image

Google: VN-verdrag dreigt beveiligingsonderzoekers te criminaliseren

vrijdag 2 februari 2024, 13:38 door Redactie, 3 reacties

Een verdrag op het gebied van cybercriminaliteit waaraan de Verenigde Naties (VN) dreigt het werk van legitieme beveiligingsonderzoekers en pentesters te criminaliseren, waarschuwt Google. Het verdrag kan zo de veiligheid van internet in gevaar brengen.

Royal Hansen, Vice President of Privacy, Safety and Security Engineering bij Google, uit in een blogpost zijn zorgen. Het gaat specifiek om een VN-gedrag met de titel 'Countering the Use of Information and Communications Technologies for Criminal Purposes', waarover al langer wordt onderhandeld. Hansen wijst op het belang van het opnemen van voldoende waarborgen in het verdrag om het criminaliseren en vervolgen van beveiligingsonderzoekers te voorkomen.

Google stelt dat door de toenemende digitalisering van onze wereld digitaal bewijsmateriaal steeds vaker en een steeds grotere rol speelt bij de aanpak van criminaliteit. Google pleit al langer voor een internationaal raamwerk voor digitaal bewijsmateriaal. Zo wil het onder meer de vrijheid van meningsuiting beschermen en meer duidelijkheid krijgen in grensoverschrijdende zaken, waarbij verschillende wetgeving van toepassing is.

"Dergelijke waarborgen zijn niet alleen belangrijk voor het waarborgen van de vrije meningsuiting en de mensenrechten, ze zijn ook van cruciaal belang voor het beschermen van de internetbeveiliging. Zoals we goed weten door het oprichten van het Security Researcher Legal Defense Fund worden individuen die zich inzetten voor het bevorderen van cyberveiligheid voor het algemeen belang maar al te vaak strafrechtelijk vervolgd. Het cybercrimeverdrag mag het werk van legitieme cyberbeveiligingsonderzoekers en penetratietesters, dat is gericht op het beschermen van individuele systemen en het internet als geheel, niet criminaliseren", schrijft Hansen.

Google roept VN-lidstaten de tekst van het huidige voorstel voor het verdrag te herzien, en meer waarborgen in te bouwen om vervolgen van securityprofessionals te voorkomen.

Reacties (3)
02-02-2024, 14:53 door Anoniem
Ach, ze maken het vanzelf kapot... is het niet narcisme, dan is het wel kapitalisme...
Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat AMS-IX kan bestaan, en zelfs in het buitenland... Dat er geen amerikaanse senator is opgestaan en heeft gevraagt "eh, kostendekkende internetknooppunt? dat is communisme... heeft u een lidmaatschap bij de communistische partij? heeft u een chinees paspoort?"...
Ohnee, dat was toktik.`
Ik ben inmiddels te oud om me er nog druk over te maken... verwondering, soms.. druk maken.. nah... too many people, making too too many problems... want never let a good crisis go to waste is een bekende kapitalistische uitdrukking..
04-02-2024, 15:54 door Anoniem
De jongere generatie beseffen niet welke schade ze aanrichten door alles maar te willen verbieden. Maar ook veel mensen snappen de conseqeunties niet van wat ze van de overheid vragen. Neem nu zaken als fake nieuws en hate speech. Het is technisch redelijk simpel om dat allemaal te weren maar wat zijn de consequenties op lange termijn? Veel dictoriale overheden leggen zaken als vrijheid van meningsuiting onder het mes en bepalen wat het volk wel of niet mag zien. Je weet nooit wat voor overheid je op een bepaald moment krijgt dus wees gewaarschuwd om wat je vraagt. Ooit zag men er geen risico in om relegie vast te leggen. We weten inmiddels waar deze keuze toe geleid heeft.\
Waarborgen op papier zijn net zo waardeloos als het papier zelf. De enige waarborg is om het niet te doen. Maar dictators in spee leggen graag alles vast. De reden laat zich raden.
04-02-2024, 16:07 door Anoniem
Ja er wordt zodoende bergen aan verdiend. Daarom weigert de chromium browser Ad Nauseam te installeren.
De gemiddelde n00b user springt niet even door een paar hoepeltjes,
zodat bijvoorbeeld een extensie de dataslurper met nonsens voedt.

Eerst downloaden, dan uitpakken, dan extensie laden na de developer modus in extensies op aan te hebben gezet.
Dan speelt ie pas en houdt heel wat weg uit je browser. Ook nog in strict modus te zetten.
Combineren met Click Me Paranoid Web Extension.

Maar dat doet de gemiddelde John Doe ook nou net even niet.
Oh, John Doe, mag ik ook niet meer schrijven van de EU,
vanwege het overtreden van hun gender-in/exclusieve DSA wet.

Gaan we weer gewoon doen, zoals vroeger?
Toen je individuele rechten nog enigszins geborgd waren.

#laufer
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.