image

"83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden"

maandag 25 december 2023, 07:37 door Redactie, 50 reacties

83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden, waardoor de Europese doelstelling voor 2030 nu al bereikt is. In dat jaar moet namelijk 80 procent van de EU-bevolking over tenminste digitale basisvaardigheden beschikken. Twee jaar geleden stond de teller in Nederland nog 79 procent. Dat laat demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Tweede Kamer weten. "Dit is iets om trots op te zijn maar betekent niet dat ons beleid daarmee af is", aldus Van Huffelen.

Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van het aantal activiteiten op vijf gebieden, namelijk informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming en softwaregebruik. Iemand heeft digitale basisvaardigheden als hij tenminste één activiteit doet op de gebieden informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden. Meer dan digitale basisvaardigheden heeft iemand als er twee of meer activiteiten worden uitgevoerd op de gebieden informatie en communicatie en drie of meer op de andere gebieden.

Volgens Van Huffelen blijkt uit jaarlijks onderzoek naar digitale vaardigheden dat er aandacht nodig is voor kritische digitale vaardigheden. Het gaat dan om het kritisch beoordelen van online informatie, online weerbaarheid en kennis en vaardigheden op vlak van AI. De overheid is dit jaar gestart met het programma ‘digitaal burgerschap’ in samenwerking met bibliotheken, dat aandacht aan mediawijsheid geeft. "Digitaal burgerschap betekent dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Veel mensen hebben moeite om online media te duiden", legt de staatssecretaris uit (pdf).

Reacties (50)
25-12-2023, 08:27 door Anoniem
83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden
En die andere 17% werkt bij de overheid ofzo?
Wat een kul. Als '83%' voldoende vaardigheden heeft, dan ligt de lat wel heel erg laag. Als ik zo eens om me heen kijk, dan kom ik niet verder dan 5-10%. En dat zijn dan nog allemaal mensen onder de 60.
Maar goed... door de lat ergens in de kelder te leggen, kun je natuurlijk ook zeggen: gehaald! En daarmee de weg vrij maken voor verder digi-drammen, wat de hoofdtaak van deze staatssecretaris is.
25-12-2023, 09:37 door Anoniem
Door Anoniem:
83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden
En die andere 17% werkt bij de overheid ofzo?
Wat een kul. Als '83%' voldoende vaardigheden heeft, dan ligt de lat wel heel erg laag. Als ik zo eens om me heen kijk, dan kom ik niet verder dan 5-10%. En dat zijn dan nog allemaal mensen onder de 60.
[...]
Het zal mogelijk aan mijn `bubbel' liggen, maar jouw ervaring lijkt veel op die van mij.

Wat ook niet helpt, is dat software vaak niet goed werkt,
en mensen die zich dan onzeker voelen dan denken dat het aan hun ligt...
Aan de andere kant willen mensen zich er niet in verdiepen "omdat computers hun hobby niet is".
Alsof je geen rijbewijs wilt halen omdat autorijden je hobby niet is.

Het wachten is daarom op kunstmatige intelligentie op je computer
die de computer eindelijk toegankelijk maakt,
zonder dat je je er verder in hoeft te verdiepen.
25-12-2023, 09:41 door Anoniem
Correctie: beschikt NIET over digitale vaardigheden.
25-12-2023, 09:48 door Anoniem
Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Het is meedoen of in het Amazonegebied gaan wonen.
25-12-2023, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Het is meedoen of in het Amazonegebied gaan wonen.
Dan zou je net als een rijbewijs ook een soort `computerbewijs' moeten invoeren.
Iets wat natuurlijk ook zijn invloed zou hebben op de manier waarop computers
en met name software wordt vormgegeven:
als auto's namelijk net zou worden gemaakt als computers,
dan zou bijvoorbeeld bij de ene auto het stuur rechts zitten met het gaspedaal links
en bij de andere auto het gas aan het stuur, et cetera.

Ook zou er, net als bij beleggen, verplicht een waarschuwing moeten komen voor
het doen van financien via je computer:
"internet-bankieren kent risico's:
u kunt al uw geld of een deel daarvan verliezen".

Computers, en met name de software daarop, zijn namelijk
inherent onveilig, zoals je bijvoorbeeld op deze website (Security.NL)
maar al te duidelijk wordt als je geen adigibeet bent.
25-12-2023, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Het is meedoen of in het Amazonegebied gaan wonen.

Zegt de computer nerd.
De meeste mensen leven een ander soort leven.

Op een knopje kunnen drukken is nog niet digitaal vaardig zijn.
Of de lat ligt echt ergens op de onderste etage van een ondergrondse parkeergarage.

En met het steeds lager scoren op rekenen en taal, heeft Nederland een veel groter probleem, dan digitaal vaardig zijn.
Iedereen kan op een icoontje klikken of een filmpje kijken, maar begrijpend lezen en complexe berekeningen maken en begrijpen (alwas het maar vwb geld, hypotheek-vormen, economie) is een totaal andere tak van sport.

En dan is die rekenlineaal kunnen gebruiken nog niet zo'n slechte achtergrond.

Ik had een vader die op zijn 14e ging werken. Zijn taal en rekenen was dus niet meer dan basisschool niveau.
Maar hij kon zijn annuiteit-hypotheek en rente/aflossingen tot op de cent nauwkeurig uitrekenen. Voor de hele periode van 30 jaar.
Met een potlood op een vel papier. Uit het hoofd. (een rekenmachine en formules waren al te complex voor hem)
Oh, en hij was nauwkeuriger dan de (jongere) bank-medewerker met computer en rekenmachine die de hypotheek voor hem moest rekenen.

