image

Justitie heeft nog zeker twee jaar nodig voor publicatie hoog-risico algoritmen

dinsdag 19 december 2023, 16:26 door Redactie, 7 reacties

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zal nog zeker tot eind 2025 nodig hebben voordat alle onderdelen gebruikte hoog-risico algoritmen in het Algoritmeregister hebben vermeld. Dat laat demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten (pdf). Via het register publiceren overheden informatie over hun algoritmes, zodat die kunnen worden gecontroleerd op discriminatie en willekeur.

Vorige week meldde demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering dat het kabinet geen zicht heeft op de 'hoog-risico' algoritmes die binnen de Rijksoverheid worden gebruik. Wel hoopt de regering dat het vorig jaar gelanceerde Algoritmeregister in 2025 volledig gevuld te hebben met algoritmes die zijn aangemerkt als 'hoog-risico'. In het geval van Justitie zal dit zeker tot eind 2025 duren.

"Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderschrijft het belang van transparantie over algoritmen die binnen het JenV domein worden gebruikt. Ik vind het belangrijk dat burgers kunnen begrijpen welke algoritmen voor welke doeleinden worden ingezet en hoe dit op een verantwoorde manier gebeurt", meldt Yesilgoz. "Algoritmen zijn noodzakelijk om JenV-medewerkers te ondersteunen in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Mede dankzij algoritmen kunnen zij hun werk sneller en beter doen."

Op dit moment staan er twaalf algoritmes van het ministerie in het Algoritmeregister, dat in totaal 264 algoritmen telt. "De JenV onderdelen zetten zich in om de deadline van 2025 te behalen. Uit eerdere ervaring blijkt dat het een forse inspanning vergt en tijd kost om de inventarisatie én publicatie zorgvuldig te doen om de burger zo goed mogelijk van informatie te kunnen voorzien", laat Yesilgoz verder weten. In het geval van de politie en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zal het publiceren van hoog-risico algoritmen tot zeker eind 2025 duren.

Reacties (7)
19-12-2023, 17:22 door Anoniem
Dus de algoritmen worden al wel gebruikt maar zonder dat JenV zelf weet welke en waarvoor. Burgers worden dus in de gaten gehouden en gevolgd door politie etc. zonder dat JenV kan verantwoorden waarom, hoe en wat de nut en noodzaak is. Maar JenV zegt wel doodleuk, daar gaan we nog twee jaar mee door zonder transparantie.

Wie gelooft nog dat we in Nederland in een rechtsstaat leven? Er is hier even weinig transparantie als destijds in de DDR.

Enige conclusie moet zijn: onmiddellijk stoppen met gebruik van geheime algoritmes van JenV, en dan éérst zorgen voor transparantie en controleerbaarheid, bijv. voor Tweede Kamer, en dan pas na democratische goedkeuring opnieuw in gebruik nemen. Het is duidelijk dat ministerie van JenV zelf niet te vertrouwen is, dus moet er controle van de Tweede Kamer op komen. Jammer dat het zo moet, maar het vertrouwen is inmiddels al honderd keer verspeeld.

Minister Yesilgöz zou met onmiddellijke ingang moeten aftreden na dit zoveelste blijk van minachting voor de rechtsstaat.
19-12-2023, 18:24 door Anoniem
Het is een excuus/drogreden om te kunnen datagraaien en bepalen welke programma's en algoritmes welkom zijn en welke niet als een dictatuur.
Code is vrije spraak, blijf daar met uw klauwen vanaf!
19-12-2023, 19:57 door Anoniem
Op dit moment staan er twaalf algoritmes van het ministerie in het Algoritmeregister, dat in totaal 264 algoritmen telt.
Zes dagen geleden, bij het vorige bericht over het register, waren dat er nog 255. Er zijn in 6 dagen dus 9 algoritmes toegevoegd. Er lijkt best beweging in te zitten dus.
19-12-2023, 22:15 door Anoniem
Hier een idee voor de blijkbaar clueless auditors schrijf een algoritme dat alle algoritmes data categoriseerd en geef vervolgens scores aan hoeveelheid kenmerken die te maken hebbn met high risk. Of controleer gewoon je organisate beeping version control en blauwdrukken omtrent welke data bronnen gekoppeld zijn. Algoritme mogen rocketscience level zijn het zien of bepaalde data en implementatie gevoelig is niet.

Dit hoeft geen 2 jaar te duren niet eens een jaar dit is een maanden project.
Wat echter wel 2 jaar gaat duren is de achterstallige DPIA's uitvoeren om te zorgen dat alle illegale algoritmes aangepast worden zodat ze uberhaubt gebruikt mogen worden.
20-12-2023, 09:38 door Anoniem
Transparantie!?m'n roosje!
Met het publiekelijk vrijgeven van algoritme's, houdt dat ook in hóé risicoprofielen van mogelijke criminelen worden bepaald. Hiermee kunnen criminelen preventief ervoor zorgen niet in bepaalde risico-variabelen komen te vallen, waardoor het risicoprofiel beneden een trigger-waarde blijft en daardoor geen escalerende risico-onderzoeken zullen worden uitgevoerd.
Bovendien bestaat een groot gedeelte van de automatisering uit algoritmes die dit soort risicobeslissingen afweegt waardoor het een onmogelijke taak is om alles daarin te controleren, het komt wel aan het licht wanneer er weer een grote groep onschuldige in een toeslagen schandaal v2 komen te vallen, excuses, betreffende algoritme wordt aangepast en op naar v3, v4...
20-12-2023, 12:37 door Anoniem
"... Ik vind het belangrijk dat burgers kunnen begrijpen welke algoritmen voor welke doeleinden worden ingezet en hoe dit op een verantwoorde manier gebeurt", meldt Yesilgoz.

- Ik weet niet of "wij" burgers het echt kunnen begrijpen: het gros niet, denk ik zelf. En als het aan "ons" burgers begrijpelijk moet worden gemaakt, dan zal dat in Jip-en-Janneke-taal gebeuren. Daarbij zal een hoop in de vertaling, bewust of onbewust, verloren gaan. En daardoor zullen we misschien *denken* het te begrijpen, maar dat niet echt doen.

- Hier probeert ze ons nu al te laten denken *dat* het op een verantwoorde manier gebeurt. En *dat* moeten we altijd maar afwachten. Ik denk eerder dat ze het voldoende vindt als wij denken het te begrijpen, en denken dat het verantwoord is. Wat waarschijnlijker is: ze heeft sch**t aan wat wij denken en het Min VenJ doet toch wel wat ze wil.
21-12-2023, 11:14 door Anoniem
Gister hoorde ik een mooie, vanuit een niet IT bron:
"algoritme" is gewoon een eufinisme voor simpele dingen die we willen verhullen achter moeilijke computer-terminologie.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.