image

Nieuwe Europese wet vereenvoudigt opvragen digitaal bewijsmateriaal

dinsdag 9 januari 2024, 13:24 door Redactie, 7 reacties

Een nieuwe Europese wet die in 2026 van kracht wordt maakt het eenvoudiger voor autoriteiten om digitaal bewijsmateriaal op te vragen, ongeacht waar het zicht bevindt, aldus de Europese Raad. Volgens de Raad is bij 85 procent van de strafonderzoeken digitale data betrokken. Het verkrijgen van digitaal bewijsmateriaal is op dit moment een lastig proces, omdat de gegevens zich vaak in andere landen bevinden.

"Online serviceproviders bewaren gebruikersgegevens op servers die zich in verschillende landen kunnen bevinden, zowel binnen als buiten de EU", aldus de Raad. Die voegt toe dat in meer dan de helft van de strafonderzoeken er een grensoverschrijdend verzoek wordt gedaan voor verkrijgen van digitaal bewijsmateriaal. Door de 'e-evidence' verordening kunnen autoriteiten middels een 'productiebevel' in het ene land opgeslagen data bij een provider in een andere lidstaat direct opvragen. De serviceprovider moet binnen tien dagen reageren, of zes uur als het om een noodgeval gaat.

Daarnaast mag de provider de opgevraagde gegevens niet verwijderen zolang het 'productiebevel' wordt verwerkt. De verordening treedt vanaf maart 2026 in werking. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is de verordening een belangrijke vooruitgang in de opsporing en berechting van criminelen in de hele Europese Unie. "Belangrijk voor de Nederlandse burger én alle hier opererende bedrijven die vertrouwen op een goed functionerende rechtstaat."

De komende twee jaar zal het ministerie van Justitie en Veiligheid de veranderingen die de verordening betekenen doorvoeren. "Naast het ontwikkelen van nieuwe wetgeving omtrent het delen van digitaal bewijsmateriaal zijn er belangrijke veranderingen op til voor ons opsporingsapparaat en Openbaar Ministerie", aldus het ministerie dat geen verdere details geeft.

Reacties (7)
09-01-2024, 14:42 door Anoniem
Wat een leuke ideeën toch weer.
Ik zie het voor me. er komt vast een lucratieve "ontzorgings" overheidsdienst die een dergelijk verzoek voor je kan automatiseren.

Want serviceproviders dwingen om FTE's te reserveren voor een anders noodzakelijke verordenings-calamiteitendienst, waarbij binnen 6 uur data kan worden aangeleverd, wordt wel een hele dure grap.

Ik ken overigens serviceproviders die in het kader AVG wetgeving recent alle persoonlijke log, en meta-data ge-anonimiseerd opslaan. Daar valt dus al niets meer in te zoeken.

En een volwaardige 'zero knowledge' methodiek van veilige opslag kan dus ook niet meer als de authoriteiten er te allen tijden toegang tot moeten hebben.

Ik voorzie een tijdperk van volledige publieke ontsluiting van al je digitale gegevens op straffe van volledige publieke uitsluiting in levende lijve.

Krijgen alle bijbelgekkies (666) en andere wappies toch nog gelijk...
09-01-2024, 17:06 door Anoniem
Tja dat is steeds dichter bij een algehele Europese sleepwet. Je bent toch altijd onschuldig tot het tegendeel bewezen is?. Maar ja daar hebben ze lak aan,dus drukken deze wet weer door de strot.
09-01-2024, 17:21 door Anoniem
Door Anoniem: En een volwaardige 'zero knowledge' methodiek van veilige opslag kan dus ook niet meer als de authoriteiten er te allen tijden toegang tot moeten hebben.
Is dat zo? Ik zie niet staan dat er een verplichting komt om meer te bewaren, maar om wat er bewaard wordt niet alleen aan de autoriteiten van het eigen land beschikbaar te stellen maar ook aan die van andere EU-landen, als die met zo'n "productiebevel" aan komen zetten.
09-01-2024, 19:00 door Anoniem
Opvragen is één ding. Het bewijsmateriaal krijgen is een ander verhaal.
Ik neem aan dat men wel eerst moet bewijzen dat het opgevraagde digitale bewijsmateriaal ook echt noodzakelijk bewijsmateriaal is.
09-01-2024, 22:21 door Anoniem
Door Anoniem: Opvragen is één ding. Het bewijsmateriaal krijgen is een ander verhaal.
Ik neem aan dat men wel eerst moet bewijzen dat het opgevraagde digitale bewijsmateriaal ook echt noodzakelijk bewijsmateriaal is.
Voor die toetsing is in de Nederlandse situatie primair het OM in stelling gebracht. Dus die toetsing op proportionaliteit en opportuniteit vindt nu ook al plaats. In die zin lijkt e.e.a. me nu al goed afgedekt.
Het belangrijkste punt wat hiermee volgens mij afgedekt wordt is dat allerlei cloudinfrastructuren niet meer geanalyseerd hoeven te worden om te weten naar welk land de verschillende deelverzoeken gezonden moeten worden. Daarmee wordt de vordering dus weer een nette functionele vordering en hoeft de technische vertaling niet meer gemaakt worden door de vorderende instantie.
Lijkt mij een terechte ontwikkeling.
10-01-2024, 00:00 door Anoniem
Euh ik kan niet vinden wat er nou precies onder service provider valt? Is een 1 pitter die wat mail op een server leverd ook verplicht om binnen 8 uur te reageren?
10-01-2024, 00:19 door Anoniem
Geld ook voor micro enterpises dus, als je mazzel hebt en 's ochtends meteen de boel doorstuurd. Krijg je misschien geen dikke boete.


https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2023.191.01.0118.01.ENG
(70)
When assessing in the individual case the appropriate pecuniary penalty, the competent authorities should take into account all relevant circumstances, such as the nature, gravity and duration of the breach, whether it was committed intentionally or through negligence, whether the service provider has been held responsible for similar previous breaches and the financial strength of the service provider held liable. In exceptional circumstances, that assessment could lead the enforcing authority to decide to abstain from imposing any pecuniary penalties. In this respect, particular attention is to be given to microenterprises that fail to comply with a European Production Order or a European Preservation Order in an emergency case due to lack of human resources outside normal business hours, if the data are transmitted without undue delay.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.