Dat zie ik de huidige jeugd en de bulk van die 83% hem niet nadoen.

Dus welkom iedereen in de nieuwe Amazone.
25-12-2023, 10:51 door Anoniem
Zit je soms ook op Facebook. Ja zei mijn tante, en haalde een kussen onder achterwerk vandaan waarop het logo van Facebook geborduurd was.

Ze had zo teminste haar digitalebasisvaardigheids certificaat gekregen. Zij was nu een kussen aan het maken met een DigID logo erop, dan krijgt zij ook nog een certificaat daarvoor.
25-12-2023, 11:01 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 25-12-2023, 11:18
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.
Dat ben ik niet met jou eens. Softwarefabrikanten doen hun uiterste best om zoveel mogelijk complexiteit, waar je vroeger of later (met schade en schande) toch mee te maken krijgt, aan het zicht te onttrekken. Zoals Google die aanvankelijk geen backups maakte van de secrets in hun Authenticator, waar je vanzelf achterkwam als je oude Android foon kapot gevallen of gestolen was.

Ook is de definitie van "digitaal vaardig" hartstikke vaag. Zo geloof ik er geen klap van dat 83% van de Nederlanders weet hoe een domeinnaam is opgebouwd en waarom je er verstandig aan doet om domeinnamen te checken (zo zijn SPF, DKIM en DMARC sowieso zinloos als mensen niets van domeinnamen snappen). Wij techneuten denken te vaak "dat is toch logisch".

Als 83% de eerste 3 (van 8) punten uit [1] zou begrijpen en onthouden, zou er al veel gewonnen zijn, ik herhaal ze hier:

1) Domeinnamen zijn hiërarchisch opgebouwd en je kunt ze het beste van rechts naar links lezen. Vergelijkbaar met dat je een "huis"adres zou schrijven als:
5.Beursplein.Amsterdam.Nederland

2) De punt is daarbij altijd het scheidingsteken.

3) Als iemand een domeinnaam zoals amsterdam.nl registreert, is deze per definitie eigenaar van subdomeinnamen zoals werkenbij.amsterdam.nl. Voor cybercriminelen is het, zonder hacken, niet mogelijk om een subdomeinnaam te registreren. Aanvulling: dus als de overheid gov.nl bezit, en grondig checkt dat subdomeinnamen uitsluitend voor echte overheiddsites worden uitgegeven, hoeven internetters alleen maar te onthouden dat een domeinnaam eindigend op .gov.nl van de NL overheid is (en niet van cybercriminelen). Dat in plaats van de absurd lange lijst met (Rijks-) overheid-domeinnamen [2], waarvan je nu vaak geen idee hebt of die echt zijn of nep, en variaties daarop (geregistreerd door cybercriminelen) erg eenvoudig zijn.

[1] https://tweakers.net/nieuws/216878/ministerraad-stemt-in-met-gebruik-gov-punt-nl-als-domein-voor-overheidswebsites.html?showReaction=19450852#r_19450852

[2] https://www.communicatierijk.nl/vakkennis/rijkswebsites/verplichte-richtlijnen/websiteregister-rijksoverheid (dan moet je wel weten wat een .ods bestand is en waarmee je dat kunt bekijken).

Het feit dat nagenoeg alle organisaties, inclusief die van de overheid, krankzinnige domeinnamen zoals werkenbijuwvinit.nl ([3)] registreren, bewijst dat het onbestaanbaar is dat 83% van de Nederlanders over redelijke digitale basisvaardigheden zou beschikken.

[3] https://security.nl/posting/823184

Aanvulling 11:18: dat mevrouw van Huffelen en haar "deskundige" adviseurs er pas dit jaar achter zijn gekomen dat .gov.nl een goed idee is, vind ik ook veelzeggend. Dan is ook cak.gov.nl mogelijk en wordt het geen nachtmerrie als een overheidsdomeinnaam niet langer wordt gebruikt en mensen daar naartoe blijven e-mailen, of op links met die domeinnaam blijven klikken (nadat een cybercrimineel deze heeft geregistreerd).
25-12-2023, 11:18 door Anoniem
Het wachten is daarom op kunstmatige intelligentie op je computer
En dan de regie over laten aan kunstmatige intelligentie, waarom nog kinderen maken als je later toch een robot
moeten worden, want hoe dan ook zij zullen slaaf worden van de heersers.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Kun jij mij uitleggen waarom jij vindt dat mensen moeten doen wat jij vindt ook al hebben ze daar totaal geen interesse in.
Mijn eerste thuis computer was een pet, en ik een tovenaar want mensen konden niet begrijpen dat dit allemaal mogelijk
was.

De bovenste reacties geven ook aan wat ik ervaar, zij kunnen hun mobieltje gebruiken om dat het via icoontjes
kinderlijk eenvoudig is. Als ik over de gevaren op internet begint te praten dan ben ik geen tovenaar meer maar
iemand die totaal niet weet waar hij het over heb. Zij geloven namelijk alles wat hun wordt voorgekauwd, en begrijpen
niet de gevaren op internet. Dus niet digitaal vaardig, maar als jij hier meer mee bezig was geweest dan kon je begrijpen waarom wij allemaal gedwongen worden om alles digitaal te doen.

