De farmaceutische gigant Merck heeft met verschillende verzekeraars geschikt over de miljoenenschade die het door de NotPetya-aanval leed en die de verzekeraars niet wilden vergoeden. Bij de aanval met de NotPetya-malware in 2017 raakten computers via een malafide update van het Oekraïense softwarebedrijf M.E.Doc besmet. NotPetya deed zich voor als ransomware, maar had als enig doel het saboteren van computers.
Bij Merck raakten veertigduizend computers met NotPetya besmet, wat volgens het bedrijf voor een schade van 1,4 miljard dollar zorgde. Het bedrijf had ter bescherming tegen dergelijke schade een verzekering van 1,75 miljard dollar afgesloten. Een deel van de betrokken verzekeringsmaatschappijen weigerden echter de schade van Merck te vergoeden, omdat ze vonden dat de NotPetya-aanval een oorlogsdaad van Rusland tegen Oekraïne was. In de verzekeringspolis was een clausule opgenomen dat schade door oorlogsdaden niet wordt vergoed.
Merck tekende beroep aan. Volgens de farmaceutische gigant ging het namelijk niet om een officiële statelijke actie en maakte de clausule geen melding van cyberaanvallen. Vorig jaar kreeg het bedrijf van een Amerikaanse rechter gelijk, aangezien de omschrijving van de clausule alleen over een gewapend conflict gaat en geen melding maakt dat cyberaanvallen niet worden gedekt. Merck had dan ook alle recht om aan te nemen dat de uitzonderingsclausule alleen opging voor traditionele vormen van oorlogsvoering en niet voor cyberaanvallen zoals NotPetya, aldus de rechter.
Meer dan dertig verzekeringsmaatschappijen waren in eerste instantie bij de zaak betrokken. Het grootste deel daarvan heeft inmiddels hun claims met Merck afgehandeld. Acht verzekeringsmaatschappijen weigerden dit en wilden een bedrag van 700 miljoen dollar niet vergoeden. Deze partijen trokken zoals gezegd vorig jaar aan het kortste eind. De verzekeraars tekenden echter beroep aan bij het Supreme Court van de Amerikaanse staat New Jersey. Er zal echter geen uitspraak volgen, want de partijen zijn nu een schikking overeengekomen. Details zijn niet bekendgemaakt, meldt Bloomberg Law.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.