Medewerkers van universiteiten en onderzoeksinstellingen in onder andere België en Frankrijk die zich bezighouden met het Midden-Oosten zijn het doelwit van gerichte aanvallen, waarbij .pdf.lnk-bestanden worden gebruikt om systemen met malware te infecteren, zo stelt Microsoft in een analyse.
De aanvallen zijn volgens het techbedrijf het werk van een vanuit Iran opererende groep die het 'Mint Sandstorm' noemt. De groep doet zich tegenover doelwitten bijvoorbeeld voor als een gerenommeerde. journalist van een bekend nieuwsmedium die input vraagt voor een artikel. Daarbij maakt de groep gebruik van gespoofte e-mailadressen die lijken op die van de persoon die ze imiteren, maar ook gecompromitteerde e-mailaccounts van personen die de groep nabootst worden gebruikt.
De eerste berichten die de groep uitwisselt bevatten geen malafide content. Na verloop van tijd stuurt de groep een artikel of document dat het doelwit is gevraagd om te controleren. Het gaat hier om een .rar-bestand dat een malafide .pdf.lnk-bestand bevat. Windows laat standaard geen bestandsextensies zien, waardoor doelwitten alleen zien dat het bestand op .pdf lijkt te eindigen. Wanneer doelwitten het lnk-bestand openen wordt er malware gedownload. In de analyse geeft Microsoft niet het advies om het verbergen van bestandsextensies uit te schakelen, maar linkt wel naar een MITRE-pagina waar dit wordt aangeraden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.