Pas geleden op tv gezien hoe een ouderen vrouw eten kreeg doe gediend via een robot, in een kinderziekenhuis
een robot waar kinderen mee konden praten. Maar ook dat een klein meisje, ik weet niet wat voor ziekte zij had
maar kon slecht lopen en zwemmen zou nooit kunnen. Zij kreeg een hond en dank zij dit dier leerde beter lopen en
ze leerde ook zwemmen. Mijn vraag is waar wil je heen, dat alles via digitaal gaat of dat we alles als mens gaan doen?
Ik kan je vertellen dat ik hoe dan ook een mens blijf zeker als je dat gezicht van dat kleine meisje zag en de realisatie
met die hond.
25-12-2023, 11:56 door Anoniem
Door Erik van Straten:
[...]
Ook is de definitie van "digitaal vaardig" hartstikke vaag.
Inderdaad!
Net als het advies van de overheid vroeger was dat je de temperatuur in
huis een graadje lager moest stellen, maar nu de nood blijkbaar echt hoog is,
eindelijk concreet een bepaalde temperatuur wordt aanbevolen.

Maar ik denk dat de digitale vaardigheid van veel mensen bij de overheid
tekort schiet voor een goede beoordeling van `digitaal vaardig'.
25-12-2023, 12:52 door Anoniem
Digitaal vaardig wil zeggen dat je je kan redden op het internet waar het betreft e-mailen, internetbankieren en inloggen op overheids- en zorginstellingen met DigiD.
En je moet je applicaties en je systeem kunnen updaten.
Je kan niet verwachten dat iedereen altijd onveilige situaties kan signaleren en ontwijken.
Van iemand die zijn rijbewijs heeft wordt ook niet verwacht dat hij dat hij zijn auto een onderhoudsbeurt kan geven en een apk keuring kan uitvoeren. Daarvoor is een opgeleide deskundige nodig.
25-12-2023, 15:22 door Anoniem
83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden
Zoals daar zijn: kunnen tikken en klikken.
De trots van staatssecretaris Van Huffelen in haar Verzamelbrief Digitalisering december 2023: de cursus Klik en Tik, aangeboden door een koplopergemeente (waarvan er in Nederland vijftien zijn).
Iedereen kan klikken en tikken dus de doelstelling "digitale inclusie" is ook behaald.
Mevrouw van Huffelen kan trots op zichzelf zijn. /s
25-12-2023, 15:25 door Anoniem
Zonder privacybescherming cq dingen bewust niet doen zoals kaartjes bestellen bij 'n theater of DigiD gebruiken, ben je anno nu echt niet digitaal vaardig. Ben dan ook van mening dat die 83 procent in werkelijkheid 0,2 zou moeten zijn.
25-12-2023, 17:18 door Anoniem
Door Anoniem: [...]
Van iemand die zijn rijbewijs heeft wordt ook niet verwacht dat hij dat hij zijn auto een onderhoudsbeurt kan geven en een apk keuring kan uitvoeren. Daarvoor is een opgeleide deskundige nodig.
Maar wel wordt verwacht dat je onderhoud aan je auto laat plegen, al dan niet gedwongen door een APK keuring.
En als je weigert te tanken dan zul je daar snel de gevolgen van ondervinden.

Digitaal vaardig wil zeggen dat je je kan redden op het internet waar het betreft e-mailen, internetbankieren en inloggen op overheids- en zorginstellingen met DigiD.
Aan het gebruik van een computer voor e-mailen, internetbankieren en inloggen op overheids- en zorginstellingen met DigiD
wordt echter geen eisen gesteld, en kun je het onderhoud daarvan eigenlijk niet uitbesteden, ook gezien alle privacy-gevoelige zaken die er tegenwoordig op staan.

En je moet je applicaties en je systeem kunnen updaten.
Hoezeer ik dat ook graag zou willen kunnen
bijvoorbeeld door Gentoo te gebruiken of
make, make install
laat ik dat toch maar aan de mensen bij Red Hat en afgeleiden over.
Anders zou ik nog meer tijd dan nu kwijt zijn aan mijn computers
dan ik nu al ben.

Voor veel mensen die ik ken, betekent updaten echter alleen maar
gedoe met de kans op instabiliteit (van hun computer)
of rigoreuze veranderingen van software waar ze net aan gewend waren.
Dus dat nodigt ook niet uit.
Als je ze dan vertelt dat updaten ook nodig is om fouten in de software
te herstellen, kijken ze je aan alsof ze water zien branden,
aangezien je toch ook je auto niet elke week naar de garage brengt
omdat er voortdurend iets gerepareerd of vervangen moet worden?
25-12-2023, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.
Ik heb de vaardigheden wel, maar wil ook niet. Waarom zou je in vredesnaam???
Ik ben ook wel eens een week niet online. Oh, ik heb je gisteren een mailtje gestuurd maar nog geen antwoord... Ja, nou en? Als het sneller moet, dan bel je maar of stuur je een brief - de brievenbus ligt wel op de route zeg maar...
25-12-2023, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: En dat zijn dan nog allemaal mensen onder de 60.
Dan ken je mij nog niet ;-)
25-12-2023, 18:50 door Anoniem
Digitaal vaardig wil zeggen dat je je kan redden op het internet waar het betreft e-mailen, internetbankieren en inloggen op overheids- en zorginstellingen met DigiD.
En je moet je applicaties en je systeem kunnen updaten.
Digitaal vaardig zijn is een groot begrip, maar het gaat mij er vooral om waarom moeten wij digitaal vaardig
zijn. Mijn mening is dat geld de hoofd regel is en macht.

Er zijn er die denken dat mensen van 100 jaar terug niet digitaal vaardig konden gaan om dat ze niet slim genoeg
waren. Die redenering vind ik de grootste onzin, de mens heeft eenmaal de eigenschap om zich aan te passen en
dat kan goed of slecht zijn. Bijvoorbeeld mensen in Rusland passen zich ook aan het regime.

https://digitaalsamenleven.nl/nieuws/wanneer-ben-je-digitaal-vaardig-genoeg/
25-12-2023, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Als je ze dan vertelt dat updaten ook nodig is om fouten in de software
te herstellen, kijken ze je aan alsof ze water zien branden,
aangezien je toch ook je auto niet elke week naar de garage brengt
omdat er voortdurend iets gerepareerd of vervangen moet worden?

