalt dna-testbedrijf 23andMe twintig miljoen dollar voor toegang tot de genetische data van gebruikers. GSK wil de data voor medicijnonderzoek en andere onderzoeken inzetten. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt de farmagigant een jaar lang toegang tot 'de-identified, summary' data van meer dan tachtig procent van de 23andMe-gebruikers die toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens voor onderzoek. Het gaat om meer dan veertien miljoen mensen.
Via 23andMe kunnen gebruikers hun dna laten testen om te zien waar hun voorouders vandaan kwamen, maar kan er ook worden getest op gezondheidsgerelateerde zaken. Ook Nederlanders maken gebruik van de dna-dienst. "Genetische data kan onze kennis van ziektes aanzienlijk vergroten", aldus GSK bij de eerste overeenkomst vijf jaar geleden. De farmagigant wil met de gegevens van gebruikers naar eigen zeggen meer gerichte medicijnen ontwikkelen.
Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst heeft GSK exclusief eigendom over met de data gedane ontdekkingen. Wel zal 23andMe bij sommige van de projecten royalties krijgen. 23andMe-gebruikers kunnen eerder gegeven toestemming via de accountinstellingen intrekken. Het zal echter pas bij nieuw onderzoek na 30 dagen zijn dat de gegevens dan niet meer worden gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.