Apple kondigde onlangs aan de Rich Communications Services (RCS)-standaard op iPhones te gaan ondersteunen. De Electronic Frontier Foundation (EFF) wijst erop dat deze standaard momenteel echter niet veiliger is dan sms. Onder meer door het ontbreken van ondersteuning voor end-to-end encryptie door Apple.
RCS is een standaard die zowel sms als mms moet vervangen. Het biedt hierbij diverse verbeteringen, waaronder mogelijkheid langere berichten te versturen, berichten te verzenden via wifi en locatiedeling. GSMA werkt sinds 2007 aan de RCS-standaard. Google ondersteunt de standaard sinds 2019. Ondersteuning vanuit Apple bleef tot nu toe uit. Het bedrijf kondigde onlangs echter aan in de loop van 2024 alsnog ondersteuning voor RCS uit te rollen.
EFF wijst erop dat het RCS-protocol in de basis niet veiliger is dan sms. Zo zijn berichten niet standaard versleuteld en schrijft het protocol ook geen specifiek soort end-to-end encryptie voor, of doet aanbevelingen op dit vlak.
Wel biedt RCS native ondersteuning voor extensies. Google heeft hiervan gebruik gemaakt voor het implementeren van een eigen vorm van encryptie bovenop RCS, waarbij het gebruik maakt van het Signal-protocol. Deze versleuteling is echter alleen beschikbaar voor gebruikers die Google Messages gebruiken en klant zijn bij een provider die RCS ondersteunt. Indien dit voor een verzender of ontvanger niet het geval is, zijn berichten tussen beide partijen niet versleuteld.
Apple is niet van plan gepatenteerde end-to-end encryptie toe te passen op RCS, waarmee het lijkt te verwijzen naar de aanpak van Google. Wel zegt het Amerikaanse bedrijf toe ernaar te streven end-to-end encryptie onderdeel te maken van de RCS-standaard. De EFF stelt dat Google en Apple idealiter samenwerken aan het standaardiseren van end-to-end encryptie in RCS, zodat de oplossing werkt met producten van beide bedrijven. Het roept beide bedrijven aan op dit vlak de samenwerking aan te gaan met GSMA, en op korte termijn een dergelijke standaard te omarmen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.