Een auto is dan ook niet permanent een beta-versie, zoals de meeste OSsen (eigenlijk) wel zijn als je het type updates en pacthes bekijkt.
Als zo'n beta-versie van een auto indertijd op de markt gebracht zou zijn door Henry Ford en cs, dan zou de auto nooit een consumptie-product geworden zijn. Elke week/maand structurele reparaties aan het product. En zo belangrijk dat je niet zonder kunt.
25-12-2023, 20:07 door Anoniem
Digitaal vaardig... Ik geloof niet dat mensen de grondbeginselen kennen zoals het verschil tussen vrije en proprietaire software of hoeveel ellende er in de gemiddelde app zit, inderdaad, men weet alleen hie men op een knop drukt, de rest is niet bekend bij het overgrote deel.
Software begrijpen is niet hetzelfde als software gebruiken.
Net zoals de wet waarbij iemand bijvoirbeeld oversteekt over een zebrapad, maar geen idee waarom en daardoor erg laks word en in gevaar komen...Of iets dergelijks.
25-12-2023, 20:12 door Anoniem
Veel software is vaak te onoverzichtelijk, soms zelfs voor ervaren mensen.
Er veranderd te veel, te snel.
Daarnaast is het niet ieders ding om dat allemaal bij te houden, we hebben wel wat beters te doen.
Wel willen we dat de overheid onze grondrechten qua privacy respecreerd, ook met externe derde partijen zoals Google, Apple, Facebook, etc, helaas is dat laatste extreem gebrekkig.
25-12-2023, 21:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als je ze dan vertelt dat updaten ook nodig is om fouten in de software
te herstellen, kijken ze je aan alsof ze water zien branden,
aangezien je toch ook je auto niet elke week naar de garage brengt
omdat er voortdurend iets gerepareerd of vervangen moet worden?

Een auto is dan ook niet permanent een beta-versie, zoals de meeste OSsen (eigenlijk) wel zijn als je het type updates en pacthes bekijkt.
Als zo'n beta-versie van een auto indertijd op de markt gebracht zou zijn door Henry Ford en cs, dan zou de auto nooit een consumptie-product geworden zijn. Elke week/maand structurele reparaties aan het product. En zo belangrijk dat je niet zonder kunt.
Ja de computer staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen wat dat betreft.
Als ik bijvoorbeeld zo in het OS kijk dat ik gebruik,
is het een wirwar van bestandsstructuren
met allerlei kruisverwijzingen (links)
dat het een wonder is dat het werkt en
waar een gewoon mens niet meer uitkomt als er iets niet goed werkt.
Mogelijk dat kunstmatige intelligentie daar verandering in gaat brengen.
Maar dat zal nog wel even duren.
25-12-2023, 22:16 door Anoniem
Kwestie van nog op tijd te zijn ingesprongen met zeven en een half kruisje achter de naam.

NT4 en de kernel nog op tijd gedaan in 2001. Later 3rd party cold recon website security & error hunting.

Nu taalkundige interessen volgend in samenwerking met AI. Retire.js en Hint afwikkelen in de developer console.

Ook nog op tijd Ubuntu geinstalleerd. Eigen scripjes toegevoegd aan Tampermonkey in de browser.

Zeker niet meer piep, maar nog het jonge hondenhaar niet geheel kwijt.
Automatisering van sinholen mee onderzocht voor een voormalig Weense hacker, nu IT specialist in Praag.

Ik schrijf mezelf dus nog niet af als "ouwe zak".

Maar ja als je met een androidje uit de wieg rolt, ben je er wel snel en handig mee
ten koste van wat andere basale vaardigheden. Houden zo!

#laufer
26-12-2023, 06:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als je ze dan vertelt dat updaten ook nodig is om fouten in de software
te herstellen, kijken ze je aan alsof ze water zien branden,
aangezien je toch ook je auto niet elke week naar de garage brengt
omdat er voortdurend iets gerepareerd of vervangen moet worden?

Een auto is dan ook niet permanent een beta-versie, zoals de meeste OSsen (eigenlijk) wel zijn als je het type updates en pacthes bekijkt.
Als zo'n beta-versie van een auto indertijd op de markt gebracht zou zijn door Henry Ford en cs, dan zou de auto nooit een consumptie-product geworden zijn. Elke week/maand structurele reparaties aan het product. En zo belangrijk dat je niet zonder kunt.
Ja de computer staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen wat dat betreft.
Als ik bijvoorbeeld zo in het OS kijk dat ik gebruik,
is het een wirwar van bestandsstructuren
met allerlei kruisverwijzingen (links)
dat het een wonder is dat het werkt en
waar een gewoon mens niet meer uitkomt als er iets niet goed werkt.
Mogelijk dat kunstmatige intelligentie daar verandering in gaat brengen.
Maar dat zal nog wel even duren.

Gelukkig wel. Hopelijk zijn tegen die tijd genoeg mensen zo bewust dat ze alle overheidsspullen boycotten. Maar dat zal wel niet, gezien de lees- en rekenvaardigheden van de gemiddelde schoolverlater.
26-12-2023, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: Net zoals de wet waarbij iemand bijvoirbeeld oversteekt over een zebrapad, maar geen idee waarom en daardoor erg laks word en in gevaar komen...Of iets dergelijks.

