Tieners die thuiswonen betalen een kwart van hun aankopen met contant geld, wat vermoedelijk deels door de ouders komt die hun kinderen het zakgeld contant geven, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. Gemiddeld wordt volgens DNB 20,5 procent van de aankopen contant afgerekend. Met name onder ouderen is contant geld erg populair. De onderzoekers stellen dat in deze groep 28,3 procent van de aankopen met cash wordt betaald.
"Zij zijn opgegroeid met contant geld en gebruiken het daarom vaak uit gewoonte, of omdat dit voor hen veiliger voelt", zegt onderzoeker Jelmer Reijerink. Dat jongeren ook nog veel contant betalen was een verrassing. "Je zou zeggen dat jongeren die alleen nog maar op hun telefoon zitten, ook alleen maar met hun telefoon betalen." Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn.
Volgens Reijerink hebben tieners het waarschijnlijk deels aan hun ouders te danken dat ze vaak met contant geld betalen. Sommigen ouders geven hun kinderen het zakgeld namelijk contant. Daarnaast doen tieners die thuiswonen vaak kleinere uitgaven waarbij het makkelijker is om die contant af te rekenen. "Een blikje frisdrank reken je iets makkelijker contant af", merkt de onderzoeker op.
Naast ouderen en tieners blijken stedelingen, vaak zonder kinderen, met een beperkt budget hun uitgaven vaak contant te betalen. Dertig procent van de aankopen wordt met cash afgerekend. "Dat kan verschillende redenen hebben", zegt de onderzoeker. "Een ervan is dat ze het op die manier makkelijker vinden om te budgetteren. Contant geld is zichtbaar, je kan het vastpakken en dat maakt het makkelijker om het bijvoorbeeld in porties op te delen."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.