De AIVD gaat dit jaar onderzoeken naar cyberaanvallen uitgevoerd door landen intensiveren, zo staat in het hoofdlijnen jaarplan 2024 van de inlichtingendienst dat demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer stuurde (pdf). Het volledige jaarplan van de AIVD is vanwege zijn inhoud staatsgeheim bestempeld en wordt integraal gedeeld met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Kamer.
Volgens De Jonge lijkt 2024 een conflictrijk en onrustig jaar te worden voor de wereld. "De AIVD onderzoekt ook in 2024 de belangrijkste dreigingen tegen Nederland, veelal in intensieve samenwerking met de MIVD. De diensten zijn genoodzaakt snel te reageren op actuele ontwikkelingen ten aanzien van de veelzijdige en verdiepende dreigingen", aldus de minister.
Als het gaat om 'prioriteiten en accenten voor 2024' van de inlichtingendienst wordt onder ander gekeken naar de cyberdreiging. De Jonge stelt dat de cyberdreiging tegen Nederland onverminderd hoog is en waarschijnlijk verder zal toenemen. "De omvang en de intensiteit van cyberaanvallen neemt toe. Statelijke actoren buiten daarbij onder meer kwetsbaarheden uit in veelgebruikte software producten en ze voeren aanvallen uit op toeleveringsketens (supply chain attacks)."
Daarnaast neemt het aantal statelijke actoren toe dat in staat is digitaal te spioneren en saboteren, voegt De Jonge toe. De minister noemt onder andere Rusland, China, Iran en Noord-Korea als landen met een offensief cyberprogramma. "In 2024 zal de AIVD het onderzoek naar cyberdreiging intensiveren om zicht te krijgen op dergelijke aanvallen, deze waar mogelijk te mitigeren en anderen handelingsperspectief te bieden." Het gaat dan om adviezen en producten om de digitale weerbaarheid te vergroten. Tevens zal de AIVD nauwer gaan samenwerken met de MIVD, de Politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Openbaar Ministerie.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.