Helaas ligt dat ook vaak aan de aso automobilisten die denken dat de weg / openbare ruimte alleen voor hun bestaat.
Het lijkt wel een analogie van de huidige "communicatie". Iedereen zend veel, maar luistert weinig naar elkaar.
26-12-2023, 09:02 door Anoniem
Door Anoniem: Kwestie van nog op tijd te zijn ingesprongen met zeven en een half kruisje achter de naam.

NT4 en de kernel nog op tijd gedaan in 2001. Later 3rd party cold recon website security & error hunting.

Nu taalkundige interessen volgend in samenwerking met AI. Retire.js en Hint afwikkelen in de developer console.

Ook nog op tijd Ubuntu geinstalleerd. Eigen scripjes toegevoegd aan Tampermonkey in de browser.

Zeker niet meer piep, maar nog het jonge hondenhaar niet geheel kwijt.
Automatisering van sinholen mee onderzocht voor een voormalig Weense hacker, nu IT specialist in Praag.

Ik schrijf mezelf dus nog niet af als "ouwe zak".

Maar ja als je met een androidje uit de wieg rolt, ben je er wel snel en handig mee
ten koste van wat andere basale vaardigheden. Houden zo!

#laufer

Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Nu met de opkomst van sharepoint en Teams-teams en -kanalen zie je dat ook met enige regelmaat fout gaat. Geen onderliggende organisatie structuur in aangebracht. Laat de gebruikers gewoon starten met lukraak aangemaakt teams/kanalen, en daar hun data in opslaan. Tot de puinhopen en chaos zichtbaar worden...
26-12-2023, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem:

Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. [...]
Meestal kunnen die mensen zich wel `redden' totdat er iets misgaat
en dan "zijn ze alles kwijt"

Maar afgezien daarvan is `verkenner' ook wel een bijzonder chaotisch programma
waarbij ik het geen wonder vind als mensen daar problemen mee hebben.
De meeste mensen die ik ken, geven er dan ook de voorkeur om hun `bureaublad/desktop' voor bestandsbeheer te gebruiken, hoe onhandig dat op de lange termijn ook is.
26-12-2023, 10:48 door Briolet
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?
26-12-2023, 10:51 door Anoniem
Ik schrijf mezelf dus nog niet af als "ouwe zak".
Mag ik hieruit concluderen dat je vindt dat oudere die niets met digitaal van doen hebben en begrijpen dat het leven
op deze planeet voor hun snel voorbij kan zijn, ouwe zakken zijn. Wat ik hier schrijf moet je niet persoonlijk zien maar
als een probleem voor veel ouderen die digitaal gaan maar liever niet willen maar ook niet als digitaal onvaardig willen
worden gezien.

Volgens mij heeft zowat alles een doel en het doel van iedereen digitaal is volgens mij een geld en controle kwestie.
Wat ik niet begrijp is dat mensen zo gemakkelijk in die retoriek intrappen, ook nu hoor je weer hoeveel transacties er
met pinnen tijdens kerst zijn geweest, maar wat is hier de nieuwswaarde van, denk daar eens over na.

Zij maken gebruik van sociale overlevingsdrang en dat werkt bij veel ouderen zo goed zelfs dat ze digitaal er bij willen
horen en bestolen worden wat niet was gebeurd als ze met rust waren gelaten, en dan is het hun eigen schuld. Digitaal
is niets meer dan een nieuwe grot maar je kunt er niet meer uit
26-12-2023, 11:10 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?
Geen idee, dat is net ook de kwestie hier.

Ik zie mezelf als iemand die zich nog zonder mantelzorg kan redden
op de computer van mijn keuze (dwz. met unix/linux)
niet meer en niet minder,
hoewel ik wel veel gebruik maken van de informatie van anderen op forums en dergelijke.
26-12-2023, 12:21 door Anoniem
Gewoon de lat zo laag leggen dat amoebes het kunnen, dan haal je wel 83%.
Mijn observatie is dat het meer rond de 20% ligt.
26-12-2023, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Het is meedoen of in het Amazonegebied gaan wonen.

Zegt de computer nerd.
De meeste mensen leven een ander soort leven.

Op een knopje kunnen drukken is nog niet digitaal vaardig zijn.
Of de lat ligt echt ergens op de onderste etage van een ondergrondse parkeergarage.

En met het steeds lager scoren op rekenen en taal, heeft Nederland een veel groter probleem, dan digitaal vaardig zijn.
Iedereen kan op een icoontje klikken of een filmpje kijken, maar begrijpend lezen en complexe berekeningen maken en begrijpen (alwas het maar vwb geld, hypotheek-vormen, economie) is een totaal andere tak van sport.

En dan is die rekenlineaal kunnen gebruiken nog niet zo'n slechte achtergrond.

Ik had een vader die op zijn 14e ging werken. Zijn taal en rekenen was dus niet meer dan basisschool niveau.
Maar hij kon zijn annuiteit-hypotheek en rente/aflossingen tot op de cent nauwkeurig uitrekenen. Voor de hele periode van 30 jaar.
Met een potlood op een vel papier. Uit het hoofd. (een rekenmachine en formules waren al te complex voor hem)
Oh, en hij was nauwkeuriger dan de (jongere) bank-medewerker met computer en rekenmachine die de hypotheek voor hem moest rekenen.

Dat zie ik de huidige jeugd en de bulk van die 83% hem niet nadoen.

Dus welkom iedereen in de nieuwe Amazone.
Zo veel leer je niet tijdens je rijlessen (gas geven, remmen, sturen, signalering, kijken en een paar bijzondere manoeuvres zoals inparkeren). Het merendeel van de lestijd is voor het ontwikkelen van je gevoel voor de rest van het verkeer en zelfvertrouwen. Je hoeft technisch gezien bijna niets te weten hoe een auto werkt.
26-12-2023, 13:18 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?

Ja
26-12-2023, 14:35 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?

Natuurlijk niet.
Het zit hier vol fanatieke wannabe's die vooral uitdragen hoe supergoed en superslim ze zelf zijn in het éne domeintje waar ze dan interesse in hebben - en de hele wereld (ver)oordelen naar die maatstaf .

Je vraagt je af het alleen nerds zijn die dat hebben, of zouden er ook triathlon fora zijn waar deelnemers roepen dat nog geen procent van de bevolking "een beetje goede conditie heeft" ?
Mensen met een superlicentie die roepen dat er nog geen honderd man een rijbewijs verdienen ?

(fwiw - tegen de tijd dat je jezelf _wel_ als IT expert beschouwt gaat de lat anders liggen , en moet je echt wel een idee hebben waar data terecht komt, en hoe je dat kunt uitzoeken . ).
26-12-2023, 15:02 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ja
Ik wilde een serieuze reactie toevoegen maar met dit niveau heb ik daar geen zin meer in. Trieste bende hier.
26-12-2023, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. [...]
Meestal kunnen die mensen zich wel `redden' totdat er iets misgaat
en dan "zijn ze alles kwijt"

Maar afgezien daarvan is `verkenner' ook wel een bijzonder chaotisch programma
waarbij ik het geen wonder vind als mensen daar problemen mee hebben.
De meeste mensen die ik ken, geven er dan ook de voorkeur om hun `bureaublad/desktop' voor bestandsbeheer te gebruiken, hoe onhandig dat op de lange termijn ook is.

Tja, dat (bureaublad) is standaard onderdeel van de profielmap geworden.
Ook zo'n ideetje van de softwareboeren, waarbij ze zich aanpassen aan het (slechte) gedrag van hun gebruikers.
En met steeds meer capaciteitslurpende onderdelen van het OS, en incorporatie van AI-achtige indexering en zoekmachines (niet lokaal natuurlijk) is het terug vinden van bestanden een peuleschilletje geworden.
Tenminste: Als de gebruiker een heldere naamgeving gebruikt heeft en die zich nog kan herinneren. (hier zijn gebruikers ook niet in getraind)
De kans op permanente vermissingen en massaal verspreide duplicaten is dan ook groot.
26-12-2023, 15:48 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?

Geen idee. Dat mag iedereen zelf beslissen voor zichzelf.

Maar....
Ben je wel eens iets kwijt geraakt. Bv omdat de index van je software of OS kapot gegaan is. Of de harde schijf zelf.
En heb je dat toen nog leesbaar/bruikbaar op een andere manier kunnen terugvinden en redden van die harde schijf?
Of ben je toen maar opnieuw begonnen?
26-12-2023, 15:48 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ja
Ik wilde een serieuze reactie toevoegen maar met dit niveau heb ik daar geen zin meer in. Trieste bende hier.

Je vroeg een vraag, 'ben ik dan een digibeet?'
Ik ging er vanuit dat je een simpel antwoord wilde. je specificeert je vraag, en in je vraag leg je vrij accuraat uit wat een digibeet is. Je hebt net letterlijk een digibeet beschreven. Blijkbaar wilde je nee horen. Maar ik vond dat je een accurate beschrijving van een digibeet gaf. Dus ja is het antwoord, ook als je liever een ander antwoord wilde, of alleen maar de vraag vroeg om een reactie uit te lokken.
26-12-2023, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wie nu na 25 jaar niet digitaal vaardig is, wil gewoon niet.

Leuk dat je bent opgegroeid met een rekenliniaal maar ondertussen heb je volop kansen gehad mee te gaan. Iedereen jonger dan 60 jaar is met computers opgegroeid. Van ZX81, vic20, C64, MSX, PC tot AI.

Het is meedoen of in het Amazonegebied gaan wonen.

Zegt de computer nerd.
De meeste mensen leven een ander soort leven.

Op een knopje kunnen drukken is nog niet digitaal vaardig zijn.
Of de lat ligt echt ergens op de onderste etage van een ondergrondse parkeergarage.

En met het steeds lager scoren op rekenen en taal, heeft Nederland een veel groter probleem, dan digitaal vaardig zijn.
Iedereen kan op een icoontje klikken of een filmpje kijken, maar begrijpend lezen en complexe berekeningen maken en begrijpen (alwas het maar vwb geld, hypotheek-vormen, economie) is een totaal andere tak van sport.

En dan is die rekenlineaal kunnen gebruiken nog niet zo'n slechte achtergrond.

Ik had een vader die op zijn 14e ging werken. Zijn taal en rekenen was dus niet meer dan basisschool niveau.
Maar hij kon zijn annuiteit-hypotheek en rente/aflossingen tot op de cent nauwkeurig uitrekenen. Voor de hele periode van 30 jaar.
Met een potlood op een vel papier. Uit het hoofd. (een rekenmachine en formules waren al te complex voor hem)
Oh, en hij was nauwkeuriger dan de (jongere) bank-medewerker met computer en rekenmachine die de hypotheek voor hem moest rekenen.

Dat zie ik de huidige jeugd en de bulk van die 83% hem niet nadoen.

Dus welkom iedereen in de nieuwe Amazone.
Zo veel leer je niet tijdens je rijlessen (gas geven, remmen, sturen, signalering, kijken en een paar bijzondere manoeuvres zoals inparkeren). Het merendeel van de lestijd is voor het ontwikkelen van je gevoel voor de rest van het verkeer en zelfvertrouwen. Je hoeft technisch gezien bijna niets te weten hoe een auto werkt.

Wat hebben rijlessen te maken met de quote waar je op lijkt te reageren?
26-12-2023, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?

Ja

Waar baseer je dat oordeel op?

Aan welke minimale eisen moet iemand voldoen om digitaal bewkaam te zijn in jouw ogen?

Een masters in computerwetenschappen bij MIT en een levenslange ervaring of is het voldoende als ze een laptop kunnen ontmantelen en herbouwen?
26-12-2023, 16:06 door Anoniem
Ik begrijp het wel, Erik,

Maar het pleit de inrichters van infrastructuur niet vrij.
Ze hebben net zo veel schuld aan de dystopische toestanden van nu.

Nu wordt alles ingezet op massa surveillance, maar cybercrime wordt (te) weinig in de weg gelegd, meen ik.

Steeds heb jij de zwakheden qua inrichting van e.e.a proberen bloot te leggen, maar vaak aan dovemansoren gericht. Al je uiteenzettingen over certificering gelezen, belangwekkende info zonder meer.

We krijgen straks niet zo veel kansen meer het beter te doen.

luntrus
26-12-2023, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Briolet:
Door Anoniem: Praat met de gemiddelde gebruiker eens over de (windows) verkenner. dan krijg je ook veel galzige ogen. Vooralls je het hebt over directory-structuren. 3/4 van de tijd weten ze niet echt waar ze hun spullen opgeslagen hebben. "Dat weet de software toch", is dan vaak het antwoord.
Tot het een keer fout gaat...

Ik beschouw me digitaal bekwaam, maar ik zou ook niet weten hoe windows werkt. Bij het OS waar ik wel mee vertrouwd ben, weet ik zelf niet waar de data opgeslagen wordt. Ik weet alleen dat het ergens op de harde schijf staat. Ik vertrouw ook op de software die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden wordt om bij mijn data te komen.

Ben ik dan een digibeet als ik dat alles niet weet?

Ja

Waar baseer je dat oordeel op?

Aan welke minimale eisen moet iemand voldoen om digitaal bewkaam te zijn in jouw ogen?

Een masters in computerwetenschappen bij MIT en een levenslange ervaring of is het voldoende als ze een laptop kunnen ontmantelen en herbouwen?

Neehoor, maar weten waar je data staat is toch wel een minimale vereiste om geen digibeet te zijn. Zelfs al kan je het maar icoontje en plaatjes uitleggen.
26-12-2023, 17:53 door Erik van Straten
Door Anoniem: Je vroeg een vraag, 'ben ik dan een digibeet?'
Naast dat je lappen tekst aanhaalt, en meehelpt deze site te verkloten (geholpen door moderators) door jouw antwoord met 2 letters te "beargumenteren", weet je niet eens aan wie je antwoord geeft (tip: niet iedereen op dit forum is "anoniem")
getver
26-12-2023, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem:
83 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden
En die andere 17% werkt bij de overheid ofzo?
Wat een kul. Als '83%' voldoende vaardigheden heeft, dan ligt de lat wel heel erg laag. Als ik zo eens om me heen kijk, dan kom ik niet verder dan 5-10%. En dat zijn dan nog allemaal mensen onder de 60.
Maar goed... door de lat ergens in de kelder te leggen, kun je natuurlijk ook zeggen: gehaald! En daarmee de weg vrij maken voor verder digi-drammen, wat de hoofdtaak van deze staatssecretaris is.

Er staat niet "voldoende vaardigheden", je hebt er zelfs een qoute van gemaakt.
Ik vraag me wel af hoe dat dan gemeten wordt.
26-12-2023, 21:10 door Anoniem
Door Anoniem: Neehoor, maar weten waar je data staat is toch wel een minimale vereiste om geen digibeet te zijn. Zelfs al kan je het maar icoontje en plaatjes uitleggen.
Briolet schreef dat hij de software vertrouwt die ervoor zorgt dat uiteindelijk de goede track op de harde schijf gevonden. Hij had het niet over in welke directory (map voor mensen die alleen desktop-jargon kennen) iets staat, hij had het over op welke track het precies staat. Hij had het over de low-level-werking.

Weet jij tot in detail hoe NTFS, EXT4 of bijvoorbeeld BTRFS werkt? Weet jij op welke fysieke schijfadressen je data staat, en hoe je dat te weten komt? Mij lijkt niet dat dat soort specialistische kennis tot digitale basisvaardigheden gerekend moet worden.

Het kan natuurlijk zijn dat je het punt miste omdat je niet wist waar het woord "track" aan refereert. In dat geval raad ik je aan om zelf je digitale vaardigheden wat bij te spijkeren.
27-12-2023, 09:01 door Anoniem
Aan van Straten,
Er zijn veel meer lezers op dit forum die niet/bijna niet reageren maar Wel je bijdragen met plezier lezen.
Blijf alsjeblieft volhouden ,
Noob
27-12-2023, 13:16 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 27-12-2023, 13:39
@Noob: dank voor de positieve reactie, maar ik wil wat zinvols terugzien. Ik kom hier om te leren, mijn inzichten te laten bijsturen en om mijzelf te laten corrigeren (doch niet door trollen en/of jankers die alleen maar aan zichzelf denken).

On topic en tegen beter weten in, een samenvatting van wat ik wilde schrijven, mijn insteek dus:

Verkeersbasisvaardigheden zijn die minimale vaardigheden om, zonder ongelukken, van A naar B te komen (ongeacht vervoermiddel). Goed kunnen autorijden is veel meer dan handigheidjes zoals achteruit inparkeren. Je moet ook snelheden en andere risico's kunnen inschatten (zoals weten wat je remafstand is onder de huidige weersomstandigheden, vooral als er geen uitwijkmogelijkheden zijn, en je rijgedrag daarop aanpassen) en niet wegopstoppingen verergeren door voorbij het bord "ritsen vanaf hier" te blijven inhalen en "hem" er tussen te prakken zodra het echt niet anders kan.

Om te voorkómen dat het fout gaat moeten auto's aan allerlei veiligheidseisen voldoen (afgedwongen via o.a. APK), moeten zwaardere voertuigen verzekerd zijn, kun je fabrikanten met succes voor de rechter slepen bij wanprestaties of wachten hen stevige maatregelen als zij de boel belazeren ([1]).

Gaat het toch fout dan zijn er allerlei vangnetten, zoals veiligheidsgordels, kreukelzones en airbaigs. Ook voor niet-autorijders staan in elk geval de zwaailichtensector en SEH's klaar indien nodig.

Digitale basisvaardigheden zijn die minimale vaardigheden om, zonder ongelukken, mee te kunnen komen in de sterk toenemend digitale maatschappij. Omdat lang niet iedereen met Microsoft Excel of Powerpoint hoeft te kunnen werken of zelf bestanden op een georganiseerde manier op hoeft te kunnen slaan, vind ik dat géén digitale basisvaardigheden.

Internet is "zelf-regulerend" door voornamelijk commerciële partijen waarvan we het accepteren dat zij elke eigen verantwoordelijkheid uitsluiten in hun algemene voowaarden (of hooguit de aankoopprijs terugbetalen).

Gaat het toch fout dan zijn er nauwelijks of geen vangnetten en roepen alle trollen op security.nl in koor dat je niet zo stom had moeten zijn.

Sterker, volgens de wet zijn jouw (steeds vaker eenvoudig kopiejatbare digitale) persoonsgegevens en daaraan gekoppelde informatie niet eens van jou "want ze zijn geen goed en geen zaak". Flikker toch op met je, in het digitale tijdperk waardeloze, wetgeving uit 18toen. Je hebt geen (juridische) poot om op te staan als een ziekenhuis o.i.d. gefaald heeft bij het beschermen van jouw medische gegevens en je zelf afpersings-e-mails ontvangt [2]. Hoe "meetbaar" moet (emotionele) schade zijn?

Definitie in advies aan regering
Het niveau "Instroom" in de tabel onderaan pagina 8 in [3] komt enigszins in de buurt van wat ik onder digitale basisvaardigheden versta. Helaas is ook hier sprake van onzin als "veilige website herkennen" - wat simpelweg niemand kan. Net zo min als dat je bij een e-mail zeker kunt weten of deze echt is of nep.

Notabene op https://dhs.gov kun je, als je bovenaan op "Here's how you know" drukt (en uitvoeren van Javascript aan staat), enorm misleidende informatie lezen:
(hangslotje in cirkel) Secure .gov websites use HTTPS
A lock (hangslotje) or https:// means you’ve safely connected to the .gov website. Share sensitive information only on official, secure websites.

[1] https://nos.nl/artikel/2502862-grootschalige-fraude-bij-autofabrikant-daihatsu-productie-stilgelegd

[2] https://www.bleepingcomputer.com/news/security/integris-health-patients-get-extortion-emails-after-cyberattack/

[3] (PDF) https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2023/06/19/digitale-vaardigheden-van-nederlanders/Rapportage+Digitale+vaardigheden+van+Nederlanders.pdf
27-12-2023, 14:09 door Anoniem
Tja, Leuke dicussie over digitaal vaardig. Maar een mens takelt ook een keer af. En dan heb je een uitdaging. Want mijn schoonvader deed zaken via digid en zo maar is inmiddels zo ver achteruit gegaan dat hij geen verschil weet tussen een browser en een email programma. En dan kom je er achter dat je niet meer terug kan naar iets wat begrijpelijk is of het kan delegeren aan één van de kinderen.
27-12-2023, 14:10 door Anoniem
Wat zie je daar? JQuery:
Gevonden in https://www.dhs.gov/sites/default/files/js/js_nZMkVuAvfwPCYAOjHbzaYUj2ehz_hkChJa44pEcA4Yc.js?scope=footer&delta=0&language=en&theme=dhs_uswds_subtheme&include=eJx1UFtywyAMvBAx_elMb8PISLZpBPIgsOOeviTOq037g3YXsRKLkzovmSw2AMlPkh34pmCQ5Dikoxo6lTNwrWawP9g_d-9vH2Z3zXUG7jAAy9jBJ5zMKDIytVnAWwle7W_B6KaFou1ByZzXqrpia2Ppgc1Odl_jGVS3vfOKI6nCSLrPT5IjcPh6MnJa-zJRpIfjQDjK4l42YwE83OnBYzKrj80gL7TZvdwSuH31So0_EobynKa9o27IkgolNG2NDIwWeqaZYaN8mZAEyQ1E2IM_2hfFzJBhzDBPtyS6h9LVNNeeg06EpllKLQ6Delkob1YSeWGzBFrVXs4uClb-MyANhUKcc3v6DX_b2ao

Maar je weet niet meteen dat je op Akamai GHost zit. Dat met heel wat verschillende domeinnamen -
https://www.shodan.io/host/23.10.213.253

Dat oogt niet zo veilig: https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-11403/Akamai.html?page=1&order=1&trc=5&sha=b573327d3227fbb9326fed54c898e2d18decff75

Dus veiligheid, beste Erik, is en blijft een heel relatief begrip.
28-12-2023, 18:24 door Anoniem
Een kleine positief bedoelde correctie

Het ontbreken van digitale vaardigheid kan ook komen door andere factoren.

Niet alleen door NIET willen.
28-12-2023, 18:58 door Anoniem
Een mens takelt af op een bepaald moment, AI gaat door.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.